r
Nosalty Logó

Tökéletes minipiték Karácsonyra

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gréti
Tökéletes minipiték Karácsonyra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A töltelékhez

A tésztához

A pite összeállítása és sütése

Összesen 521 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A töltelékhez

A tésztához

A pite összeállítása és sütése

Összesen 6269 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A töltelékhez

A tésztához

A pite összeállítása és sütése

Összesen 365 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    30.5 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    85 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    281.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    101 mg
  • Nátrium
    78 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.3 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    34.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    221 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    216 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 521 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    66.6 g

Zsír

  • Összesen
    365.9 g
  • Telített zsírsav
    196 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    124 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    1023 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3381.7 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    124 mg
  • Kálcium
    643 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    441 mg
  • Foszfor
    1216 mg
  • Nátrium
    934 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    724.1 g
  • Cukor
    432 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    418.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2653 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    34 mg
  • C vitamin:
    58 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    202 micro
  • Kolin:
    355 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2590 micro
  • α-karotin
    10 micro
  • β-karotin
    689 micro
  • β-crypt
    102 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    398 micro
Összesen 6269 kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    21.4 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    197.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    55 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42.3 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    155 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    151 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 365 kcal

Hozzávalók

A töltelékhez

A tésztához

A pite összeállítása és sütése

Elkészítés

A töltelékhez

  1. A töltelék hozzávalóit egy nagy tálban jól elkeverjük, botmixerrel pár fordulattal segíthetjük a folyamatot, majd folpackkal letakarva a hűtőbe tesszük.

A tésztához

  1. A cukorféléket és a puha vajat (konyhai robotgéppel) habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és tovább verjük, majd szépen adagolva a lisztet is hozzákeverjük.
  2. Használjunk egy spatulát, majd kézzel gyúrjuk össze egy gömbbe. Ha még ragadós, segítsünk neki, adjunk hozzá még lisztet, majd csavarjuk folpackba, és tegyük be a hűtőbe úgy fél órára hűlni, így jobban tudunk később dolgozni vele.
  3. Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, és olajjal sprézzünk ki egy minimuffin sütőformát, én vajjal jobban kedvelem, ízlés kérdése.

A pite összeállítása és sütése

  1. Egy lisztezett munkafelületen vagy deszkán nyújtsuk ki a tésztát 3 mm-es vastagságúra.
  2. Először vágjuk ki belőle a piték alját, használjunk a forma aljával megegyező átmérőjű kiszúrót vagy poharat. Az aljakat lisztesen tegyük bele a formába.
  3. Aztán vágjunk széleket a pitének, mérjük le a mélyedések magasságát, ilyen szélességű sávok kellenek nekünk. Tekerjük körbe, állítva a mélyedésekbe, és dolgozzuk össze a széleket.
  4. Ekkor jöhet a hűtőből a töltelék, amivel felöltjük a még nyers pitéket.
  5. Mehetnek is a sütőbe, úgy 18-20 percre sülni, míg a szélei elkezdenek barnulni. Ha nem egyenletesen süt a sütőnk, akkor érdemes félúton fordítani egyet a formán, hogy mindegyik pitécske csodás legyen.
  6. A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni, majd vegyük ki a formából, és ha lehetséges, rácson hűtsük ki őket teljesen.
  7. Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg, hogy még jobban mutasson. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 61
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 2855
  • Feltöltés dátuma: 2015. december 09.

Ajánló

Ezeket a mini kosárkákat más ünnepekre, vagy csak úgy is elkészíthetjük, a tetejükre az alkalomhoz megfelelő formájú tésztaformákat tehetünk: pl. karácsonyra fenyőfát, húsvétra nyuszit.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ha valamelyik ismerősöm messzi országba utazik, mindig megkérem, hozzon nekem onnan egy nemzeti szakácskönyvet vagy néhány gasztroújságot. Most Új-Zélandról érkezett az áldás. Ott most éppen nyár van, de a karácsonyt azért nem hagyják ki a naptárjukból. Egy szó mit száz, ezeket a minipitéket kiwik készítették kiwiknek. A kiwi, így szimplán gyümölcs (fruit), vagy madár (bird), utótag nélkül ugyanis a betelepülő, gyarmatosító lakosokat, az angol ajkú kolóniát jelöli. Az Európából áthajózók magukkal vitték a szokásaikat és a receptjeiket, ezért lehetséges, hogy az első finomság, amin megakad a szemem, ez a karácsonyi pite volt. Omlós linzertészta-kosárkák isteni gyümölcsös-mandulás töltelékkel, ennél jobb sem lehet, próbáljátok ki!

Hozzávalók

A töltelékhez

A tésztához

A pite összeállítása és sütése

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...