Fehércsoki-glazúrral csurgatott málnás ricottatorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Habzsoló
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 14% Zsír
A piskótához:
-
22g nádcukor85 kcal
-
17g tojás21 kcal
-
5 kcal
-
26g finomliszt95 kcal
-
10g napraforgó olaj90 kcal
-
12g tej7 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
A krémhez:
-
25g ricotta38 kcal
-
26g habtejszín76 kcal
-
16g porcukor62 kcal
-
2g zselatinfix3 kcal
-
15g málna8 kcal
A tükörglazúrhoz:
-
8g víz0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
10g cukorszirup28 kcal
-
22 kcal
-
1g lapzselatin3 kcal
-
10g fehér csokoládé54 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Az összeállításhoz:
-
12g nutella65 kcal
Összesen
701
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 14% Zsír
A piskótához:
-
224g nádcukor851 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
46 kcal
-
260g finomliszt946 kcal
-
102g napraforgó olaj902 kcal
-
120g tej67 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
A krémhez:
-
250g ricotta375 kcal
-
260g habtejszín759 kcal
-
160g porcukor619 kcal
-
20g zselatinfix26 kcal
-
150g málna78 kcal
A tükörglazúrhoz:
-
75g víz0 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
100g cukorszirup283 kcal
-
225 kcal
-
8g lapzselatin28 kcal
-
100g fehér csokoládé539 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Az összeállításhoz:
-
120g nutella647 kcal
Összesen
6989
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 14% Zsír
A piskótához:
-
9.7g nádcukor37 kcal
-
7.1g tojás9 kcal
-
0.9g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
11.3g finomliszt41 kcal
-
4.4g napraforgó olaj39 kcal
-
5.2g tej3 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
A krémhez:
-
10.8g ricotta16 kcal
-
11.3g habtejszín33 kcal
-
6.9g porcukor27 kcal
-
0.9g zselatinfix1 kcal
-
6.5g málna3 kcal
A tükörglazúrhoz:
-
3.2g víz0 kcal
-
4.3g cukor17 kcal
-
4.3g cukorszirup12 kcal
-
10 kcal
-
0.3g lapzselatin1 kcal
-
4.3g fehér csokoládé23 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
Az összeállításhoz:
-
5.2g nutella28 kcal
Összesen
302
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11 g
Zsír
-
Összesen 30.4 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 100 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 672.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 219 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 244 mg
-
Nátrium 148 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 99 g
-
Cukor 74 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 74.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 132 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 68 mg
-
Retinol - A vitamin: 130 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 100 micro
Összesen
701
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 110.3 g
Zsír
-
Összesen 304.3 g
-
Telített zsírsav 145 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 95 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 46 g
-
Koleszterin 996 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6724.5 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 176 mg
-
Kálcium 2188 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 407 mg
-
Foszfor 2442 mg
-
Nátrium 1476 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 989.9 g
-
Cukor 737 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 742.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1323 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 54 mg
-
C vitamin: 43 mg
-
D vitamin: 208 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 228 micro
-
Kolin: 680 mg
-
Retinol - A vitamin: 1297 micro
-
α-karotin 24 micro
-
β-karotin 268 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1001 micro
Összesen
6989
kcal
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 13.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 291.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 95 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 106 mg
-
Nátrium 64 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.9 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 32.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 56 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 43 micro
Összesen
302
kcal
Hozzávalók
A piskótához:
-
224 g nádcukor
-
3 db tojás
-
20 g cukrozatlan kakaópor
-
260 g finomliszt
-
1.2 dl napraforgó olaj
-
1.2 dl tej
-
3 tk sütőpor
A krémhez:
-
250 g ricotta
-
260 ml habtejszín
-
1 csomag zselatinfix
A tükörglazúrhoz:
-
75 g víz
-
100 g cukor
-
4 db lapzselatin
-
100 g fehér csokoládé
-
2.5 kávéskanál ételfesték
Az összeállításhoz:
Elkészítés
A piskótához:
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és előkészítünk egy 20 cm-es tortaformát (sütőpapírt teszünk az aljára). A tojásfehérjéből kemény habot verünk 64 g cukorral, majd félretesszük. A sárgáját alaposan kikeverjük a maradék, 160 g cukorral. A száraz alapanyagokat (liszt, sütőpor, kakaópor) összekeverjük, majd a tojássárgájához szitáljuk.
