r
Nosalty Logó

Borral gyúrt bejgli (Bejgli 4.)

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Durcsó
Borral gyúrt bejgli (Bejgli 4.)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához (4 rúdhoz)

A diótöltelékhez (2 rúdhoz)

A máktöltelékhez (2 rúdhoz)

Összesen 841 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához (4 rúdhoz)

A diótöltelékhez (2 rúdhoz)

A máktöltelékhez (2 rúdhoz)

Összesen 10084 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A tésztához (4 rúdhoz)

A diótöltelékhez (2 rúdhoz)

A máktöltelékhez (2 rúdhoz)

Összesen 358 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.9 g

Zsír

  • Összesen
    45 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    847.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    313 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    338 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    96.3 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    190 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    64 mg
  • Retinol - A vitamin:
    179 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    133 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 841 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    178.6 g

Zsír

  • Összesen
    539.7 g
  • Telített zsírsav
    97 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    166 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    248 g
  • Koleszterin
    671 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10173.8 g
  • Cink
    38 mg
  • Szelén
    291 mg
  • Kálcium
    3757 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    1377 mg
  • Foszfor
    4054 mg
  • Nátrium
    577 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    27 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1155.5 g
  • Cukor
    501 mg
  • Élelmi rost
    91 mg

VÍZ

  • Összesen
    673.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2280 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    30 mg
  • C vitamin:
    20 mg
  • D vitamin:
    188 micro
  • K vitamin:
    249 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1278 micro
  • Kolin:
    770 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2146 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    1590 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    812 micro
Összesen 10084 kcal
  • 7% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 26% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    19.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    359.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    143 mg
  • Nátrium
    20 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.9 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    45 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    76 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    56 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 358 kcal

Hozzávalók

A tésztához (4 rúdhoz)

A diótöltelékhez (2 rúdhoz)

A máktöltelékhez (2 rúdhoz)

Elkészítés

A tésztához (4 rúdhoz)

  1. 0,75 dl bort meglangyosítunk, elkeverjük benne a cukrot, s felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. Közben a margarint és a zsír elmorzsoljuk a liszttel és a csipet sóval.
  3. Hozzáadjuk az élesztős bort, és a két sárgáját, alaposan összegyúrjuk őket.
  4. Fokozatosan hozzáöntjük a maradék 1,25 dl bort, s addig gyúrjuk kézzel a tésztát, míg egynemű, rugalmas lesz.
  5. Ekkor 4 egyenlő részre osztjuk, s letakarva hűvösre (akár hűtőbe) tesszük, míg elkészül a töltelék. (Könnyebb bánni a tésztával, ha hideg.)
  6. A diós töltelékhez a vízből és a porcukorból sűrű szirupot főzünk, elkeverjük a darált dióval, majd a tűzről levéve az édes morzsával is. (Ez készíhető házilag, ha szikkadt kalácsot ledarálunk a diódarálóval.)
  7. A tölteléket ízlés szerint (rumos) mazsolával dúsítjuk, s ha esetleg túl sűrű lenne, tejjel (és esetleg rummal) jó krémesre higítjuk.
  8. A mákos töltelékhez felforraljuk a tejet, s belekeverjük a mák és dara/liszt keverékét, majd a cukrot is. Vaníliás cukorral, kevés reszelt citromhéjjal, s ízlés szerint mazsolával alakítjuk az ízhatást.
  9. Előszedjük a hűvös tésztát, a lisztezett deszkán egymásután2-3 mm vastag, téglalap alakú lapokat nyújtunk a részekből. Ezekre kenjük a tölteléket, a két rövid + az egyik hosszú oldalon 1-2 cm-t szabadon hagyva. A diós töltelék előtt először baracklekvárral kenjük meg a lapokat.
  10. A széléig megkent oldalról indulva szorosan feltekerjük a lapokat úgy, hogy a végződés alulra kerüljön. A végeket behajtuk, s megkenjük a beigliket az egész tojás harmadával.
  11. Egy éjszakán át hűvösön pihentetjük. Mielőtt este lefekszünk, újra megkenjük tojással, a harmadik kenést pedig sütés előtt végezzük. Ettől lesz szép márványos.
  12. Másnap reggel forróra előmelegített sütőbe tesszük a bejgliket (egyszerre egy tepsit, két rúddal), s 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
  13. Mikor kihűlt, megpróbáljuk nem egyszerre befalni az egészet.
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 45
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 12731
  • Feltöltés dátuma: 2009. december 24.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Durcsó 160 recept

Tavaly sütöttem először beiglit karácsonyra, s engem is meglepett a siker. Az egész család teljesen odavolt. Sokáig keresgéltem recept után, a tésztát végül a Kelenföldi Evangélikus Gyülekezet által kiadott szakácskönyvben találtam, amelyben titkos családi recepteket jelentettek meg. A töltelék leírása Horváth Ilona szakácskönyvéből származik, de a tésztához viszonyított arányát jelentősen növeltem. A tölteléken tilos spórolni!! -elvet nagyon fontosnak tartom, sokkal inkább, mint hogy ne repedjen meg a beigli. Mindenesetre nagyon finom, abszolút megéri  a macerát és a fáradságot.

Hozzávalók

A tésztához (4 rúdhoz)

A diótöltelékhez (2 rúdhoz)

A máktöltelékhez (2 rúdhoz)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...