Egyben sült karaj kelkáposzta-salátával és almaszósszal
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
Hús
-
300g csontos sertéskaraj383 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
11g olívaolaj94 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
125g rostos almalé58 kcal
-
50g rosé41 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Kelkáposzta-saláta
-
250g kelkáposzta54 kcal
-
50g császárszalonna197 kcal
-
68g lilahagyma25 kcal
-
60g sárgarépa22 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
50g rostos almalé23 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
3g fehérborecet0 kcal
Almaszósz
-
200g alma94 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
13g rostos almalé6 kcal
-
13g fehérbor10 kcal
-
13g habtejszín37 kcal
-
7g dió43 kcal
Összesen
1233
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
Hús
-
1200g csontos sertéskaraj1530 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
43g olívaolaj376 kcal
-
360g vöröshagyma131 kcal
-
500g rostos almalé230 kcal
-
200g rosé164 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Kelkáposzta-saláta
-
1000g kelkáposzta216 kcal
-
200g császárszalonna786 kcal
-
270g lilahagyma98 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
200g rostos almalé92 kcal
-
200g fehérbor164 kcal
-
10g fehérborecet2 kcal
Almaszósz
-
800g alma374 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
50g rostos almalé23 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
26g dió170 kcal
Összesen
4918
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
Hús
-
22.1g csontos sertéskaraj28 kcal
-
0g zsálya0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.8g olívaolaj7 kcal
-
6.6g vöröshagyma2 kcal
-
9.2g rostos almalé4 kcal
-
3.7g rosé3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Kelkáposzta-saláta
-
18.4g kelkáposzta4 kcal
-
3.7g császárszalonna14 kcal
-
5g lilahagyma2 kcal
-
4.4g sárgarépa2 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3.7g rostos almalé2 kcal
-
3.7g fehérbor3 kcal
-
0.2g fehérborecet0 kcal
Almaszósz
-
14.7g alma7 kcal
-
0.7g vaj5 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.9g rostos almalé0 kcal
-
0.9g fehérbor1 kcal
-
0.9g habtejszín3 kcal
-
0.5g dió3 kcal
Összesen
90
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 61.6 g
Zsír
-
Összesen 66.7 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 28 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 224 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1882.2 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 89 mg
-
Kálcium 215 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 176 mg
-
Foszfor 774 mg
-
Nátrium 616 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.8 g
-
Cukor 51 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 966.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 665 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 86 mg
-
D vitamin: 58 micro
-
K vitamin: 157 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 211 micro
-
Kolin: 206 mg
-
Retinol - A vitamin: 111 micro
-
α-karotin 1857 micro
-
β-karotin 5698 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 379 micro
Összesen
1233
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 246.3 g
Zsír
-
Összesen 267 g
-
Telített zsírsav 90 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 111 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 42 g
-
Koleszterin 895 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7529 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 358 mg
-
Kálcium 862 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 702 mg
-
Foszfor 3098 mg
-
Nátrium 2465 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 323.2 g
-
Cukor 205 mg
-
Élelmi rost 61 mg
VÍZ
-
Összesen 3865.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2659 micro
-
B6 vitamin: 10 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 344 mg
-
D vitamin: 233 micro
-
K vitamin: 628 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 75 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 842 micro
-
Kolin: 825 mg
-
Retinol - A vitamin: 445 micro
-
α-karotin 7427 micro
-
β-karotin 22793 micro
-
β-crypt 79 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 1517 micro
Összesen
4918
kcal
- 5% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 82% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 138.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 45 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 71.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 49 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 137 micro
-
β-karotin 419 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Összesen
90
kcal
Hozzávalók
Hús
-
1.2 kg csontos sertéskaraj
-
4 db babérlevél
-
0.5 dl olívaolaj
-
4 közepes db vöröshagyma
-
5 dl rostos almalé
-
2 dl rosé
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Kelkáposzta-saláta
-
1 közepes db kelkáposzta
-
200 g császárszalonna
-
3 közepes db lilahagyma
-
3 közepes db sárgarépa
-
4 db babérlevél
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 dl rostos almalé
-
2 dl fehérbor
-
2 ek fehérborecet
Almaszósz
-
4 közepes db alma
-
4 dkg vaj
-
1 kk fahéj
-
1 csipet szegfűszeg
-
0.5 dl rostos almalé
-
0.5 dl habtejszín
-
1 marék dió
Elkészítés
Hús
- Először megágyazunk a húsnak. Egy mélyebb tepsibe durván feldaraboljuk a hagymát, beleöntjük a az almalevet, a bort, só, bors, rozmaring, kakukkfűvel megszórjuk, és az egész babérlevelet is beledobjuk. Ebben a lében fog sülni a hús, ezzel fogjuk sütés közben és a végén is tálaláskor locsolni. Továbbá majd egy picit ebből a szaftból fogunk az almaszószhoz is levenni.
