Mangalicatarja
Leírás
A mangalica valószínűleg a legnagyobb zsírtermelésű sertésfajta. Fajtáját a szerb sumadia, valamint a bakonyi és szalontai sertésfajták keresztezéséből tenyésztették ki. A mangalica húsának általában magas a zsírtartalma, ami viszonylag egyenletesen oszlik el a húsban, ettől lesz a mangalica húsa jóval puhább, szaftosabb az elkészítés során. A tarja a sertés nyakhúsa, ami az egyik legmarkánsabb, legízletesebb húsrész. Magasabb zsírtartalmának köszönhetően inkább sütve, egyben vagy szeletekben fogyasztják, de szaftos ételek is készíthetőek belőle, illetve apróhúsnak is kiváló. Szintén magasabb zsírtartalmának köszönhetően a mangalica tarját gyakran grillezik, amely előtt hosszabb-rövidebb ideig befűszerezve érlelik.
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Hűtőben.
100g Mangalicatarja
fehérjetartalom
17.42 g
zsírtartalom
62011.151 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
69.18 g
Top ásványi anyagok
Foszfor
190 mg
Nátrium
61 mg
Magnézium
20 mg
Kalcium
16 mg
Top vitaminok
B6 vitamin
0.486 g
Kolin
73.3 mg
Niacin - B3 vitamin
4.239 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.447 mg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
17.42 g
Zsír
telített zsírsav
4.348 g
egyszeresen telített zsírsav
5.206 g
többszörösen telített zsírsav
1.597 g
koleszterin
62 g
ásványi anyagok
Kalcium
16 mg
Vas
1.12 mg
Magnézium
20 mg
Foszfor
190 mg
Nátrium
61 mg
Cink
3.09 mg
Réz
0.096 mg
Mangán
0.011 mg
Szelén
26.2 µg
szénhidrát
víz
69.18 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.52 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.353 mg
Niacin - B3 vitamin
4.239 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.447 mg
Kolin
73.3 mg
Retinol
2 µg
E vitamin
0.22 mg
D vitamin
30 µg
B12 vitamin
0.91 µg
A vitamin
2 µg
B6 vitamin
0.486 g