r
Nosalty Logó

Weelington csirkejava diós kéksajt gombóccal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gasztro hedonista
Weelington csirkejava diós kéksajt gombóccal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 14% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A csirkéhez

A diós-kéksajt gombóchoz

Összesen 1163 kcal
  • 14% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A csirkéhez

A diós-kéksajt gombóchoz

Összesen 5806 kcal
  • 14% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A csirkéhez

A diós-kéksajt gombóchoz

Összesen 216 kcal
  • 14% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    68.5 g

Zsír

  • Összesen
    76.7 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    418 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2977.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    99 mg
  • Kálcium
    550 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    96 mg
  • Foszfor
    922 mg
  • Nátrium
    1296 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.9 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    299.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1553 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    302 micro
  • Kolin:
    280 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1535 micro
  • α-karotin
    28 micro
  • β-karotin
    189 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    531 micro
  • Lut-zea
    274 micro
Összesen 1163 kcal
  • 14% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    342.5 g

Zsír

  • Összesen
    383.7 g
  • Telített zsírsav
    147 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    114 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    59 g
  • Koleszterin
    2092 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    14885.4 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    497 mg
  • Kálcium
    2748 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    480 mg
  • Foszfor
    4608 mg
  • Nátrium
    6482 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    239.6 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    1498.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7764 micro
  • B6 vitamin:
    8 mg
  • B12 Vitamin:
    45 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    127 mg
  • D vitamin:
    164 micro
  • K vitamin:
    35 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    8 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    98 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1508 micro
  • Kolin:
    1398 mg
  • Retinol - A vitamin:
    7677 micro
  • α-karotin
    142 micro
  • β-karotin
    945 micro
  • β-crypt
    42 micro
  • Likopin
    2655 micro
  • Lut-zea
    1370 micro
Összesen 5806 kcal
  • 14% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.7 g

Zsír

  • Összesen
    14.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    77 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    550.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    170 mg
  • Nátrium
    240 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    287 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    284 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    98 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 216 kcal

Hozzávalók

A csirkéhez

A diós-kéksajt gombóchoz

Elkészítés

A csirkéhez

  1. A tésztát kiolvasztjuk és kinyújtjuk akkorára, hogy a csirkehúst belecsavarhassuk.
  2. A gombát tisztítjuk, apróra, szeletre vágjuk, a paprikát kis kockákra, a paradicsomot és a vöröshagymát 2 mm szeletekre vágjuk.
  3. Egy serpenyőbe lesütjük a gombát, a vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, majd belerakjuk a paprikát és a paradicsomot, ezzel is pirítjuk kb. 5 percig, amíg össze nem esik kicsit, majd jöhet a nagyon apróra vágott máj és a mozsárban apróra tört vargánya, sózzuk, és hozzásütjük.
  4. Lassú tűzön forraljuk a gombát, majd behabarjuk egy kevés tejföllel és rászitált liszt keverékével, ízesítjük a fokhagymával, borssal, bazsalikommal, majoránnával és 1 kk mustárral. Felforraljuk, ezzel kész is a töltelék.
  5. A csirkemellet úgy vágjuk szeletekre, hogy ketté tudjuk hajtani, a felsőcomb filét szintén így készítjük el. Ízesítjük sóval, borssal, a húsokat a tésztára terítjük, melyet előtte vékonyan megkentünk a töltelékkel. Erre rétegezzük a szalonnát, a gombás tölteléket és reszelt sajtot. Ekkor a csirkemellet, ami immár töltelékes, belecsavarjuk úgy a leveles tésztába, hogy sehol ne lógjon ki.
  6. Olajozott tepsibe helyezzük, és megsütjük (előmelegített sütőben) úgy, hogy először csak alufóliába kb. 120 fokon 35-40 percig sütjük, majd a fóliát levéve a tésztát tojássárgájával megkenve, további 15-25 percig, kb. 180–200 fokon sütjük, míg a tészta kívülről elkészül, megsül.
  7. Készítsünk hozzá valamilyen fehérmártást, pl. enyhe hollandi mártást, mert a sajtos zsemlegombócoknak erőteljes íze van, amit valamivel érdemes kiütni kicsit.
  8. A diós-kéksajt gombóchoz: A zsemléket 1,5 cm széles szeletekre vágjuk, majd a szeleteket kockákra aprítjuk. Tepsiben elterítjük, és 120-150 fokon 10 percig pirítjuk sütőben. Az olajon a nagyon apróra vágott hagymát és az aprított diót 3 percig pirítjuk, s akkor hozzáadjuk a zsemlekockákat.
  9. A 2 tojást, a lisztet összedolgozzuk a zsemlekockákkal és a morzsolt kéksajttal. A tésztát osszuk 8 részre, majd nedves, vízbemártogatott kézzel gombócokat formálunk, s azokat bő, sós vízben megfőzzük, vagy tepsibe téve, forró vízzel leöntve sütőben 10 percig főzzük, alufóliával lefedve, majd 5 percig leszedve azt.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 71
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 6936
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 08.

Ajánló

Illatos, könnyű, fehérborok, mint az Irsai Olivér, esetleg egy Chardonnay illik hozzá leginkább. Kéksajtot mindenki olyan "vad" ízü és illatut válasszon amennyire tapasztalt a sajt fogyasztásában :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Weelington csirkejava diós kéksajt gombóccal
Gasztro hedonista 8 recept

Karácsonykor, mikor a kötelező halételeken túlesik családom, szívesen készítek nekik valami különleges és nem feleslegesen nehéz ételt. Az eredeti wellington bélszín vesepecsenyéből drága és olyan laktató, hogy másnap is még emészti az ember, ez az étel könnyedségével, és szokatlan ízeivel komoly fénypontja a karácsonyunknak. A receptet mivel csak nyomokban hasonlít az eredeti Wellington bélszínre ezért helyesírási hibával W"eel"ington-nak kereszteltük el. Ajánlom mindazoknak, akik nem rettennek meg valami szokatlan ízt, harmóniában életre kelteni és megtapasztalni.

Hozzávalók

A csirkéhez

A diós-kéksajt gombóchoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...