Ementáli sajt

Ementáli sajt

Leírás

Ementáli sajt – receptek, leírás, tippek

Az ementáli sajt eredetileg svájci, az Emme völgyéből származó keménysajt. Hatalmas, malomkő formájú korongokban gyártják, melyeknek súlya elérheti a 130 kg-ot is. Mérete miatt érlelési ideje is hosszú, minimum 10 hónap.

Az ementáli sajt tésztája sárgásfehér színű és viszonylag tömör, kisebb dió méretű lyukak vannak benne. Íze karakteres, különleges aromájú. A konyhában sokoldalúan felhasználható: hús- és tésztaételekhez, levesekhez, rántani valónak, csőben sütni, szendvicsekhez, ropogtatnivalók készítéséhez.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az az ementáli sajt?

Az ementáli sajt egy svájci eredetű, tehéntejből készült kemény sajt, amelyet nagy lyukai és enyhén diós íze tesz híressé. Az eredeti, svájci Emmentaler AOP (Appellation d'Origine Protégée) védett eredetmegjelöléssel rendelkezik. Más országokban is gyártanak ementáli jellegű sajtokat (Franciaországban, Németországban), de ezek nem mindig felelnek meg az eredeti svájci minőségnek.

Hogyan vásároljuk?

Ha az eredeti svájci változatot keresed, figyeld az "Emmentaler AOP" jelölést – ez garantálja, hogy hagyományos svájci eljárással készült. A lyukak egyenletes eloszlásúak és nagyobbak az érlelés során keletkező gázbuborékok miatt. Sajtszaküzletekben vagy minőségi delikátesz boltokban biztosan jobb minőségű változatot kapsz. Szupermarketekben is találhatsz jó ementálit, de nézd meg a címkét, honnan származik. Hűtőben 4–8°C között tárold, légmentesen csomagolva.

Mire jó az ementáli sajt?

Szendvicsekben, hidegtálakon különösen ajánlott az ementáli használata, de fondue készítéséhez is javasolt, ilyenkor gyakran kombinálják Gruyère sajttal. Emellett főzéshez, sütéshez is kiváló, mert jól olvad, ezért rakott ételekben és sajtkrémlevesekben is népszerű.

Mi készülhet az ementáli sajtból?

Készülhet csirke cordon bleu sült burgonyával, maradékmentő spárgás csavart, wurstsalat, azaz virslisaláta, sonkatekercstorta, delux retró szendvics, muffuletta, a kétkilós szendvicsóriás, hot dog cubano, käsespätzle egyszerűen

Még több ementáli sajtos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Bármikor tudunk venni sajtszaküzletekben vagy minőségi delikátesz boltokban, de találhatunk szuper- és hipermarketben is.

hogyan tároljam

Hűtőben 4–8°C között tárold, légmentesen csomagolva.

100g Ementáli sajt

fehérjetartalom

26.96 g

zsírtartalom

93027.614 g

szénhidráttartalom

1.44 g

víztartalom

37.63 g

gramm ementáli sajt?

Top ásványi anyagok

Kalcium

890 mg

Foszfor

574 mg

Nátrium

187 mg

Magnézium

33 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.071 g

Kolin

13.8 mg

E vitamin

0.6 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.353 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

26.96 g

Zsír

telített zsírsav

18.227 g

egyszeresen telített zsírsav

8.046 g

többszörösen telített zsírsav

1.341 g

koleszterin

93 g

ásványi anyagok

Kalcium

890 mg

Vas

0.13 mg

Magnézium

33 mg

Foszfor

574 mg

Nátrium

187 mg

Cink

4.37 mg

Réz

0.047 mg

Mangán

0.026 mg

Szelén

30 µg

szénhidrát

víz

37.63 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.011 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.302 mg

Niacin - B3 vitamin

0.064 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.353 mg

Folát

10 µg

Kolin

13.8 mg

Retinol

283 µg

Alfa-karotin

1 µg

Béta-karotin

61 µg

Béta-kriptoxantin

2 µg

Likopin

1 µg

Lutein+zeaxantin

8 µg

E vitamin

0.6 mg

K vitamin

1.4 µg

B12 vitamin

3.06 µg

A vitamin

288 µg

B6 vitamin

0.071 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Ropogós reszelt sajtgolyók

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!