Császárszalonna

A császárszalonna sertéshúsból, azon belül oldalszalonnából készülő, pácolt, sült-füstölt vagy füstölt-főtt bőrös, húsos hasaalja-szalonna. Táblás és darabolt kiszerelésben, de csíkozva és szeletelve is kapható. A nem füstölt változata igen romlandó, jobb, ha pár napon belül elfogyasztjuk!
A császárszalonna pácolt, kicsit füstölt, főtt változata a császárhús/királyhús, más néven Kaiserfleisch vagy főtt császár. Az elkészítési metódust az osztrákok találták ki még az 1700-as években, de Ázsiában is igen népszerű alapanyag.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Az étkezési célra használt császárszalonna általában a sertés hátsó oldalán lévő húsos, zsíros rétegből készül: egy gazdag, szaftos, zsírdús szalonnafajta. A bacon tulajdonképpen szintén császárszalonna, tehát oldalszalonnából készül, viszont nincs rajta bőr, általában vékonyabb. Rendszerint szeletelt, vákuumcsomagolt változatban lehet megvásárolni, de táblás és kockázott kiszerelés is létezik. Amerikában a legnépszerűbb húsfélék közé tartozik, ahol sülve, tükörtojással kombinálva mindennapos reggeli.
Bőrös, csont nélküli, főtt és préselt császárszalonnát vásárolhatunk csomagolt formában a hipermarketekben, de ezek közül sok termék sosem látott igazi füstöt, csak füstaromát. Jól nézzük meg az összetevők listáját, ha tele van ízfokozókkal, tartósítószerrel, adalékanyaggal, az nem lesz a legjobb minőség. Megbízható hentesnél vegyük a császárszalonnát, ha tehetjük, a jó minőségű húst ugyanis 2 hétig páclében tárolják, füstölik, majd 4-5 hétig érlelik (és nem csak füstízt vagy -aromát kap, esetleg beleinjekciózott páclevet).
A császárszalonna gazdag telített zsírsavakban, ami ugyan energiát ad a szervezetnek, de érdemes mértékkel fogyasztani, mert a túlzott telítettzsírsav-bevitel növelheti a szív- és érrendszeri betegségek és a magas koleszterin kockázatát. Ezen kívül a császárszalonna kalóriatartalma sem alacsony, ezt se tévesszük szem elől.
A szalonna fehérjetartalma is jelentős, amivel aminosavakat biztosít a szervezet számára, de mivel legtöbbször sózott termék, a napi sóbevitelünket is növeli.
A császárszalonna fogyasztható különféle módon: süthetjük serpenyőben, grillezhetjük, de például levesekben, egytálételekben, pörköltekben vagy szendvicsekben is isteni.
Próbáld ki a császárszalonnával készült töltött káposztát dagadóból, a porchettinit, azaz a sült bőrös császárszalonnát, a német húskenyeret, a húsimádó rablóhúst, a töltött kelt kapros-fokhagymás tejföllel vagy a thai bazsalikomos sertéshúst.
Még több császárszalonnás receptért görgess lejjebb!
Bármikor, a henteseknél vagy az élelmiszerboltokban.
Hűtve tároljuk. Nem füstölt változatát használjuk fel frissen, ne tartogassuk sokáig!
fehérjetartalom
13.66 g
zsírtartalom
66034.294 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
46.74 g
Nátrium
751 mg
Foszfor
166 mg
Magnézium
13 mg
Kalcium
6 mg
B6 vitamin
0.266 g
Kolin
47.8 mg
Niacin - B3 vitamin
4.022 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.555 mg
fehérje
13.66 g
Zsír
telített zsírsav
12.615 g
egyszeresen telített zsírsav
15.922 g
többszörösen telített zsírsav
5.757 g
koleszterin
66 g
ásványi anyagok
Kalcium
6 mg
Vas
0.38 mg
Magnézium
13 mg
Foszfor
166 mg
Nátrium
751 mg
Cink
1.14 mg
Réz
0.046 mg
Mangán
0.012 mg
Szelén
20.1 µg
szénhidrát
cukor
0.35 g
víz
46.74 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.276 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.081 mg
Niacin - B3 vitamin
4.022 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.555 mg
Kolin
47.8 mg
Retinol
11 µg
E vitamin
0.43 mg
D vitamin
16 µg
B12 vitamin
0.5 µg
A vitamin
11 µg
B6 vitamin
0.266 g
A frankfurti leves évek óta töretlenül a legnagyobb kedvencetek az oldalunkon, van azonban egy igen régimódi lépés, melyet érdemes lenne végre kiiktatni, amikor főzzük - finomabb és egészségesebb lesz!
NosaltyNincs is bosszantóbb annál, amikor már a főzés elején beüt a krach: nézzünk most pár trükkös módszert arra, hogyan menthető meg az odaégett levesalap, segít a Napi Tipp!
Lakos BenedekAz olasz néni még mindig kifejezetten aktív a konyhában.
NosaltyVagyunk egy páran, akik el sem tudják képzelni a napindítást egy csésze, de inkább egy bögre forró kávé nélkül. Azonban van egy dolog, amit semmiképp ne tegyünk meg a kávéval, mert egy kutatás szerint akár rákkeltő hatása is lehet.
Ha egy igazán kényeztető, mégis harmonikus menüvel szeretnéd meglepni magad és a családod, ez a hármas tökéletes választás!
A sült krumpli egyike azoknak az ételeknek, amelyeket alapvetően a legkönnyebben meg lehet sütni forrólevegős sütőben, ám csak akkor lesz aranyszínű, kívül ropogós és belül puha a végeredmény, ha elkerülünk bizonyos hibákat. Nézzük, melyek azok!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!