Weelington csirkejava diós kéksajt gombóccal
- 14% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 16% Zsír
A csirkéhez
-
80g csirkemellfilé96 kcal
-
80g csirke felsőcomb150 kcal
-
40g csiperkegomba9 kcal
-
10g vargánya gomba2 kcal
-
40g csirkemáj48 kcal
-
20g zöldpaprika3 kcal
-
20g paradicsom4 kcal
-
10g vöröshagyma4 kcal
-
8g tejföl16 kcal
-
40g ementáli sajt157 kcal
-
40g bacon157 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
3g finomliszt11 kcal
-
55g leveles tészta204 kcal
-
28 kcal
A diós-kéksajt gombóchoz
-
22g zsemle59 kcal
-
22g tojás28 kcal
-
12g finomliszt44 kcal
-
42 kcal
-
5g vöröshagyma2 kcal
-
0g bors1 kcal
-
20g kéksajt71 kcal
-
4g dió26 kcal
-
1g só0 kcal
- 14% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 16% Zsír
A csirkéhez
-
400g csirkemellfilé480 kcal
-
400g csirke felsőcomb751 kcal
-
200g csiperkegomba43 kcal
-
50g vargánya gomba11 kcal
-
200g csirkemáj238 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
40g tejföl79 kcal
-
200g ementáli sajt786 kcal
-
200g bacon786 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
2g mustár1 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
275g leveles tészta1020 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
A diós-kéksajt gombóchoz
-
108g zsemle295 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
25g vöröshagyma9 kcal
-
1g bors3 kcal
-
100g kéksajt353 kcal
-
20g dió131 kcal
-
4g só0 kcal
- 14% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 16% Zsír
A csirkéhez
-
14.8g csirkemellfilé18 kcal
-
14.8g csirke felsőcomb28 kcal
-
7.4g csiperkegomba2 kcal
-
1.8g vargánya gomba0 kcal
-
7.4g csirkemáj9 kcal
-
3.7g zöldpaprika1 kcal
-
3.7g paradicsom1 kcal
-
1.8g vöröshagyma1 kcal
-
1.5g tejföl3 kcal
-
7.4g ementáli sajt29 kcal
-
7.4g bacon29 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0.1g mustár0 kcal
-
0.6g finomliszt2 kcal
-
10.2g leveles tészta38 kcal
-
0.6g napraforgó olaj5 kcal
A diós-kéksajt gombóchoz
-
4g zsemle11 kcal
-
4.1g tojás5 kcal
-
2.2g finomliszt8 kcal
-
0.9g napraforgó olaj8 kcal
-
0.9g vöröshagyma0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
3.7g kéksajt13 kcal
-
0.7g dió5 kcal
-
0.1g só0 kcal
- 14% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 68.5 g
Zsír
-
Összesen 76.7 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 418 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2977.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 99 mg
-
Kálcium 550 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 96 mg
-
Foszfor 922 mg
-
Nátrium 1296 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 299.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1553 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 302 micro
-
Kolin: 280 mg
-
Retinol - A vitamin: 1535 micro
-
α-karotin 28 micro
-
β-karotin 189 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 531 micro
-
Lut-zea 274 micro
- 14% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 342.5 g
Zsír
-
Összesen 383.7 g
-
Telített zsírsav 147 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 114 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 59 g
-
Koleszterin 2092 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14885.4 g
-
Cink 31 mg
-
Szelén 497 mg
-
Kálcium 2748 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 480 mg
-
Foszfor 4608 mg
-
Nátrium 6482 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 239.6 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 1498.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7764 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 45 micro
-
E vitamin: 26 mg
-
C vitamin: 127 mg
-
D vitamin: 164 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 8 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 98 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1508 micro
-
Kolin: 1398 mg
-
Retinol - A vitamin: 7677 micro
-
α-karotin 142 micro
-
β-karotin 945 micro
-
β-crypt 42 micro
-
Likopin 2655 micro
-
Lut-zea 1370 micro
- 14% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.7 g
Zsír
-
Összesen 14.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 77 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 550.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 102 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 170 mg
-
Nátrium 240 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 287 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 284 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 98 micro
-
Lut-zea 51 micro
Hozzávalók
A csirkéhez
-
40 dkg csirkemellfilé
-
20 dkg csirkemáj
-
1 közepes db zöldpaprika
-
1 közepes db paradicsom
-
1 kis fej vöröshagyma
-
2 ek tejföl
-
20 dkg ementáli sajt
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
majoranna ízlés szerint
-
1 kk mustár
-
1 evőkanál finomliszt
-
1 csomag leveles tészta
-
2 ek napraforgó olaj
A diós-kéksajt gombóchoz
-
2 db zsemle
-
2 db tojás
-
4 evőkanál finomliszt
-
3 ek napraforgó olaj
-
0.5 kis fej vöröshagyma
-
1 kk bors
-
10 dkg kéksajt
-
2 dkg dió
-
1 kk só
Elkészítés
A csirkéhez
- A tésztát kiolvasztjuk és kinyújtjuk akkorára, hogy a csirkehúst belecsavarhassuk.