- Elkészítjük a zöldfűszeres kérget, amivel bevonjuk a húst. Kis tálba tesszük a zsályát, kakukkfüvet, rozmaringot, sót, pici borsot, őrölt babért, és felöntjük annyi olívaolajjal, hogy kenhető legyen. A húst megtöröljük, sózzuk, és a fűszeres masszával jól bedörzsöljük mindenhol.
- 220 fokra előmelegítjük a sütőt, majd betesszük a húst, pirulni. 30 perc múlva kivesszük, nagyon óvatosan meglocsoljuk. Akkor jó, ha már locsolgatásnál nem kezd lefolyni a fűszeres kéreg. Ekkor 190 fokra levesszük a sütőt, lazán befedjük alufóliával, és visszatesszük újabb 30 percre puhulni.
- Puhulás után levesszük az alufóliát, újra óvatosan meglocsoljuk, és kb. 2 dl fűszeres-almaleves folyadékot leveszünk a hús alól (az almaszószhoz). Ha kevés lenne alatta a folyadék, töltsünk utána bort és almalevet. Fólia nélkül visszatesszük még 30 percre pirulni a húst.
- Ellenőrizzük a húst a sütési idő végén. Újra locsoljuk meg, és 220 fokra tegyük vissza a húst, és még 15 percig süssük. Akkor tökéletes a hús, ha 65 fokos. Ekkor kivesszük, deszkára tesszük, és legalább 10 percig pihentetjük. A csontról levágjuk, és vékonyan felszeletelve tálaljuk majd.
Kelkáposzta-saláta
- A szalonnát felkockázzuk, és lepirítjuk egy nagy lábasban. Hozzáadjuk az apróra vágott lila hagymát, sózzuk, borsozzuk, majd fűszerezzük kakukkfűvel és a babérlevelekkel.
- A répát lereszeljük, és hozzáadjuk a hagymás alaphoz. Pár percig pirítjuk, majd a csíkokra vágott kelkáposztát is hozzáadjuk. (A torzsát és a vastagabb erezetű levelét vágjuk ki!) Majd felöntjük az almalével és a borral. Fedő alatt pároljuk.
- Pár percenként átkavarjuk. A folyadékot többször kell pótolni, vegyesen a borból és az almaléből. Mindig csak félig lepje el a folyadék. Ha már teljesen összeesett a káposzta, akkor hozzáadjuk a fehérborecetet. Ha nagyon savas lenne, pici cukorral egyenlítsük ki, nem feltétlenül kell bele. Fedő alatt, kevergetve pároljuk. Kb. 30-45 percig. De ellenőrizzük többször.
Almaszósz
- 4 db almát megpucolunk, felkockázunk. Pici vajat olvasztunk, és elkezdjük azon párolni az almákat. Kb. 5 perc után felöntjük a hús alól vett ca. 2 dl húslével. (Ebben vannak a fűszerek, így további fűszerezés nem feltétlenül szükséges. Cukrot nem adunk hozzá, ez nem édes lesz!)
- Hozzálöttyintünk egy kevés bort és almalevet. Majd egy kis fahéjat és őrölt szegfűszeget. Így pároljuk meg az almákat puhára.
- Ha már kellően puha az alma, akkor fél dl zsíros tejszínnel besűrítjük. (Ha továbbra is híg, lehet egy kis étkezési keményítővel is sűríteni, kb. fél evőkanállal.)
- Egy száraz forró serpenyőben 1 marék durvára vágott diót picit megpirítunk. Majd az almaszószhoz adjuk, átforgatjuk, és kész is!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 120 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 43
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 4810
- Feltöltés dátuma: 2017. szeptember 16.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Éttermi minőségben, otthon. Anne Brruell egyik receptje, picit átdolgozva. Nagyon őszies ízei vannak, igazi ünnepi fogás. 3 részből áll, de nem bonyolult. Bő 2 óra alatt megvan, de megéri fáradni vele! Érdemes húshőmérőt beszerezni, mert úgy tudunk a legjobban meggyőződni a hús elkészüléséről.