Drezdai kalács 5.
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
100g finomliszt364 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
30g tej17 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
13g mandula74 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
8g mazsola22 kcal
-
13g mazsola37 kcal
-
30 kcal
-
60 kcal
-
12 kcal
-
12 kcal
-
4g amarettó13 kcal
-
50g víz0 kcal
A töltelékhez
-
30g mandula177 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
0g rózsavíz0 kcal
A tetejére
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
400g finomliszt1456 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
120g tej67 kcal
-
40g friss élesztő42 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
50g mandula295 kcal
-
0g kardamom1 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
30g mazsola90 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
121 kcal
-
100g aszalt gyümölcsök240 kcal
-
48 kcal
-
48 kcal
-
16g amarettó54 kcal
-
200g víz0 kcal
A töltelékhez
-
120g mandula708 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
0g rózsavíz0 kcal
A tetejére
-
14g vaj100 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
7g porcukor27 kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 13% Zsír
A tésztához
-
25.9g finomliszt94 kcal
-
2.6g cukor10 kcal
-
7.8g tej4 kcal
-
2.6g friss élesztő3 kcal
-
3.6g tojás4 kcal
-
5.2g vaj37 kcal
-
3.2g mandula19 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
1.9g mazsola6 kcal
-
3.2g mazsola10 kcal
-
3.2g aszalt sárgabarack8 kcal
-
6.5g aszalt gyümölcsök16 kcal
-
3 kcal
-
3 kcal
-
1g amarettó3 kcal
-
13g víz0 kcal
A töltelékhez
-
7.8g mandula46 kcal
-
3.2g cukor13 kcal
-
3.2g porcukor13 kcal
-
0.1g citromlé0 kcal
-
1.8g tojás2 kcal
-
0g rózsavíz0 kcal
A tetejére
-
0.9g vaj7 kcal
-
0.6g vaníliás cukor3 kcal
-
0.5g porcukor2 kcal
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.3 g
Zsír
-
Összesen 45.1 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 118 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 926.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 43 mg
-
Kálcium 201 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 165 mg
-
Foszfor 434 mg
-
Nátrium 73 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 174.5 g
-
Cukor 80 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 106 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 222 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 138 micro
-
Kolin: 100 mg
-
Retinol - A vitamin: 187 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 408 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 148 micro
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 101.3 g
Zsír
-
Összesen 180.4 g
-
Telített zsírsav 59 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 82 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 472 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3706 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 171 mg
-
Kálcium 804 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 661 mg
-
Foszfor 1737 mg
-
Nátrium 294 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 697.9 g
-
Cukor 318 mg
-
Élelmi rost 46 mg
VÍZ
-
Összesen 423.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 888 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 46 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 72 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 552 micro
-
Kolin: 401 mg
-
Retinol - A vitamin: 747 micro
-
α-karotin 57 micro
-
β-karotin 1634 micro
-
β-crypt 101 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 590 micro
- 7% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.6 g
Zsír
-
Összesen 11.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 240.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 113 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.3 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 27.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 106 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
4 ek cukor
-
120 ml tej
-
40 g friss élesztő
-
0.5 kk fahéj
-
0.5 kávéskanál szegfűbors
-
2 ek amarettó
A töltelékhez
A tetejére
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 ek porcukor
Elkészítés
A tésztához
- Az aszalt gyümölcsöket, mazsolát tegyük egy tálba, öntsük rá a meleg vizet, és tegyük bele az amarettó-likőrt, és hagyjuk így ázni felhasználásig.
- Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sót és a fűszereket, és keverjük el benne.
- A tejet langyosítsuk meg, olvasszuk fel benne a kristálycukrot, és oldjuk fel benne az élesztőt.
- A liszt közepébe készítsünk mélyedést, öntsük bele az élesztős tejet, és a körülötte lévő lisztből egy keveset keverjünk hozzá. Ezután fedjük le enyhén megolajozott frissentartó fóliával, és hagyjuk kelni 30 percig.
- Adjuk hozzá az enyhén felvert tojást, és adagonként dolgozzuk bele a puha vajat is. Dagasszuk lágy, de nem ragacsos tésztává. Tegyük egy kilisztezett tálba, fedjük be olajjal megkent frissentaró fóliával, és hagyjuk kelni 2 és 1/2-3 órát. (Duplájára kell nőnie.)
- A marcipántöltelékhez a darált mandulát keverjük össze a cukrokkal, adjuk hozzá a citromlevet, a 1/2 tojást, valamint a rózsavizet, és gyúrjuk lágy masszává. Ha szükséges, még a tojásból adjunk hozzá. Gyúrjunk belőle egy kb 20 cm-es hosszúságú rudat. Tegyük fóliába, és helyezzük a hűtőbe felhasználásig.
- A tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, dögönyözzük meg, és nyújtsuk ki 2,5 cm vastag téglalappá. Szórjuk bele adagonként az aszalt gyümölcsöket, melyeket előzőleg kissé kinyomkodtunk. Gyúrjuk bele őket teljesen, az 5 dkg aprított mandulával és a cukrozott héjakkalis így járjunk el. Ha a gyümölcsöktől kissé ragacsossá válna a tészta, lisztezzünk utána, de óvatosan, mert lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk, hogy sütés után ne legyen túlságosan tömör.
- Nyújtsuk ki a tésztát egy kb. 30X25 cm-es ovális lappá. A közepét egy kissé nyomjuk meg a nyújtófával, mert ide kerül a marcipánrúd. Helyezzük bele a marcipánt, és a tészta egyik oldalát hajtsuk át fölötte, hogy a szélek ne pontosan fedjék egymást, hanem inkább egy kissé beljebblegyen a felső oldal széle. Nyomkodjukle egy kissé a széleket.
- Helyezzük a kalácsot egy kizsírozott sütőlemezre, fedjük le enyhén megolajozott fóliával, és hagyjuk kelni 45-60 percig, illetve amíg duplájára nem nő. Melegítsük elő a sütőt 190 °C fokra (légkeveréses 170°C).
- A megkelt kalácsot toljuk be a sütőbe, és süssük 35 percig. Amikor megsült, az alja kopogtatásra tompa hangot ad.
- Amint kész, vegyük ki, tegyük egy rácsra hűlni, a tetejét kenjük meg olvasztott vajjal, és közvetlenül tálalás előtt hintsük meg vanília cukros porcukorral.
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 113
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 14838
- Feltöltés dátuma: 2009. december 07.
Ajánló
A marcipános töltelékbe lehet tenni rózsavíz helyett narancsvirágvizet, vagy egy kis limmoncellót, vagy amarettót. Az aszalt gyümölcsök kombinációjának pedig csak a fantázia szab határt. Nagyon jól lehet variálni a belevalókat! Ezzel a finomsággal kívánunk mindenkinek Nagyon Boldog Karácsonyi Ünnepeket! pH besorolás: erősen savasít
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Ez a stollen nálunk karácsony napján szokott mindig elkészülni, mert frissen a legfinomabb. A recept az általam kedvelt Kenyér és kenyérsütés enciklopédiája című könyvből van ismét. Szeretem, mert mindig pontosak benne a receptek, és minden lépés részletesen le van írva. A stollenről érdemes annyit tudni, hogy német karácsonyi ünnepi kalács. A marcipán és a köré tekert tészta a bepólyázott Kisjézust jelképezi. A gyümölcsök, cukrozott héjak pedig a bőséget, szeretetet hivatottak szimbolizálni. Érdemes saját készítésű marcipánnal tölteni, mert ez lágyabb állagú, mint a bolti, és ebbe a kalácsba ez sokkal alkalmasabb.