Császárszalonna

Császárszalonna

Leírás

Császárszalonna – receptek, leírás, tippek

A császárszalonna sertéshúsból, azon belül oldalszalonnából készülő, pácolt, sült-füstölt vagy füstölt-főtt bőrös, húsos hasaalja-szalonna. Táblás és darabolt kiszerelésben, de csíkozva és szeletelve is kapható. A nem füstölt változata igen romlandó, jobb, ha pár napon belül elfogyasztjuk!

A császárszalonna pácolt, kicsit füstölt, főtt változata a császárhús/királyhús, más néven Kaiserfleisch vagy főtt császár. Az elkészítési metódust az osztrákok találták ki még az 1700-as években, de Ázsiában is igen népszerű alapanyag.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a császárszalonna?

Az étkezési célra használt császárszalonna általában a sertés hátsó oldalán lévő húsos, zsíros rétegből készül: egy gazdag, szaftos, zsírdús szalonnafajta. A bacon tulajdonképpen szintén császárszalonna, tehát oldalszalonnából készül, viszont nincs rajta bőr, általában vékonyabb. Rendszerint szeletelt, vákuumcsomagolt változatban lehet megvásárolni, de táblás és kockázott kiszerelés is létezik. Amerikában a legnépszerűbb húsfélék közé tartozik, ahol sülve, tükörtojással kombinálva mindennapos reggeli.

Hogyan vásároljuk?

Bőrös, csont nélküli, főtt és préselt császárszalonnát vásárolhatunk csomagolt formában a hipermarketekben, de ezek közül sok termék sosem látott igazi füstöt, csak füstaromát. Jól nézzük meg az összetevők listáját, ha tele van ízfokozókkal, tartósítószerrel, adalékanyaggal, az nem lesz a legjobb minőség. Megbízható hentesnél vegyük a császárszalonnát, ha tehetjük, a jó minőségű húst ugyanis 2 hétig páclében tárolják, füstölik, majd 4-5 hétig érlelik (és nem csak füstízt vagy -aromát kap, esetleg beleinjekciózott páclevet).

Mire jó a császárszalonna?

A császárszalonna gazdag telített zsírsavakban, ami ugyan energiát ad a szervezetnek, de érdemes mértékkel fogyasztani, mert a túlzott telítettzsírsav-bevitel növelheti a szív- és érrendszeri betegségek és a magas koleszterin kockázatát. Ezen kívül a császárszalonna kalóriatartalma sem alacsony, ezt se tévesszük szem elől.

A szalonna fehérjetartalma is jelentős, amivel aminosavakat biztosít a szervezet számára, de mivel legtöbbször sózott termék, a napi sóbevitelünket is növeli.

Mi készülhet császárszalonnából?

A császárszalonna fogyasztható különféle módon: süthetjük serpenyőben, grillezhetjük, de például levesekben, egytálételekben, pörköltekben vagy szendvicsekben is isteni.

Próbáld ki a császárszalonnával készült töltött káposztát dagadóból, a porchettinit, azaz a sült bőrös császárszalonnát, a német húskenyeret, a húsimádó rablóhúst, a töltött kelt kapros-fokhagymás tejföllel vagy a thai bazsalikomos sertéshúst.

Még több császárszalonnás receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor, a henteseknél vagy az élelmiszerboltokban.

hogyan tároljam

Hűtve tároljuk. Nem füstölt változatát használjuk fel frissen, ne tartogassuk sokáig!

100g Császárszalonna

fehérjetartalom

13.66 g

zsírtartalom

66034.294 g

szénhidráttartalom

0 g

víztartalom

46.74 g

gramm császárszalonna?

Top ásványi anyagok

Nátrium

751 mg

Foszfor

166 mg

Magnézium

13 mg

Kalcium

6 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.266 g

Kolin

47.8 mg

Niacin - B3 vitamin

4.022 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.555 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

13.66 g

Zsír

telített zsírsav

12.615 g

egyszeresen telített zsírsav

15.922 g

többszörösen telített zsírsav

5.757 g

koleszterin

66 g

ásványi anyagok

Kalcium

6 mg

Vas

0.38 mg

Magnézium

13 mg

Foszfor

166 mg

Nátrium

751 mg

Cink

1.14 mg

Réz

0.046 mg

Mangán

0.012 mg

Szelén

20.1 µg

szénhidrát

cukor

0.35 g

víz

46.74 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.276 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.081 mg

Niacin - B3 vitamin

4.022 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.555 mg

Kolin

47.8 mg

Retinol

11 µg

E vitamin

0.43 mg

D vitamin

16 µg

B12 vitamin

0.5 µg

A vitamin

11 µg

B6 vitamin

0.266 g

207 találat

Címlapról ajánljuk

Súlyos betegséget okozhat a klóros víz fogyasztása

Sokan a csapból folyó vizet fogyasztják, mint ivóvizet, hiszen sokkal olcsóbb, mint palackozott ásványvizet venni, nem is beszélve a palackvisszaváltás kényszeréről. Svéd kutatók friss kutatása alapján azonban úgy tűnik, bizonyos megbetegedések és a klóros víz fogyasztása között összefüggés lehet.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!