Kuszkusz

A kuszkusz egy remek alapanyag, melyet leginkább alternatív, gyorsan elkészíthető köretként használunk. Semleges ízének köszönhetően kedvünk szerint variálhatjuk, sós és édes ételek is készíthetők belőle. A régen kézzel gyúrt specialitást szerencsére ma már a boltban is megvásárolhatjuk, így nem kell hosszú órákat bajlódnunk az elkészítésével.
A kuszkusz kiváló alapanyag, melyről sokan nem tudják, hogy nem a gabonafélék családjába tartozik, hiszen durvára őrölt durumbúzából gyúrják. Tehát inkább egy tésztafélével van dolgunk, így a fogyókúrázók és cukorbetegek mindenképp számoljanak a benne levő szénhidrát mennyiségével.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A kuszkusz hántolt, őröletlen, vagy durvára őrölt durumbúzából készül. Ez a tésztaféle alapvetően az arab gasztronómia alapdarabja volt, ma már az egész világon ismerik és szeretik. A kuszkusz alapját képezheti búza-, árpa-, zab- vagy kukoricadara is, ugyanis a kuszkusz eredetileg a gabonafélék malomköves őrlésének nagyszemű mellékterméke volt. Anno a berber asszonyok a kuszkusz alapjához vizet és lisztet adtak, majd kézzel apró galacsinokat formáztak belőle. Ezt a keveréket kiszárították, és durumbúzaliszttel vonták be.
Szerencsére nekünk ma már nem kell végigmenni ezen a hosszú procedúrán, hiszen kapható előrecsomagolt változat, csak úgy, mint bármelyik tésztaféléből.
Szerencsére a kuszkusz Magyarországon is népszerű alapanyag, így nem kell speciális boltba ellátogatnunk, hogy beszerezzük. Vásároljuk meg valamelyik szupermarketben, bioboltban.
A kuszkusz pillanatok alatt elkészíthető, hiszen nem szükséges főzni, csak forrázni. Egy nagy bögre kuszkuszt mossunk át, tegyük bele egy hőálló edénybe, majd öntsük nyakon 2 bögre frissen forralt vízzel. Ízlés szerint sózzuk, majd takarjuk le, és hagyjuk állni 15 percig.
Készülhet belőle saláta, tartalmas egytálétel zöldségekkel vagy hússal, de akár valamilyen különleges édesség is. Természetesen egyszerű köretként is megállja a helyét.
Még több információ a kuszkuszról!
A kuszkusz egész évben kapható, nagyobb szupermarketekben és bioboltokban is megtalálhatjuk a polcokon.
A konyhakész kuszkuszt érdemes úgy tárolni, mint a különböző tésztaféléket, száraz, hűvös helyen, zárható tárolóban. A főtt változatot azonban a hűtőbe érdemes rakni, és pár napon belül elfogyasztani.
fehérjetartalom
12.76 g
zsírtartalom
0.458 g
szénhidráttartalom
77.43 g
víztartalom
8.56 g
Foszfor
170 mg
Magnézium
44 mg
Kalcium
24 mg
Nátrium
10 mg
B6 vitamin
0.11 g
Niacin - B3 vitamin
3.49 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.243 mg
Tiamin - B1 vitamin
0.163 mg
fehérje
12.76 g
Zsír
telített zsírsav
0.117 g
egyszeresen telített zsírsav
0.089 g
többszörösen telített zsírsav
0.252 g
ásványi anyagok
Kalcium
24 mg
Vas
1.08 mg
Magnézium
44 mg
Foszfor
170 mg
Nátrium
10 mg
Cink
0.83 mg
Réz
0.247 mg
Mangán
0.78 mg
szénhidrát
rost
5 g
víz
8.56 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.163 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.078 mg
Niacin - B3 vitamin
3.49 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.243 mg
Folát
20 µg
B6 vitamin
0.11 g
Imádjuk a brassóit szaftos sertéshússal, rengeteg fokhagymával és pont megfelelően sült, ropogósan puha sült burgonyakockákkal. Lássuk azt a 3 lépést, amit ne hagyj ki, ha éppen krumplit készítesz a brassóidhoz!
NosaltyMai menünknek nincs párja! Nem mondjuk, hogy könnyed, de laktató, az fix! Klasszikus legényfogó, zöldséges lasagne nem csak vegánoknak, majd végezetül egy limonádé hűti le a kedélyeket.
NosaltyNem véletlen, hogy az olasz konyha az egyik legnépszerűbb a világon, ha egyszer olyan szerény, házias, de karakteres és laktató fogásokkal van tele, mint a minestrone. Nézzük, mi a titok nyitja, segít a Napi Tipp!
Lakos BenedekNem kérdés, hogy a zabpehely nagyon egészséges, de csak akkor, ha megfelelő alapanyagokkal kombináljuk.
Tömjünk meg ma minden gyomrot: készüljön ebédre krumpligombócleves, rakott cukkini és bundás alma.
Próbálok életmódot váltani, így a cukrot és a túl sok zsírt mellőzöm mostanában. Repceolajjall sütök, így azt végképp sajnáltam egy rántott húshoz :). Mivel a fasírtot is ...
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!