Nutella

Nutella

Leírás

Nutella – receptek, leírás, tippek

A nutella egy kenyérre kenhető, a nugáthoz hasonló ízű és állagú édes krém. Összetevői: cukor, növényi olaj, pörkölt mogyoró, kakaó, tejpor, szójalecitin és vanília. Olaszországban, Piemontban, 1940-ben, Pietro Ferrero cukrász találta ki a kenhető finomságot, melyet eleinte egy nugát után,  „gianduja"-nak nevezett el, ami mogyoróból, cukorból és tortabevonóból állt. 1951-ben Ferrero módosított a recepten és az újabb terméket szuperkrém nugát-nak,  „supercrema gianduja"-nak hívta, majd 1964-ben megalkotta a  „nutella" műszót, mely az angol  „nut",  „hazelnut" (mogyoró) szóból és az olasz  „ella" képzőből áll.

1964. április 20-án dobta piacra a Ferrero cég Nutella név alatt a termékét, és 1965-ben kezdte el Olaszországon kívül is forgalmazni. A Nutella mogyorótartalma, mely minőségi mutató is egyben, a krém 13 %-át teszi ki. Napjainkban a Nutella csaknem a világ minden országában megtalálható Kanadától Thaiföldig, Ecuadortól Ausztráliáig, valamint egész Európában. Sütemények alapanyagaként, palacsintába töltve, kenyérre, kalácsra kenve, vagy csak úgy magában a krémet kanalazva, sokaknak a kedvencévé vált.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a Nutella?

A Nutella egy népszerű mogyorókrém, amelyet a Ferrero cég gyárt. Édes íze miatt leginkább édességekhez tudjuk felhasználni, de magában is kanalazhatjuk. Ma már sok mogyoró, illetve csokoládékrémet gyártanak, melyek részben hasonlítanak a Nutellára.

Hogyan vásároljuk?

Nutellát szinte minden nagyobb szupermarketben, élelmiszerboltban és online webshopban kapni. A lejárati dátumot ellenőrizzük. Nutella féle kenhető mogyorókrémet egyébként mi magunk is készíthetünk, így egy kicsit egészségesebb verziót alkothatunk a cukormennyiség szabályozásával és a pálmaolaj elhagyásával.

Mire jó a Nutella?

A Nutellát kenhetjük palacsintába, kenyérre, tehetjük sütemények tésztájába vagy tetejét kenhetjük meg vele, gyümölcsökkel is nagyon finom, de forró csokiba és turmixokba téve is nagyon jól funkcionál.

Mi készülhet a Nutellából?

Készülhet Nutella-keksz, Kinder bueno szelet mennyeien, extrán nutellás muffin, asszonycsók – baci di dama házi mogyorókrémmel, mézeskalácslikőr, croffle, az 5 perces, foszlós-ropogós croissant-gofri, három hozzávalós brownie, Kinder Bueno és gyors nutellás brownie.

Még több nutellás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor tudunk venni szuper- és hipermarketben, kisebb élelmiszer- és édességboltban.

hogyan tároljam

A nutellát nem kell hűtőben, elég hűvös helyen tartani, így könnyen kenhető marad.

100g Nutella

fehérjetartalom

5.41 g

zsírtartalom

28.423 g

szénhidráttartalom

62.36 g

víztartalom

1.07 g

gramm nutella?

Top ásványi anyagok

Foszfor

152 mg

Kalcium

108 mg

Magnézium

64 mg

Nátrium

41 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.082 g

Kolin

17.6 mg

E vitamin

4.96 mg

Niacin - B3 vitamin

0.427 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

5.41 g

Zsír

telített zsírsav

28.423 g

ásványi anyagok

Kalcium

108 mg

Vas

4.38 mg

Magnézium

64 mg

Foszfor

152 mg

Nátrium

41 mg

Cink

1.06 mg

Réz

0.469 mg

Mangán

0.868 mg

Szelén

3.6 µg

szénhidrát

rost

5.4 g

cukor

54.05 g

víz

1.07 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.085 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.17 mg

Niacin - B3 vitamin

0.427 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.357 mg

Folát

14 µg

Kolin

17.6 mg

Béta-karotin

1 µg

Lutein+zeaxantin

10 µg

E vitamin

4.96 mg

K vitamin

1.9 µg

B12 vitamin

0.27 µg

A vitamin

1 µg

B6 vitamin

0.082 g

539 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!