r
Nosalty Logó

Egyben sült karaj kelkáposzta-salátával és almaszósszal

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Egyben sült karaj kelkáposzta-salátával és almaszósszal
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Hús

Kelkáposzta-saláta

Almaszósz

Összesen 1233 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Hús

Kelkáposzta-saláta

Almaszósz

Összesen 4918 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Hús

Kelkáposzta-saláta

Almaszósz

Összesen 90 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    61.6 g

Zsír

  • Összesen
    66.7 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    224 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1882.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    89 mg
  • Kálcium
    215 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    176 mg
  • Foszfor
    774 mg
  • Nátrium
    616 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80.8 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    966.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    665 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    86 mg
  • D vitamin:
    58 micro
  • K vitamin:
    157 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    211 micro
  • Kolin:
    206 mg
  • Retinol - A vitamin:
    111 micro
  • α-karotin
    1857 micro
  • β-karotin
    5698 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    379 micro
Összesen 1233 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    246.3 g

Zsír

  • Összesen
    267 g
  • Telített zsírsav
    90 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    111 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    42 g
  • Koleszterin
    895 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7529 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    358 mg
  • Kálcium
    862 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    702 mg
  • Foszfor
    3098 mg
  • Nátrium
    2465 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    323.2 g
  • Cukor
    205 mg
  • Élelmi rost
    61 mg

VÍZ

  • Összesen
    3865.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2659 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    344 mg
  • D vitamin:
    233 micro
  • K vitamin:
    628 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    75 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    842 micro
  • Kolin:
    825 mg
  • Retinol - A vitamin:
    445 micro
  • α-karotin
    7427 micro
  • β-karotin
    22793 micro
  • β-crypt
    79 micro
  • Likopin
    2 micro
  • Lut-zea
    1517 micro
Összesen 4918 kcal
  • 5% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 82% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    138.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    45 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    137 micro
  • β-karotin
    419 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 90 kcal

Hozzávalók

Hús

Kelkáposzta-saláta

Almaszósz

Elkészítés

Hús

  1. Először megágyazunk a húsnak. Egy mélyebb tepsibe durván feldaraboljuk a hagymát, beleöntjük a az almalevet, a bort, só, bors, rozmaring, kakukkfűvel megszórjuk, és az egész babérlevelet is beledobjuk. Ebben a lében fog sülni a hús, ezzel fogjuk sütés közben és a végén is tálaláskor locsolni. Továbbá majd egy picit ebből a szaftból fogunk az almaszószhoz is levenni.
  2. Elkészítjük a zöldfűszeres kérget, amivel bevonjuk a húst. Kis tálba tesszük a zsályát, kakukkfüvet, rozmaringot, sót, pici borsot, őrölt babért, és felöntjük annyi olívaolajjal, hogy kenhető legyen. A húst megtöröljük, sózzuk, és a fűszeres masszával jól bedörzsöljük mindenhol.
  3. 220 fokra előmelegítjük a sütőt, majd betesszük a húst, pirulni. 30 perc múlva kivesszük, nagyon óvatosan meglocsoljuk. Akkor jó, ha már locsolgatásnál nem kezd lefolyni a fűszeres kéreg. Ekkor 190 fokra levesszük a sütőt, lazán befedjük alufóliával, és visszatesszük újabb 30 percre puhulni.
  4. Puhulás után levesszük az alufóliát, újra óvatosan meglocsoljuk, és kb. 2 dl fűszeres-almaleves folyadékot leveszünk a hús alól (az almaszószhoz). Ha kevés lenne alatta a folyadék, töltsünk utána bort és almalevet. Fólia nélkül visszatesszük még 30 percre pirulni a húst.
  5. Ellenőrizzük a húst a sütési idő végén. Újra locsoljuk meg, és 220 fokra tegyük vissza a húst, és még 15 percig süssük. Akkor tökéletes a hús, ha 65 fokos. Ekkor kivesszük, deszkára tesszük, és legalább 10 percig pihentetjük. A csontról levágjuk, és vékonyan felszeletelve tálaljuk majd.

Kelkáposzta-saláta

  1. A szalonnát felkockázzuk, és lepirítjuk egy nagy lábasban. Hozzáadjuk az apróra vágott lila hagymát, sózzuk, borsozzuk, majd fűszerezzük kakukkfűvel és a babérlevelekkel.
  2. A répát lereszeljük, és hozzáadjuk a hagymás alaphoz. Pár percig pirítjuk, majd a csíkokra vágott kelkáposztát is hozzáadjuk. (A torzsát és a vastagabb erezetű levelét vágjuk ki!) Majd felöntjük az almalével és a borral. Fedő alatt pároljuk.
  3. Pár percenként átkavarjuk. A folyadékot többször kell pótolni, vegyesen a borból és az almaléből. Mindig csak félig lepje el a folyadék. Ha már teljesen összeesett a káposzta, akkor hozzáadjuk a fehérborecetet. Ha nagyon savas lenne, pici cukorral egyenlítsük ki, nem feltétlenül kell bele. Fedő alatt, kevergetve pároljuk. Kb. 30-45 percig. De ellenőrizzük többször.

Almaszósz

  1. 4 db almát megpucolunk, felkockázunk. Pici vajat olvasztunk, és elkezdjük azon párolni az almákat. Kb. 5 perc után felöntjük a hús alól vett ca. 2 dl húslével. (Ebben vannak a fűszerek, így további fűszerezés nem feltétlenül szükséges. Cukrot nem adunk hozzá, ez nem édes lesz!)
  2. Hozzálöttyintünk egy kevés bort és almalevet. Majd egy kis fahéjat és őrölt szegfűszeget. Így pároljuk meg az almákat puhára.
  3. Ha már kellően puha az alma, akkor fél dl zsíros tejszínnel besűrítjük. (Ha továbbra is híg, lehet egy kis étkezési keményítővel is sűríteni, kb. fél evőkanállal.)
  4. Egy száraz forró serpenyőben 1 marék durvára vágott diót picit megpirítunk. Majd az almaszószhoz adjuk, átforgatjuk, és kész is!
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 120 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 4810
  • Feltöltés dátuma: 2017. szeptember 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Éttermi minőségben, otthon. Anne Brruell egyik receptje, picit átdolgozva. Nagyon őszies ízei vannak, igazi ünnepi fogás. 3 részből áll, de nem bonyolult. Bő 2 óra alatt megvan, de megéri fáradni vele! Érdemes húshőmérőt beszerezni, mert úgy tudunk a legjobban meggyőződni a hús elkészüléséről.

Hozzávalók

Hús

Kelkáposzta-saláta

Almaszósz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...