Zalabéri Ági rétestésztája
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 8% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
38g víz0 kcal
-
1g ecet0 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g disznózsír34 kcal
A mákos töltelékhez
-
31g mák164 kcal
-
75g alma35 kcal
-
19g tej11 kcal
-
13g barna cukor48 kcal
-
6g mazsola19 kcal
-
2g búzadara5 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
3g citromlé1 kcal
A túrós töltelékhez
Összesen
932
kcal
- 8% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
300g víz0 kcal
-
5g ecet1 kcal
-
0g só0 kcal
-
30g disznózsír271 kcal
A mákos töltelékhez
-
250g mák1313 kcal
-
600g alma281 kcal
-
150g tej84 kcal
-
100g barna cukor380 kcal
-
50g mazsola150 kcal
-
12g búzadara43 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
20g citromlé4 kcal
A túrós töltelékhez
Összesen
7445
kcal
- 8% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához
-
30.8g finomliszt112 kcal
-
6.8g tojás9 kcal
-
9.2g víz0 kcal
-
0.2g ecet0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.9g disznózsír8 kcal
A mákos töltelékhez
-
7.7g mák40 kcal
-
18.5g alma9 kcal
-
4.6g tej3 kcal
-
3.1g barna cukor12 kcal
-
1.5g mazsola5 kcal
-
0.4g búzadara1 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
0.6g citromlé0 kcal
A túrós töltelékhez
Összesen
230
kcal
- 8% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30 g
Zsír
-
Összesen 24.5 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 118 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1610.7 g
-
Cink 101 mg
-
Szelén 56 mg
-
Kálcium 564 mg
-
Vas 80 mg
-
Magnézium 153 mg
-
Foszfor 565 mg
-
Nátrium 80 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 148.6 g
-
Cukor 39 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 169.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 54 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 10 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 45 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 78 micro
-
Kolin: 111 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 195 micro
Összesen
932
kcal
- 8% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 239.7 g
Zsír
-
Összesen 196.1 g
-
Telített zsírsav 48 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 84 g
-
Koleszterin 941 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12885.6 g
-
Cink 811 mg
-
Szelén 450 mg
-
Kálcium 4512 mg
-
Vas 644 mg
-
Magnézium 1225 mg
-
Foszfor 4522 mg
-
Nátrium 637 mg
-
Réz 36 mg
-
Mangán 48 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1188.9 g
-
Cukor 312 mg
-
Élelmi rost 95 mg
VÍZ
-
Összesen 1355.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 428 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 229 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 79 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 362 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 624 micro
-
Kolin: 889 mg
-
Retinol - A vitamin: 411 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 151 micro
-
β-crypt 85 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1559 micro
Összesen
7445
kcal
- 8% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 397 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 139 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 139 mg
-
Nátrium 20 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.6 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 41.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 11 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Összesen
230
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- Először a tölteléket állítjuk össze. A mákos: a mákot, 10 dkg cukrot, a mazsolát a tejben összefőzzük (éppen csak, hogy felforrjon), ha kihűlt, belekeverjük a fél citrom levével lelocsolt reszelt almát (melyet gyalult tökkel is helyettesíthetünk), majd a reszelt citromhéjat és az 1 evőkanál búzadarát, hogy a nedvességet felszívja.
- A túrós: a túrós töltelék hozzávalóit csak simán összekeverjük egy tálban. Egyik töltelék se legyen folyós, inkább krém állagú, úgy biztos nem folyik ki a rétesből. Én mindig megkóstolom, ha így ízlik, akkor sütés után is finom lesz.
- A töltelék előkészítése után állunk neki a tésztának: A lisztet egy nagy tálba tesszük, beleütünk két tojást, hozzáöntjük a langyos vízzel elkevert sót és ecetet (ezt a keveréket később csak víznek mondom), inkább több vizet, hogy a tészta már kezdetben ragacsos legyen, s ne morzsalékos, mert a lisztcsomókat nehéz lesz eldolgozni – esetleg még egy kis lisztet vagy a vizet adunk hozzá, szükség szerint.
- A keveréket addig dolgozzuk össze kis kezünkkel (kézzel az igazi), amíg a tál falától elválik, s ruganyos, sima (csomómentes) tésztát nem kapunk – ez legalább 10-15 perc, akkor jó, ha már idézem „csöpög a víz a plafonról!”. Az összedolgozásnál nem kell finomkodni, fél kézzel az edény falához ütögetve nyújtjuk – én itt el tudtam képzelni az elbeszélőt eme tevékenység közben (nem volt nehéz, mert már láttam hogyan csinálja, mintha erőteljesen kapirgálnánk a kezünkkel).
- 6 cipóra osztjuk, 20 percig pihentetjük – ekkor „dolgozik” a liszt.
- A kipihent tésztát normálméretű, vászon terítővel letakart asztalon, asztal nagyságúra nyújtjuk –ehhez először kézben széthúzogatjuk, majd az asztalra téve tovább húzogatjuk, ha jól dolgoztunk, látjuk, ahogy apró kis hólyagok lesznek a tésztán.
- A kinyújtott tésztát a felolvasztott zsírral (mikróban pár másodperc az olvasztás) meglocsoljuk, majd felvert egész tojással (3. tojás) is meglocsoljuk a kinyújtott réteslapot. Figyelem:) - nem bekenjük, hanem csak locsoljuk, azaz „megpötyögtetjük”. (A szélén vastagon maradt tésztát kézzel leválasztjuk.)
- Beletesszük a tölteléket, a terítő segítségével feltekerjük, tetejét kis zsírral megkenjük, a rétes rudakat éles késsel tepsi nagyságúra vágjuk. Zsírozott – nem lisztezett - tepsiben picit sütjük, majd kivesszük, felvert tojással (4. tojás) megkenjük, s készre sütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 95
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 8007
- Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 21.
Receptjellemzők
NS
17513 recept
A receptet unokatestvérem feleségétől kaptam. Édesanyám szülőfalujában, Zalabérben élő Ági több, mint 50 éve sütöget, s évek óta nem használ mérleget, így a hozzávalók mennyiségét, elmondása alapján magam írtam meg. Rétesének egész családomban nagy sikere van :)