r
Nosalty Logó

Gundel palacsinta Katharosz konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Katharosz
Gundel palacsinta Katharosz konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A töltelékhez

A csokoládémártáshoz

A palacsintához

Összesen 1906 kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A töltelékhez

A csokoládémártáshoz

A palacsintához

Összesen 7624 kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A töltelékhez

A csokoládémártáshoz

A palacsintához

Összesen 241 kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    43.5 g

Zsír

  • Összesen
    99.5 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    531 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2189.3 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    72 mg
  • Kálcium
    510 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    220 mg
  • Foszfor
    694 mg
  • Nátrium
    674 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    202.7 g
  • Cukor
    105 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    178.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    434 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    107 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    165 micro
  • Kolin:
    383 mg
  • Retinol - A vitamin:
    427 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    83 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    566 micro
Összesen 1906 kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    173.8 g

Zsír

  • Összesen
    397.8 g
  • Telített zsírsav
    140 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    102 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    125 g
  • Koleszterin
    2124 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8757.3 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    288 mg
  • Kálcium
    2039 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    881 mg
  • Foszfor
    2776 mg
  • Nátrium
    2697 mg
  • Réz
    7 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    811 g
  • Cukor
    420 mg
  • Élelmi rost
    53 mg

VÍZ

  • Összesen
    714.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1737 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    426 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    660 micro
  • Kolin:
    1533 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1708 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    334 micro
  • β-crypt
    48 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2262 micro
Összesen 7624 kcal
  • 8% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    278.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    86 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.8 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 241 kcal

Hozzávalók

A töltelékhez

A csokoládémártáshoz

A palacsintához

Elkészítés

A töltelékhez

  1. Töltelék: elkeverjük a diót, cukrot, vaníliát, fahéjat a vékonyra szelt, cukrozott narancshéjjal.
  2. A tejszínt és a tejet felforraljuk, hozzáadjuk a diós keveréket, a leszűrt mazsolát, majd kevergetve 1-2 percig főzzük. Ha szükséges, kevés tejet adunk még hozzá, majd hűlni hagyjuk.
  3. Csokoládémártás: 8 dkg cukrot, a kakaóport, a lisztet, 0,5 dl hideg tejet és a tojások sárgáját egy habverővel simára keverjük.
  4. A darabokra tördelt csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd az előbbiekhez keverjük. Közben a maradék 2,5 dl tejet felforraljuk a 3 dkg cukorral és a két csomag vaníliával, ezután egy habverő segítségével, lassan adagolva a forrásban lévő tejhez adjuk, folyamatos keverés mellett.
  5. Egy kis ideig alacsony hőfokon tovább keverjük, de vigyázzunk, NE FORRALJUK fel, a tűzről levéve egy rövid ideig tovább keverjük. Hozzáadjuk a rumot.
  6. Majd adagokban belekeverjük az időközben kemény habbá vert tejszínt. A tejszínt könnyebb felverni, ha jól le van hűtve, és a tál is, amiben felverjük. A tálat érdemes előtte mélyhűtőbe tenni, így biztos a siker.
  7. Tálalás: a palacsintákat megkenjük a diós töltelékkel, háromszögre hajtjuk, majd egy serpenyőben a felmelegített vajban mindkét oldalán kissé megpirítjuk, ezután tányérra rendezzük. A csokoládémártással leöntve tálaljuk. Az eredeti recept szerint a dió is tartalmaz rumot, de én kihagytam belőle.

A csokoládémártáshoz

  1. A tojásokat a cukorral, sóval és 1/2 dl tejjel elkeverjük, majd fokozatosan belekeverjük lisztet, hogy teljesen sűrű legyen, szinte alig keverhető.
  2. Ekkor lassan adagolva, a tejjel állandóan keverve, felhígítjuk palacsinta sűrűségűre. Kevés szódavizet is adhatunk hozzá, így kicsit könnyebb lesz a tésztája, belemorzsolunk egy kevés élesztőt, hozzáadjuk az olajat, és kb. 40 percig pihentetjük.
  3. Ha a pihentetés alatt túlzottan besűrűsödne, egy kevés tejjel vagy szódavízzel hígítjuk.
  4. Majd kiolajozott palacsintasütőben kisütjük.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 74
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 8092
  • Feltöltés dátuma: 2014. március 21.

Ajánló

12 darab palacsintához. Forrás: egy régi Vidék íze magazin. A palacsinta készítését a receptjeim között találod!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gundel palacsinta Katharosz konyhájából
Katharosz 499 recept

Úgy gondolom, ez a méltán híres palacsintarecept sokak nagy kedvence a mai napig is.

Hozzávalók

A töltelékhez

A csokoládémártáshoz

A palacsintához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...