Hétzöldséges kuszkusz - marokkói tajine
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 4% Zsír
A zöldségekhez
-
33g sárgarépa12 kcal
-
33g fehérrépa21 kcal
-
33g sütőtök13 kcal
-
33g kelkáposzta7 kcal
-
33g padlizsán8 kcal
-
33g cukkini5 kcal
-
67g paprika11 kcal
A pároló léhez
-
0 kcal
-
5g olívaolaj47 kcal
-
5g datolya14 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
67g víz0 kcal
A karamellizált hagymához
-
60g vöröshagyma22 kcal
-
7g mazsola22 kcal
-
2g barna cukor6 kcal
-
8g méz25 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
A kuszkuszhoz
A tálaláshoz
-
0g koriander0 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
5g fenyőmag30 kcal
Összesen
671
kcal
- 2% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 4% Zsír
A zöldségekhez
-
200g sárgarépa73 kcal
-
200g fehérrépa128 kcal
-
200g sütőtök76 kcal
-
200g kelkáposzta43 kcal
-
200g padlizsán48 kcal
-
200g cukkini32 kcal
-
400g paprika66 kcal
A pároló léhez
-
0 kcal
-
32g olívaolaj283 kcal
-
32g datolya81 kcal
-
300g paradicsom54 kcal
-
400g víz0 kcal
A karamellizált hagymához
-
360g vöröshagyma131 kcal
-
44g mazsola132 kcal
-
10g barna cukor38 kcal
-
50g méz152 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
A kuszkuszhoz
A tálaláshoz
-
0g koriander0 kcal
-
5g petrezselyem2 kcal
-
27g fenyőmag182 kcal
Összesen
4037
kcal
- 2% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 4% Zsír
A zöldségekhez
-
5g sárgarépa2 kcal
-
5g fehérrépa3 kcal
-
5g sütőtök2 kcal
-
5g kelkáposzta1 kcal
-
5g padlizsán1 kcal
-
5g cukkini1 kcal
-
9.9g paprika2 kcal
A pároló léhez
-
0 kcal
-
0.8g olívaolaj7 kcal
-
0.8g datolya2 kcal
-
7.4g paradicsom1 kcal
-
9.9g víz0 kcal
A karamellizált hagymához
-
8.9g vöröshagyma3 kcal
-
1.1g mazsola3 kcal
-
0.2g barna cukor1 kcal
-
1.2g méz4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0.6g olívaolaj5 kcal
A kuszkuszhoz
A tálaláshoz
-
0g koriander0 kcal
-
0.1g petrezselyem0 kcal
-
0.7g fenyőmag5 kcal
Összesen
101
kcal
- 2% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 15.3 g
Zsír
-
Összesen 21.6 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 705.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 109 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 110 mg
-
Foszfor 288 mg
-
Nátrium 189 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 108.4 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 481.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 448 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 83 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 67 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 112 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1327 micro
-
β-karotin 4226 micro
-
β-crypt 976 micro
-
Likopin 1287 micro
-
Lut-zea 1081 micro
Összesen
671
kcal
- 2% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 91.8 g
Zsír
-
Összesen 129.6 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 82 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4231 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 655 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 662 mg
-
Foszfor 1728 mg
-
Nátrium 1136 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 650.1 g
-
Cukor 164 mg
-
Élelmi rost 75 mg
VÍZ
-
Összesen 2890.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2687 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 28 mg
-
C vitamin: 500 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 399 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 31 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 674 micro
-
Kolin: 149 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 7962 micro
-
β-karotin 25353 micro
-
β-crypt 5854 micro
-
Likopin 7721 micro
-
Lut-zea 6487 micro
Összesen
4037
kcal
- 2% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 3.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 104.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 43 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.1 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 71.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 67 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 197 micro
-
β-karotin 628 micro
-
β-crypt 145 micro
-
Likopin 191 micro
-
Lut-zea 161 micro
Összesen
101
kcal
Hozzávalók
A zöldségekhez
A pároló léhez
-
3 ek tagin fűszerkeverék
-
4 ek olívaolaj
-
3 közepes db paradicsom
A karamellizált hagymához
-
4 közepes db vöröshagyma
-
1 ek barna cukor
-
2 ek méz
-
1 csipet só
-
1 ízlés szerint bors
-
1 csipet cayenne paprika
-
3 ek olívaolaj
A kuszkuszhoz
A tálaláshoz
-
5 szál koriander
-
5 szál petrezselyem
Elkészítés
A zöldségekhez
- A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és egyforma darabokra vágjuk. A tajine-fűszerkeveréket olívaolajon megpirítjuk, ehhez dobjuk a répákat, majd a tetejükön keresztben bevágott paradicsomot és a datolyát, aztán rövid pirítás után vízzel felöntjük az egészet, hogy ellepje. Közepes tűzön lassan pároljuk a zöldségeket, a paradicsomot aztán kivehetjük, és húzzuk le a héját, tegyük félre. Ha kész a répa páros, utána jöhet a cukkini, sütőtök és a padlizsán, végül a káposzta és a paprika. Minden egyes párolásnál ellenőrizzük az ízeket és folyadék mennyiségét.