- Végül a tojásfehérjehabot két részletben a tésztához forgatjuk, majd a tortaformába öntjük, és mehet is a sütőbe kb. 35-40 percre. Érdemes 30 perc után megnézni a piskótát, és ha szükséges, letakarni, vagy egy fakanállal megtámasztani a sütőnk ajtaját.
- Miután kivettük a piskótát a sütőből és hagytuk kb. 10 percet hűlni, levesszük róla a tortaformát. Teljesen kihűtjük.
- Amikor már a piskóta kihűlt, elkezdhetjük a krémet. A ricottát és 0,6 dl habtejszínt ízlés szerint porcukorral ízesítjük (kb. 9 evőkanál), majd robotgéppel elkezdjük keverni, és 1 perc után hozzáadjuk a málna háromnegyedét (kb. 9 dkg). A maradék habtejszínt (2 dl) elkezdjük felverni, majd hozzáadjuk a zselatinfixet, és még egy percig verjük (nem kell sokáig, éppen hogy elkeverjük a zselatint, és lágy habot kapunk). A tejszínt végül óvatosan a ricottakrémhez keverjük.
- Összeállítás: A tortát háromfelé vágjuk, és az alsó lapot visszahelyezzük a megtisztított tortaformába. Ezt megkenjük nutellával, majd elhelyezzük rajta a maradék málnaszemeket. Erre jön a következő lap. A ricottakrémet ráhalmozzuk, egészen a tortakarima tetejéig, és szépen egyenesre kenjük. Ez fontos, így lesz szép a tükörglazúr a tetején. A harmadik lapot nem használom fel ennél a tortánál, érdemes lefagyasztani, hogy a későbbiekben sütinyalókát vagy egyéb aprósütit készítsünk belőle. A tortát mélyhűtőbe helyezzük minimum 2-3 órára.
- Tükörglazúr elkészítése: Amint letelt a minimum idő, és a tortánk szépen megfagyott, elkezdhetjük a fehércsokoládés-tükörglazúrt. A lapzselatint egyenként hideg vízbe áztatjuk. Egy hőálló tálba összetördeljük a csokoládét (érdemes minél kisebb darabokra vágni), és hozzáadjuk a sűrített tejet. A lapzselatint a csomagoláson megadott idő leteltével kinyomkodjuk, és szintén a csokis keverékhez adjuk.
- A vizet, a cukrot és a kukorica- vagy glükózszirupot felforraljuk, és rögtön ráöntjük a fehércsokis-keverékre. Elkezdjük összekeverni, majd hozzáadjuk az ételfestéket is, és érdemes végül botmixer segítségével összeállítani a glazúrt. Fontos, hogy alacsony fokozatot válasszunk, mert különben sok buborék keletkezik a mázban.
- Amikor a csokoládé teljesen feloldódott és homogén masszát kaptunk, átszűrjük. Ekkorra már kellőképpen lehűlt (45-50 fok), így használhatjuk is a torta borításához.
- A mélyhűtőből kivéve óvatosan levesszük a tortaformát a tortánkról. A tükörglazúrt a torta közepéről indulva, körkörösen csurgatni kezdjük egészen a torta pereméig. Vigyázzunk mert a máz gyorsan dermed, könnyen egyenetlenné válhat a felülete. Tetszőlegesen díszíthetjük, csurgathatjuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 20
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 21
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 1184
- Feltöltés dátuma: 2019. április 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
Habzsoló
1 recept
Ez a torta a Pirossüti-receptversenyre készült. A málnát és a piros glazúrt a finom kakaós piskóta és a könnyed ricottakrém fogja közre.