- A gombát tisztítjuk, apróra, szeletre vágjuk, a paprikát kis kockákra, a paradicsomot és a vöröshagymát 2 mm szeletekre vágjuk.
- Egy serpenyőbe lesütjük a gombát, a vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük, majd belerakjuk a paprikát és a paradicsomot, ezzel is pirítjuk kb. 5 percig, amíg össze nem esik kicsit, majd jöhet a nagyon apróra vágott máj és a mozsárban apróra tört vargánya, sózzuk, és hozzásütjük.
- Lassú tűzön forraljuk a gombát, majd behabarjuk egy kevés tejföllel és rászitált liszt keverékével, ízesítjük a fokhagymával, borssal, bazsalikommal, majoránnával és 1 kk mustárral. Felforraljuk, ezzel kész is a töltelék.
- A csirkemellet úgy vágjuk szeletekre, hogy ketté tudjuk hajtani, a felsőcomb filét szintén így készítjük el. Ízesítjük sóval, borssal, a húsokat a tésztára terítjük, melyet előtte vékonyan megkentünk a töltelékkel. Erre rétegezzük a szalonnát, a gombás tölteléket és reszelt sajtot. Ekkor a csirkemellet, ami immár töltelékes, belecsavarjuk úgy a leveles tésztába, hogy sehol ne lógjon ki.
- Olajozott tepsibe helyezzük, és megsütjük (előmelegített sütőben) úgy, hogy először csak alufóliába kb. 120 fokon 35-40 percig sütjük, majd a fóliát levéve a tésztát tojássárgájával megkenve, további 15-25 percig, kb. 180–200 fokon sütjük, míg a tészta kívülről elkészül, megsül.
- Készítsünk hozzá valamilyen fehérmártást, pl. enyhe hollandi mártást, mert a sajtos zsemlegombócoknak erőteljes íze van, amit valamivel érdemes kiütni kicsit.
- A diós-kéksajt gombóchoz: A zsemléket 1,5 cm széles szeletekre vágjuk, majd a szeleteket kockákra aprítjuk. Tepsiben elterítjük, és 120-150 fokon 10 percig pirítjuk sütőben. Az olajon a nagyon apróra vágott hagymát és az aprított diót 3 percig pirítjuk, s akkor hozzáadjuk a zsemlekockákat.
- A 2 tojást, a lisztet összedolgozzuk a zsemlekockákkal és a morzsolt kéksajttal. A tésztát osszuk 8 részre, majd nedves, vízbemártogatott kézzel gombócokat formálunk, s azokat bő, sós vízben megfőzzük, vagy tepsibe téve, forró vízzel leöntve sütőben 10 percig főzzük, alufóliával lefedve, majd 5 percig leszedve azt.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 71
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 6936
- Feltöltés dátuma: 2012. december 08.
Ajánló
Illatos, könnyű, fehérborok, mint az Irsai Olivér, esetleg egy Chardonnay illik hozzá leginkább. Kéksajtot mindenki olyan "vad" ízü és illatut válasszon amennyire tapasztalt a sajt fogyasztásában :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Karácsonykor, mikor a kötelező halételeken túlesik családom, szívesen készítek nekik valami különleges és nem feleslegesen nehéz ételt. Az eredeti wellington bélszín vesepecsenyéből drága és olyan laktató, hogy másnap is még emészti az ember, ez az étel könnyedségével, és szokatlan ízeivel komoly fénypontja a karácsonyunknak. A receptet mivel csak nyomokban hasonlít az eredeti Wellington bélszínre ezért helyesírási hibával W"eel"ington-nak kereszteltük el. Ajánlom mindazoknak, akik nem rettennek meg valami szokatlan ízt, harmóniában életre kelteni és megtapasztalni.