- A tajin fűszerkeverék könnyen otthon is összeállítható, az alap verzióban só, bors, paprika, római kömény, kurkuma, gyömbér, és fahéj mindenképpen szerepel, de mehet még bele többek között sáfrány és szárított rózsaszirom is.
A pároló léhez
- A kuszkuszt öntsük egy tálba, locsoljuk meg 2-3 ek magas minőségű olívaolajjal, és kézzel morzsoljuk át úgy, hogy mindenhová jusson belőle, majd öntsünk rá 250 ml langyos vizet, ezzel is dörgöljük át, így mehet a párolóedénybe, a zöldségek fölé úgy 5-8 percre. Miután levettük tegyük félre letakarva pihenni.
- Aztán újabb széles tálba öntés, olívaolajos dörzsölés következik, majd kb. 200-250 ml víz, és mehet vissza a párolóba megint 5-8 percre, és utána pihenni. Én az utolsó körben már nem a zöldségek fölé, hanem a sütőbe tettem, benedvesített sütőpapírral, aztán egy nagy sütőtálcával leborítva párolódni. Így még másnap is pergős maradt a kuszkuszom!
- Egy serpenyőben fenyőmagot pirítunk és félretesszük.
A karamellizált hagymához
- Aztán ugyan ebben az edényben a karamellizált hagymát is elkészítjük. A pucolt, felezett, szeletelt hagymát kevés olívaolajon, barna cukorral, mézzel sóval, borssal, lassú tűzön karamellizáljuk, közben az arany- vagy szultána mazsolát is hozzá adjuk.
A kuszkuszhoz
- Ha a lábasban az egyes zöldségpárosításokat mind elkészítettük, szedjük először egy tálra őket. Aztán dobjuk a lábasba a paradicsomot, öntsük fel vízzel, ha kell, fűszerezzük utána, esetleg turmixoljuk össze, aztán lassú tűzön sűrítsük be, végül töltsük egy tálalóedénybe, ez lesz a locsoló szósz.
A tálaláshoz
- A kuszkuszt egy nagy, magasabb szélű kínálótálba púpozzuk, középen egy pohár aljával képezzünk mélyedést bele. Körbe, felváltva fektessük rá a párolt zöldségeket, a mélyedésbe halmozzuk bele a karamellizált hagymát, ennek a tetejére az erős paprikát. Szórjuk meg az egészet pirított fenyőmaggal és frissen aprított petrezselyem-koriander keverékkel. Tálaljunk mellé a locsoló szószból. Jó étvágyat hozzá!
- Receptkönyvben: 18
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 20
- Össznézettség: 3185
- Feltöltés dátuma: 2024. január 19.
Ajánló
Ez az ételkülönlegesség birka- és marhahússal is elkészíthető, akkor természetesen a fűszerek után a hússal kell a pirítást-főzést kezdeni, a zöldségeket csak a legvégén, főzési idejüknek megfelelően kell az edénybe tenni.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
húsvét
kategória:
húsmentes ünnepi és böjti ételek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gréti
586 recept
Ha meg szeretnéd ismerni az egyik legfontosabb észak-afrikai fogást, akkor készítsd el ezt a zöldséges kuszkuszt, amit minden pénteken fogyasztanak Marokkóban.