Csirke tikka masala naan kenyérrel és illatos rizzsel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Pikács Árpád
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 3% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
csirke pácolása
-
125g csirkecomb139 kcal
-
1g garam masala0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
38g görög joghurt39 kcal
tikka masala szósz
-
6g ghee45 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
3g garam masala0 kcal
-
1g kurkuma3 kcal
-
2g limelé0 kcal
-
13g víz0 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
2g gyömbér1 kcal
-
13g habtejszín37 kcal
naan kenyér
-
19g finomliszt68 kcal
-
19g görög joghurt19 kcal
-
1g só0 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
6g ghee45 kcal
-
0g fokhagyma1 kcal
illatos rizs
-
63g basmati rizs224 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
313g víz0 kcal
tálalás
-
25g joghurt15 kcal
-
19g mangó chutney41 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
32g lime8 kcal
Összesen
732
kcal
- 3% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
csirke pácolása
-
1000g csirkecomb1113 kcal
-
10g garam masala0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
300g görög joghurt309 kcal
tikka masala szósz
-
50g ghee359 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
18g fokhagyma24 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
20g garam masala0 kcal
-
8g kurkuma25 kcal
-
14g limelé4 kcal
-
100g víz0 kcal
-
800g paradicsom144 kcal
-
12g gyömbér10 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
naan kenyér
-
150g finomliszt546 kcal
-
150g görög joghurt155 kcal
-
7g só0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
50g ghee359 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
illatos rizs
-
500g basmati rizs1790 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2500g víz0 kcal
tálalás
-
200g joghurt122 kcal
-
150g mangó chutney324 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
255g lime64 kcal
Összesen
5852
kcal
- 3% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
csirke pácolása
-
15.2g csirkecomb17 kcal
-
0.2g garam masala0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.5g görög joghurt5 kcal
tikka masala szósz
-
0.8g ghee5 kcal
-
2.7g vöröshagyma1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0.3g garam masala0 kcal
-
0.1g kurkuma0 kcal
-
0.2g limelé0 kcal
-
1.5g víz0 kcal
-
12.1g paradicsom2 kcal
-
0.2g gyömbér0 kcal
-
1.5g habtejszín4 kcal
naan kenyér
-
2.3g finomliszt8 kcal
-
2.3g görög joghurt2 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0.2g olívaolaj2 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0.8g ghee5 kcal
-
0g fokhagyma0 kcal
illatos rizs
-
7.6g basmati rizs27 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g só0 kcal
-
37.9g víz0 kcal
tálalás
-
3g joghurt2 kcal
-
2.3g mangó chutney5 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
3.9g lime1 kcal
Összesen
86
kcal
- 3% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.7 g
Zsír
-
Összesen 35.9 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 104 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1237.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 111 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 282 mg
-
Nátrium 752 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 88.5 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 551.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 188 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 176 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 143 micro
-
α-karotin 101 micro
-
β-karotin 486 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 187 micro
Összesen
732
kcal
- 3% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 173.7 g
Zsír
-
Összesen 287.2 g
-
Telített zsírsav 100 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 82 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 836 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9903.2 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 231 mg
-
Kálcium 886 mg
-
Vas 36 mg
-
Magnézium 452 mg
-
Foszfor 2253 mg
-
Nátrium 6015 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 708.3 g
-
Cukor 122 mg
-
Élelmi rost 40 mg
VÍZ
-
Összesen 4412.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1503 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 197 mg
-
D vitamin: 37 micro
-
K vitamin: 99 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 53 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1409 micro
-
Kolin: 385 mg
-
Retinol - A vitamin: 1145 micro
-
α-karotin 808 micro
-
β-karotin 3891 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 20584 micro
-
Lut-zea 1494 micro
Összesen
5852
kcal
- 3% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.6 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 150.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 34 mg
-
Nátrium 91 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 66.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 59 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 312 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
86
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
csirke pácolása
-
1 kg csirkecomb
-
2 ek garam masala
-
1 tk kurkuma
-
só ízlés szerint
-
300 g görög joghurt
tikka masala szósz
-
50 g ghee
-
2 db vöröshagyma
-
6 gerezd fokhagyma
-
1 db chili
-
3 szál koriander
-
4 ek garam masala
-
2 ek kurkuma
-
0.5 lime-ból nyert limelé
-
1 dl víz
-
800 g paradicsom
-
2 cm gyömbér
naan kenyér
-
150 g finomliszt
-
150 g görög joghurt
-
1 tk só
-
2 ek olívaolaj
-
1 kk sütőpor
-
50 g ghee
-
1 gerezd fokhagyma
illatos rizs
-
500 g basmati rizs
-
1 teáskanál kardamom
-
1 teáskanál köménymag
-
só ízlés szerint
-
2.5 l víz
tálalás
-
koriander ízlés szerint
Elkészítés
csirke pácolása
- Garam masalát ma már a nagyobb boltokban kapni, de házilag is könnyen elkészíthető - nekünk is van egy szuper, egyszerű receptünk az oldalon. Ha szeretnénk még illatosabb fűszerkeveréket kapni, akkor pirítsuk le a fűszereket darálás előtt.
- A csirkét igény szerint filézzük (de nem muszáj), majd egy nagy tálba tesszük és hozzáadjuk a garam masalát, a kurkumát, a sót és a görög joghurtot. Mi most csirkecombból készítettük, de nyugodtan lehet csirkemellet is használni a recepthez.
