Datolya

Datolya

Leírás

A datolya (Phoenix dactylifera) az egyik legősibb gyümölcsünk, már az időszámításunk előtti Mezopotámiából is maradtak fenn róla írásos emlékek. A Bibliában is fellelhető a gyümölcs. Észak-Afrikában, Spanyolországban, a Közel-Keleten, Ausztráliában és Kaliforniában termesztik jellemzően. A datolya 4-5 cm hosszú, színe frissen lehet zöld, sárgabarna vagy mély barna, puhasága és az íze nagyon különböző. Mindegyik fajta más-más időben érik. Fényes héja alatt édes gyümölcshús van, középen pedig kemény, hosszúkás mag található. A datolya természetes cukortartalma rendkívül magas, de tartalmaz B-vitamint, kalciumot, magnéziumot, foszfort, rezet, káliumot, cinket illetve vasat is. Étkezési rosttartalma szintén nem lebecsülendő. A datolya nagymennyiségű ásványtartalmának köszönhetően vértisztító hatású, de egyes vizsgálatok szerint jótékony hatása van a légzőszervekre is. Növényi hormontartalmának köszönhetően a változókor idején segíthet a hormonháztartás egyensúlyának megtartásában. Magas cukortartalma miatt túlzott fogyasztása cukorbetegnek nem javasolt. A datolyából mézszerű nedv - datolyaméz - sajtolható, melyet az arabok kenyérre kenve fogyasztanak. Jól illik szárnyasok, halak mellé, illetve töltelékükbe, de készíthetünk belőle gyümölcssalátát és tortát is. Ha vendégeket várunk és sajttálat készítünk, nyugodtan helyezzünk a tálra néhány szem datolyát is. A csonthéjas termések közül a dióval és mogyoróval ízletes, frissen vagy aszalt formában juthatunk hozzá. Nagyon jó lekvár alapanyag. Forrás: Házipatika

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűtőszekrényben tartva több hónapig eláll.

100g Datolya

fehérjetartalom

2.45 g

zsírtartalom

0.087 g

szénhidráttartalom

75.03 g

víztartalom

20.53 g

gramm datolya?

Top ásványi anyagok

Foszfor

62 mg

Magnézium

43 mg

Kalcium

39 mg

Nátrium

2 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.165 g

Kolin

6.3 mg

Niacin - B3 vitamin

1.274 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.589 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

2.45 g

Zsír

telített zsírsav

0.032 g

egyszeresen telített zsírsav

0.036 g

többszörösen telített zsírsav

0.019 g

ásványi anyagok

Kalcium

39 mg

Vas

1.02 mg

Magnézium

43 mg

Foszfor

62 mg

Nátrium

2 mg

Cink

0.29 mg

Réz

0.206 mg

Mangán

0.262 mg

Szelén

3 µg

szénhidrát

rost

8 g

cukor

63.35 g

víz

20.53 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.052 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.066 mg

Niacin - B3 vitamin

1.274 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.589 mg

Folát

19 µg

Kolin

6.3 mg

Béta-karotin

6 µg

Lutein+zeaxantin

75 µg

E vitamin

0.05 mg

K vitamin

2.7 µg

C vitamin

0.4 mg

B6 vitamin

0.165 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...