r
Nosalty Logó

Csirke tikka masala naan kenyérrel és illatos rizzsel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Pikács Árpád
Csirke tikka masala naan kenyérrel és illatos rizzsel
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 3% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír

csirke pácolása

tikka masala szósz

naan kenyér

illatos rizs

tálalás

Összesen 732 kcal
  • 3% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír

csirke pácolása

tikka masala szósz

naan kenyér

illatos rizs

tálalás

Összesen 5852 kcal
  • 3% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír

csirke pácolása

tikka masala szósz

naan kenyér

illatos rizs

tálalás

Összesen 86 kcal
  • 3% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.7 g

Zsír

  • Összesen
    35.9 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    104 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1237.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    111 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    282 mg
  • Nátrium
    752 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    88.5 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    551.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    188 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    176 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    143 micro
  • α-karotin
    101 micro
  • β-karotin
    486 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    187 micro
Összesen 732 kcal
  • 3% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    173.7 g

Zsír

  • Összesen
    287.2 g
  • Telített zsírsav
    100 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    82 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    836 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9903.2 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    231 mg
  • Kálcium
    886 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    452 mg
  • Foszfor
    2253 mg
  • Nátrium
    6015 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    708.3 g
  • Cukor
    122 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

VÍZ

  • Összesen
    4412.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1503 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    197 mg
  • D vitamin:
    37 micro
  • K vitamin:
    99 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    53 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1409 micro
  • Kolin:
    385 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1145 micro
  • α-karotin
    808 micro
  • β-karotin
    3891 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    20584 micro
  • Lut-zea
    1494 micro
Összesen 5852 kcal
  • 3% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    150.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    34 mg
  • Nátrium
    91 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    59 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    312 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 86 kcal

Hozzávalók

csirke pácolása

tikka masala szósz

naan kenyér

illatos rizs

tálalás

Elkészítés

csirke pácolása

  1. Garam masalát ma már a nagyobb boltokban kapni, de házilag is könnyen elkészíthető - nekünk is van egy szuper, egyszerű receptünk az oldalon. Ha szeretnénk még illatosabb fűszerkeveréket kapni, akkor pirítsuk le a fűszereket darálás előtt.
  2. A csirkét igény szerint filézzük (de nem muszáj), majd egy nagy tálba tesszük és hozzáadjuk a garam masalát, a kurkumát, a sót és a görög joghurtot. Mi most csirkecombból készítettük, de nyugodtan lehet csirkemellet is használni a recepthez.
  3. Kézzel alaposan belemasszírozzuk a fűszereket és a joghurtot a csirkébe, majd hűtőbe tesszük pácolódni legalább egy órára. Ezalatt a joghurt megpuhítja a húst, amitől még omlósabb lesz, míg a fűszerek még ízesebbé teszik.
  4. A pácolás leteltével egy serpenyőt felforrósítunk, némi ghit öntünk bele, majd 2-3 adagban megpirítjuk rajta a csirkecombokat. Fontos, hogy ne zsúfoljuk túl az edényt, mert fontos, hogy a csirkedarabok mindkét oldalára erős, füstös kérget pirítsunk, ami remek aromákat fog adni a szafthoz. Tradicionálisan a csirkét nyársra húzzák és tandoori kemecében sütik meg, ezt helyettesítjük mi most egy forró serpenyővel.