- Kézzel alaposan belemasszírozzuk a fűszereket és a joghurtot a csirkébe, majd hűtőbe tesszük pácolódni legalább egy órára. Ezalatt a joghurt megpuhítja a húst, amitől még omlósabb lesz, míg a fűszerek még ízesebbé teszik.
- A pácolás leteltével egy serpenyőt felforrósítunk, némi ghit öntünk bele, majd 2-3 adagban megpirítjuk rajta a csirkecombokat. Fontos, hogy ne zsúfoljuk túl az edényt, mert fontos, hogy a csirkedarabok mindkét oldalára erős, füstös kérget pirítsunk, ami remek aromákat fog adni a szafthoz. Tradicionálisan a csirkét nyársra húzzák és tandoori kemecében sütik meg, ezt helyettesítjük mi most egy forró serpenyővel.
tikka masala szósz
- Használhatunk simán vajat is a recepthez, de vajból könnyen készíthetünk házilag ghit, azaz tisztított vajat. Ehhez nincs más tennivalónk, minthogy 150-200g vajat forralni kezdünk egy kis edényben. Ahogy forr a vaj, a tejcukor és tejfehérje lesüllyed az aljára, míg a tetején hab képződik, ahogy távozik el a felesleges víz. Ezt a habot kanállal szedjük le, ügyelve rá, hogy ne keverjük fel az aljára leülepedett szilárdabb részecskéket. Amikor már nincs hab a tetején, öntsük át a tiszta folyadékot egy edénykébe, ügyelve rá, hogy a kicsapódott tejcukor és -fehérje az edényben maradjon. Az így kapott, áttetsző zsiradék a ghi, ami az indiai konyha egyik legfontosabb alapanyaga. Ezt a ghit fogjuk a továbbiakban zsiradékként használni a szószhoz és a naan kenyérhez is.
- A tikka masala szósz alapját egy úgynevezett onion gravy-vel indítjuk, ami gyakorlatilag egy hagymás alapmártás. Ehhez pár kanál ghit felforrósítunk, majd rádobjuk a finomra aprított vöröshagymát, fokhagymát, chilit és koriandert. Hozzáadjuk a a garam masala és a kurkuma felét, facsarunk rá egy kevés limelevet és üvegesre pirítjuk. Ezután adunk hozzá kétszer fél-fél deci vizet, amit teljesen elpárolunk róla, így alaposan megpuhítva a hagymás alapot.
- Amikor a második adag víz is elfőtt, hozzáöntjük az alaphoz az aprított paradicsomot, valamint tovább fűszerezzük a garam masala és a kurkuma másik felével, illetve friss gyömbérrel. Időnként meg-megkeverve összefőzzük ezt a mártást, a cél, hogy picit sűrűsödjön, a paradicsom pedig teljesen szétfőjön benne - ez nagyjából 20-25 percet vesz igénybe, közben elkészíthetjük a köreteket és lepirítjuk a csirkecombokat.
- Amikor a csirkecombok már fantasztikusan körbepirultak, hozzáadjuk őket a paradicsomos mártáshoz. A szószban elmerülő csirkét ezután további 15-20 percet hagyjuk főni.
- A kész csirke tikka masalára ízlés szerint facsarjunk kevés limelevet is. Sok helyen tejszínt is kevernek a szószba a legvégén, de mivel mi házi ghit készítettünk és csirkecombot használtunk (ami zsírosabb hús, mint a mell) hozzá, ezért nem tettünk bele plusz tejszínt, mert így is szuper selymes és krémes lett a szósz.
naan kenyér
- A lisztet és a joghurtot kevés olívaolajjal, sóval és sütőporral összegyúrjuk, majd hagyjuk pihenni fél órát.
- A tésztát ezután belisztezett felületen 2-3mm vékonyra nyújtjuk, majd rusztikus, szabálytalan darabokra vágjuk.
- Az így kapott naan-darabok mindkét oldalát egy forró serpenyőben, némi ghin megsütjük. A kész naan-kenyereket egy tálra szedjük, majd amikor már minddel megvagyunk, a maradék ghin megfuttatjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, amit aztán a naanra öntünk.
illatos rizs
- A rizst úgy főzzük meg, mintha tésztát csinálnánk, azaz bő, sós vízben, amit köménymaggal és kardamommal ízesítünk. Fontos, hogy a víz legalább az ötszöröse legyen a rizsnek, hogy semmiképpen ne ragadjon össze, és szép, pergős legyen a végeredmény.
- A kész rizst leszűrjük, majd tálkában tálaljuk a csirke mellé.
tálalás
- Indiában szokás, hogy a főétel különböző elemeit külön-külön tálkákban tálalják. Most mi is így tettünk, de ti nyugodtan tálalhattok egy tányérra is. A tikka masalához a köretek mellett mi most sok friss koriandert, mangó chutney-t és joghurtot tálaltunk, de ezek el is hagyhatóak.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 13
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 65
- Össznézettség: 1692
- Feltöltés dátuma: 2024. november 13.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
tojásmentes receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Pikács Árpád
14 recept
Az egyik legalapvetőbb, legikonikusabb indiai étel a tikka masala, ez a selymes- fűszeres paradicsomszószban tökéletesre puhult csirkefogás. Nem egy villámgyors recept és nem is a legegyszerűbb az elkészítése, de ha betartjátok Árpi tippjeit-trükkjeit, akkor garantáltan sikerülni fog! Árpi a tikka masala mellé házi naan kenyeret és illatos basmati rizst is készített, a végeredmény pedig annyira fantasztikus lett, hogy ha kipróbáljátok, lehet, hogy többet nem is fogtok házhoz rendelni!