r
Nosalty Logó

Drezdai kalács 5.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Drezdai kalács 5.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 1175 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 4707 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 306 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.3 g

Zsír

  • Összesen
    45.1 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    118 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    926.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    201 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    165 mg
  • Foszfor
    434 mg
  • Nátrium
    73 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    174.5 g
  • Cukor
    80 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    106 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    222 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    138 micro
  • Kolin:
    100 mg
  • Retinol - A vitamin:
    187 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    408 micro
  • β-crypt
    25 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    148 micro
Összesen 1175 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    101.3 g

Zsír

  • Összesen
    180.4 g
  • Telített zsírsav
    59 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    82 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    472 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3706 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    171 mg
  • Kálcium
    804 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    661 mg
  • Foszfor
    1737 mg
  • Nátrium
    294 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    697.9 g
  • Cukor
    318 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

VÍZ

  • Összesen
    423.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    888 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    46 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    72 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    552 micro
  • Kolin:
    401 mg
  • Retinol - A vitamin:
    747 micro
  • α-karotin
    57 micro
  • β-karotin
    1634 micro
  • β-crypt
    101 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    590 micro
Összesen 4707 kcal
  • 7% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    11.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    240.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.3 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    58 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    106 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 306 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. Az aszalt gyümölcsöket, mazsolát tegyük egy tálba, öntsük rá a meleg vizet, és tegyük bele az amarettó-likőrt, és hagyjuk így ázni felhasználásig.
  2. Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, adjuk hozzá a sót és a fűszereket, és keverjük el benne.
  3. A tejet langyosítsuk meg, olvasszuk fel benne a kristálycukrot, és oldjuk fel benne az élesztőt.
  4. A liszt közepébe készítsünk mélyedést, öntsük bele az élesztős tejet, és a körülötte lévő lisztből egy keveset keverjünk hozzá. Ezután fedjük le enyhén megolajozott frissentartó fóliával, és hagyjuk kelni 30 percig.
  5. Adjuk hozzá az enyhén felvert tojást, és adagonként dolgozzuk bele a puha vajat is. Dagasszuk lágy, de nem ragacsos tésztává. Tegyük egy kilisztezett tálba, fedjük be olajjal megkent frissentaró fóliával, és hagyjuk kelni 2 és 1/2-3 órát. (Duplájára kell nőnie.)
  6. A marcipántöltelékhez a darált mandulát keverjük össze a cukrokkal, adjuk hozzá a citromlevet, a 1/2 tojást, valamint a rózsavizet, és gyúrjuk lágy masszává. Ha szükséges, még a tojásból adjunk hozzá. Gyúrjunk belőle egy kb 20 cm-es hosszúságú rudat. Tegyük fóliába, és helyezzük a hűtőbe felhasználásig.
  7. A tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, dögönyözzük meg, és nyújtsuk ki 2,5 cm vastag téglalappá. Szórjuk bele adagonként az aszalt gyümölcsöket, melyeket előzőleg kissé kinyomkodtunk. Gyúrjuk bele őket teljesen, az 5 dkg aprított mandulával és a cukrozott héjakkalis így járjunk el. Ha a gyümölcsöktől kissé ragacsossá válna a tészta, lisztezzünk utána, de óvatosan, mert lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk, hogy sütés után ne legyen túlságosan tömör.
  8. Nyújtsuk ki a tésztát egy kb. 30X25 cm-es ovális lappá. A közepét egy kissé nyomjuk meg a nyújtófával, mert ide kerül a marcipánrúd. Helyezzük bele a marcipánt, és a tészta egyik oldalát hajtsuk át fölötte, hogy a szélek ne pontosan fedjék egymást, hanem inkább egy kissé beljebblegyen a felső oldal széle. Nyomkodjukle egy kissé a széleket.
  9. Helyezzük a kalácsot egy kizsírozott sütőlemezre, fedjük le enyhén megolajozott fóliával, és hagyjuk kelni 45-60 percig, illetve amíg duplájára nem nő. Melegítsük elő a sütőt 190 °C fokra (légkeveréses 170°C).
  10. A megkelt kalácsot toljuk be a sütőbe, és süssük 35 percig. Amikor megsült, az alja kopogtatásra tompa hangot ad.
  11. Amint kész, vegyük ki, tegyük egy rácsra hűlni, a tetejét kenjük meg olvasztott vajjal, és közvetlenül tálalás előtt hintsük meg vanília cukros porcukorral.
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Receptkönyvben: 113
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 14838
  • Feltöltés dátuma: 2009. december 07.

Ajánló

A marcipános töltelékbe lehet tenni rózsavíz helyett narancsvirágvizet, vagy egy kis limmoncellót, vagy amarettót. Az aszalt gyümölcsök kombinációjának pedig csak a fantázia szab határt. Nagyon jól lehet variálni a belevalókat! Ezzel a finomsággal kívánunk mindenkinek Nagyon Boldog Karácsonyi Ünnepeket! pH besorolás: erősen savasít

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a stollen nálunk karácsony napján szokott mindig elkészülni, mert frissen a legfinomabb. A recept az általam kedvelt Kenyér és kenyérsütés enciklopédiája című könyvből van ismét. Szeretem, mert mindig pontosak benne a receptek, és minden lépés részletesen le van írva. A stollenről érdemes annyit tudni, hogy német karácsonyi ünnepi kalács. A marcipán és a köré tekert tészta a bepólyázott Kisjézust jelképezi. A gyümölcsök, cukrozott héjak pedig a bőséget, szeretetet hivatottak szimbolizálni. Érdemes saját készítésű marcipánnal tölteni, mert ez lágyabb állagú, mint a bolti, és ebbe a kalácsba ez sokkal alkalmasabb.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...