Borjúbríz babéros mártással, szalvétagombóccal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Mártika és Feri
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
A borjúbrízhez
-
100g borjúbríz101 kcal
-
125g víz0 kcal
-
10g sárgarépa4 kcal
-
11g fehérrépa7 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
A mártáshoz
-
0g babérlevél0 kcal
-
6g vöröshagyma2 kcal
-
0g fokhagyma1 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
2g kapribogyó0 kcal
-
1 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
9 kcal
-
2g finomliszt7 kcal
-
13g fehérbor10 kcal
-
1 kcal
A szalvétagombóchoz
-
34g zsemle92 kcal
-
25g tej14 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
13g füstölt szalonna82 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
6g finomliszt20 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
A fólia kenéséhez és a tetejére
-
18 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
Összesen
422
kcal
- 7% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
A borjúbrízhez
-
800g borjúbríz808 kcal
-
1000g víz0 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
A mártáshoz
-
0g babérlevél0 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
13g kapribogyó3 kcal
-
40g csemegeuborka9 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
71 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
10g dijoni mustár6 kcal
A szalvétagombóchoz
-
270g zsemle737 kcal
-
200g tej112 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
A fólia kenéséhez és a tetejére
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
Összesen
3379
kcal
- 7% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
A borjúbrízhez
-
25.6g borjúbríz26 kcal
-
32g víz0 kcal
-
2.6g sárgarépa1 kcal
-
2.9g fehérrépa2 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
A mártáshoz
-
0g babérlevél0 kcal
-
1.6g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0.4g kapribogyó0 kcal
-
1.3g csemegeuborka0 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
0.3g napraforgó olaj2 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
-
3.2g fehérbor3 kcal
-
0.3g dijoni mustár0 kcal
A szalvétagombóchoz
-
8.6g zsemle24 kcal
-
6.4g tej4 kcal
-
3.5g tojás4 kcal
-
3.2g füstölt szalonna21 kcal
-
2.9g vöröshagyma1 kcal
-
1.4g finomliszt5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
A fólia kenéséhez és a tetejére
-
0.5g napraforgó olaj5 kcal
-
0.9g vaj6 kcal
-
1.4g petrezselyem1 kcal
Összesen
109
kcal
- 7% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 24.6 g
Zsír
-
Összesen 21.6 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 314 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1196.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 125 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 634 mg
-
Nátrium 346 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.9 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 278.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 142 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 61 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 97 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 70 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 43 micro
-
α-karotin 309 micro
-
β-karotin 1029 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 422 micro
Összesen
422
kcal
- 7% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 197.2 g
Zsír
-
Összesen 173 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 69 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 2510 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9571.9 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 276 mg
-
Kálcium 1003 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 406 mg
-
Foszfor 5071 mg
-
Nátrium 2766 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 231.2 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 2226.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1135 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 28 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 485 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 780 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 57 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 563 micro
-
Kolin: 374 mg
-
Retinol - A vitamin: 346 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 8235 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 3375 micro
Összesen
3379
kcal
- 7% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 5.5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 80 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 306.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 162 mg
-
Nátrium 88 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 71.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 79 micro
-
β-karotin 263 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 108 micro
Összesen
109
kcal
Hozzávalók
A borjúbrízhez
-
80 dkg borjúbríz
-
1 l víz
-
1 db sárgarépa
-
1 közepes db fehérrépa
-
10 szem bors
-
2 db babérlevél
-
só ízlés szerint
A mártáshoz
-
2 db babérlevél
-
1 kis fej vöröshagyma
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 ek kapribogyó
-
1 db csemegeuborka
-
1 ek cukor
-
1 ek napraforgó olaj
-
1 evőkanál finomliszt
-
1 dl fehérbor
-
1 ek dijoni mustár
A szalvétagombóchoz
-
5 db zsemle
-
2 dl tej
-
2 db tojás
-
10 dkg füstölt szalonna
-
1 db vöröshagyma
-
3 evőkanál finomliszt
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
magyaros fűszerkeverék ízlés szerint
A fólia kenéséhez és a tetejére
-
2 ek napraforgó olaj
-
2 ek vaj
-
1 csokor petrezselyem
Elkészítés
A borjúbrízhez
- Borjúbríz elkészítése:
- 1 l vizet felforralunk a fűszerekkel, és a borjúbrízt megabáljuk benne 10 percig.
- A mártáshoz a babért, hagymát, fokhagymát, citromhéjat, kapribogyót, uborkát aprítógépben finomra vágjuk.
- Az olajon a cukrot megkaramellizáljuk, rátesszük a lisztet, kevés ideig pirítjuk, majd hozzáadjuk az aprított fűszereket, tovább pirítjuk, majd felöntjük a bríz aba-levével, hozzáadjuk a mustárt, fehérbort, és jól kiforraljuk.
- Leszűrjük, és a feldarabolt brízt a mártásban melegen tartjuk.
- A szalvétagombóc elkészítése:
- A szalonnát felkockázzuk, zsírjára sütjük. A zsírban üvegesre pároljuk a kis kockára vágott hagymát. Kihűtjük.
- A zsemléket is kis kockákra vágjuk, és egy tálba halmozzuk.
- A tojásokat kikeverjük a tejjel, és ízesítjük, sózzuk.
- A kihűtött szalonnás hagymát és a tojásos tejet ráöntjük a zsemlére, összekeverjük.
- Pihentetjük egy kicsit, hogy felszívja a nedvességet.
- Ezután megszórjuk 1 ek liszttel, és átkeverjük, majd folyamatosan adjuk hozzá a többi kanál lisztet. Mindezt jól összekeverjük, jól összenyomkodjuk, és fél órán át a hűtőszekrényben pihentetjük.
- Az 50 cm hosszú alufóliacsíkot leterítjük, beolajozzuk. A gombócmasszából 2 vastag hurkát formázunk, a fóliát szorosan felcsavarjuk. A két végét szorosra tekerjük.
- Lobogó vízben alaposan betekerve, 30 percet főzzük.
- Kivesszük a fóliából, és cikkekre vágjuk.
- Tálon elrendezzük, és barnulásig forrósított vajjal leöntjük, petrezselyemmel megszórjuk.
- Receptkönyvben: 21
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 6860
- Feltöltés dátuma: 2010. június 19.
Ajánló
Ajánlott bor: Patrícius Tokaji Furmint 2008
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
Mártika és Feri
107 recept
Újdonság Tállyáról- Tokaj hegyaljáról. Tállyán az Oroszlános Borvendéglő, Borház és Vendégfogadó az egykori Szirmay-kúriában található. Baranczó Attila séf úr receptje és elkészítési ajánlása alapján készült főétel. Jó étvágyat kívánunk hozzá!