Tökéletes minipiték Karácsonyra
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 23% Zsír
A töltelékhez
-
10g vaj75 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
4g narancslé2 kcal
-
0g narancshéj0 kcal
-
21g alma10 kcal
-
17g görög mazsola50 kcal
-
3 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
8g barna cukor32 kcal
-
49 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g só0 kcal
A tésztához
-
25g finomliszt91 kcal
-
7g porcukor27 kcal
-
7g cukor27 kcal
-
21g vaj149 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
-
0g só0 kcal
A pite összeállítása és sütése
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 23% Zsír
A töltelékhez
-
125g vaj896 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
45g narancslé21 kcal
-
3g narancshéj3 kcal
-
250g alma117 kcal
-
200g görög mazsola602 kcal
-
100g erdei gyümölcs mix41 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
100g barna cukor380 kcal
-
100g mandulapehely590 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
2g só0 kcal
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
85g porcukor329 kcal
-
85g cukor329 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0g só0 kcal
A pite összeállítása és sütése
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 23% Zsír
A töltelékhez
-
7.3g vaj52 kcal
-
2.3g citromlé1 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
2.6g narancslé1 kcal
-
0.2g narancshéj0 kcal
-
14.6g alma7 kcal
-
11.7g görög mazsola35 kcal
-
5.8g erdei gyümölcs mix2 kcal
-
0g konyak0 kcal
-
5.8g barna cukor22 kcal
-
5.8g mandulapehely34 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0.1g só0 kcal
A tésztához
-
17.5g finomliszt64 kcal
-
5g porcukor19 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
14.6g vaj105 kcal
-
1.2g tojássárgája4 kcal
-
0g só0 kcal
A pite összeállítása és sütése
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 30.5 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 85 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 281.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 37 mg
-
Foszfor 101 mg
-
Nátrium 78 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 60.3 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 34.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 221 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 216 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 66.6 g
Zsír
-
Összesen 365.9 g
-
Telített zsírsav 196 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 124 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 1023 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3381.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 124 mg
-
Kálcium 643 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 441 mg
-
Foszfor 1216 mg
-
Nátrium 934 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 724.1 g
-
Cukor 432 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 418.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2653 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 34 mg
-
C vitamin: 58 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 202 micro
-
Kolin: 355 mg
-
Retinol - A vitamin: 2590 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 689 micro
-
β-crypt 102 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 398 micro
- 5% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 21.4 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 197.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 55 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.3 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 24.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 155 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 151 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Hozzávalók
A töltelékhez
-
12.5 dkg vaj
-
1 citromból nyert citromlé
-
1 citromból nyert citromhéj
-
0.5 narancsból nyert narancslé
-
0.5 narancsból nyert narancshéj
-
1 nagy db alma
-
20 dkg görög mazsola
-
10 dkg erdei gyümölcs mix
-
10 dkg barna cukor
-
0.5 teáskanál fahéj
-
0.5 kávéskanál szegfűszeg
-
0.5 kávéskanál szegfűbors
-
0.5 kávéskanál szerecsendió
-
0.5 kávéskanál só
A tésztához
-
300 g finomliszt
-
85 g porcukor
-
85 g cukor
-
250 g vaj
-
1 db tojássárgája
-
1 csipet só
A pite összeállítása és sütése
Elkészítés
A töltelékhez
- A töltelék hozzávalóit egy nagy tálban jól elkeverjük, botmixerrel pár fordulattal segíthetjük a folyamatot, majd folpackkal letakarva a hűtőbe tesszük.
A tésztához
- A cukorféléket és a puha vajat (konyhai robotgéppel) habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és tovább verjük, majd szépen adagolva a lisztet is hozzákeverjük.
- Használjunk egy spatulát, majd kézzel gyúrjuk össze egy gömbbe. Ha még ragadós, segítsünk neki, adjunk hozzá még lisztet, majd csavarjuk folpackba, és tegyük be a hűtőbe úgy fél órára hűlni, így jobban tudunk később dolgozni vele.
- Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, és olajjal sprézzünk ki egy minimuffin sütőformát, én vajjal jobban kedvelem, ízlés kérdése.
A pite összeállítása és sütése
- Egy lisztezett munkafelületen vagy deszkán nyújtsuk ki a tésztát 3 mm-es vastagságúra.
- Először vágjuk ki belőle a piték alját, használjunk a forma aljával megegyező átmérőjű kiszúrót vagy poharat. Az aljakat lisztesen tegyük bele a formába.
- Aztán vágjunk széleket a pitének, mérjük le a mélyedések magasságát, ilyen szélességű sávok kellenek nekünk. Tekerjük körbe, állítva a mélyedésekbe, és dolgozzuk össze a széleket.
- Ekkor jöhet a hűtőből a töltelék, amivel felöltjük a még nyers pitéket.
- Mehetnek is a sütőbe, úgy 18-20 percre sülni, míg a szélei elkezdenek barnulni. Ha nem egyenletesen süt a sütőnk, akkor érdemes félúton fordítani egyet a formán, hogy mindegyik pitécske csodás legyen.
- A sütőből kivéve hagyjuk egy kicsit hűlni, majd vegyük ki a formából, és ha lehetséges, rácson hűtsük ki őket teljesen.
- Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg, hogy még jobban mutasson. Jó étvágyat hozzá!
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 61
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 2855
- Feltöltés dátuma: 2015. december 09.
Ajánló
Ezeket a mini kosárkákat más ünnepekre, vagy csak úgy is elkészíthetjük, a tetejükre az alkalomhoz megfelelő formájú tésztaformákat tehetünk: pl. karácsonyra fenyőfát, húsvétra nyuszit.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Ha valamelyik ismerősöm messzi országba utazik, mindig megkérem, hozzon nekem onnan egy nemzeti szakácskönyvet vagy néhány gasztroújságot. Most Új-Zélandról érkezett az áldás. Ott most éppen nyár van, de a karácsonyt azért nem hagyják ki a naptárjukból. Egy szó mit száz, ezeket a minipitéket kiwik készítették kiwiknek. A kiwi, így szimplán gyümölcs (fruit), vagy madár (bird), utótag nélkül ugyanis a betelepülő, gyarmatosító lakosokat, az angol ajkú kolóniát jelöli. Az Európából áthajózók magukkal vitték a szokásaikat és a receptjeiket, ezért lehetséges, hogy az első finomság, amin megakad a szemem, ez a karácsonyi pite volt. Omlós linzertészta-kosárkák isteni gyümölcsös-mandulás töltelékkel, ennél jobb sem lehet, próbáljátok ki!