tikka masala szósz

  1. Használhatunk simán vajat is a recepthez, de vajból könnyen készíthetünk házilag ghit, azaz tisztított vajat. Ehhez nincs más tennivalónk, minthogy 150-200g vajat forralni kezdünk egy kis edényben. Ahogy forr a vaj, a tejcukor és tejfehérje lesüllyed az aljára, míg a tetején hab képződik, ahogy távozik el a felesleges víz. Ezt a habot kanállal szedjük le, ügyelve rá, hogy ne keverjük fel az aljára leülepedett szilárdabb részecskéket. Amikor már nincs hab a tetején, öntsük át a tiszta folyadékot egy edénykébe, ügyelve rá, hogy a kicsapódott tejcukor és -fehérje az edényben maradjon. Az így kapott, áttetsző zsiradék a ghi, ami az indiai konyha egyik legfontosabb alapanyaga. Ezt a ghit fogjuk a továbbiakban zsiradékként használni a szószhoz és a naan kenyérhez is.
  2. A tikka masala szósz alapját egy úgynevezett onion gravy-vel indítjuk, ami gyakorlatilag egy hagymás alapmártás. Ehhez pár kanál ghit felforrósítunk, majd rádobjuk a finomra aprított vöröshagymát, fokhagymát, chilit és koriandert. Hozzáadjuk a a garam masala és a kurkuma felét, facsarunk rá egy kevés limelevet és üvegesre pirítjuk. Ezután adunk hozzá kétszer fél-fél deci vizet, amit teljesen elpárolunk róla, így alaposan megpuhítva a hagymás alapot.
  3. Amikor a második adag víz is elfőtt, hozzáöntjük az alaphoz az aprított paradicsomot, valamint tovább fűszerezzük a garam masala és a kurkuma másik felével, illetve friss gyömbérrel. Időnként meg-megkeverve összefőzzük ezt a mártást, a cél, hogy picit sűrűsödjön, a paradicsom pedig teljesen szétfőjön benne - ez nagyjából 20-25 percet vesz igénybe, közben elkészíthetjük a köreteket és lepirítjuk a csirkecombokat.
  4. Amikor a csirkecombok már fantasztikusan körbepirultak, hozzáadjuk őket a paradicsomos mártáshoz. A szószban elmerülő csirkét ezután további 15-20 percet hagyjuk főni.
  5. A kész csirke tikka masalára ízlés szerint facsarjunk kevés limelevet is. Sok helyen tejszínt is kevernek a szószba a legvégén, de mivel mi házi ghit készítettünk és csirkecombot használtunk (ami zsírosabb hús, mint a mell) hozzá, ezért nem tettünk bele plusz tejszínt, mert így is szuper selymes és krémes lett a szósz.

naan kenyér

  1. A lisztet és a joghurtot kevés olívaolajjal, sóval és sütőporral összegyúrjuk, majd hagyjuk pihenni fél órát.
  2. A tésztát ezután belisztezett felületen 2-3mm vékonyra nyújtjuk, majd rusztikus, szabálytalan darabokra vágjuk.
  3. Az így kapott naan-darabok mindkét oldalát egy forró serpenyőben, némi ghin megsütjük. A kész naan-kenyereket egy tálra szedjük, majd amikor már minddel megvagyunk, a maradék ghin megfuttatjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, amit aztán a naanra öntünk.

illatos rizs

  1. A rizst úgy főzzük meg, mintha tésztát csinálnánk, azaz bő, sós vízben, amit köménymaggal és kardamommal ízesítünk. Fontos, hogy a víz legalább az ötszöröse legyen a rizsnek, hogy semmiképpen ne ragadjon össze, és szép, pergős legyen a végeredmény.
  2. A kész rizst leszűrjük, majd tálkában tálaljuk a csirke mellé.

tálalás

  1. Indiában szokás, hogy a főétel különböző elemeit külön-külön tálkákban tálalják. Most mi is így tettünk, de ti nyugodtan tálalhattok egy tányérra is. A tikka masalához a köretek mellett mi most sok friss koriandert, mangó chutney-t és joghurtot tálaltunk, de ezek el is hagyhatóak.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 0
  • Feltöltés dátuma: 2024. november 13.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: tojásmentes receptek

Receptjellemzők

Csirke tikka masala naan kenyérrel és illatos rizzsel
Pikács Árpád 14 recept

Az egyik legalapvetőbb, legikonikusabb indiai étel a tikka masala, ez a selymes- fűszeres paradicsomszószban tökéletesre puhult csirkefogás. Nem egy villámgyors recept és nem is a legegyszerűbb az elkészítése, de ha betartjátok Árpi tippjeit-trükkjeit, akkor garantáltan sikerülni fog! Árpi a tikka masala mellé házi naan kenyeret és illatos basmati rizst is készített, a végeredmény pedig annyira fantasztikus lett, hogy ha kipróbáljátok, lehet, hogy többet nem is fogtok házhoz rendelni!

Hozzávalók

csirke pácolása

tikka masala szósz

naan kenyér

illatos rizs

tálalás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...