Tesoro di Parma pizza
- 14% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 10% Zsír
Tészta (4 db 32 centis pizzához)
-
125g finomliszt455 kcal
-
2g só0 kcal
-
3g olívaolaj27 kcal
-
3 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
63g víz0 kcal
Feltét (4 db pizzához)
-
20g paradicsomszósz5 kcal
-
0g olívaolaj0 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
20g parmezán sajt78 kcal
-
20g pármai sonka43 kcal
-
100g mozzarella299 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
- 14% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 10% Zsír
Tészta (4 db 32 centis pizzához)
-
500g finomliszt1820 kcal
-
6g só0 kcal
-
12g olívaolaj106 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
250g víz0 kcal
Feltét (4 db pizzához)
-
80g paradicsomszósz19 kcal
-
0g olívaolaj0 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
80g parmezán sajt314 kcal
-
80g pármai sonka172 kcal
-
400g mozzarella1196 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
- 14% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 10% Zsír
Tészta (4 db 32 centis pizzához)
-
35g finomliszt127 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0.8g olívaolaj7 kcal
-
0.7g friss élesztő1 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
17.5g víz0 kcal
Feltét (4 db pizzához)
-
5.6g paradicsomszósz1 kcal
-
0g olívaolaj0 kcal
-
0.8g fokhagyma1 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5.6g parmezán sajt22 kcal
-
5.6g pármai sonka12 kcal
-
28g mozzarella84 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
- 14% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 48.5 g
Zsír
-
Összesen 33.5 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 103 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 51954.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 65 mg
-
Kálcium 771 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 646 mg
-
Nátrium 50403 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 100.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 154.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 225 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 62 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 214 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 122 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 2779 micro
-
Lut-zea 28 micro
- 14% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 193.8 g
Zsír
-
Összesen 133.9 g
-
Telített zsírsav 72 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 42 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 413 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 207818.5 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 258 mg
-
Kálcium 3084 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 246 mg
-
Foszfor 2583 mg
-
Nátrium 201614 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 403.4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 619.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 899 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 250 micro
-
Kolin: 140 mg
-
Retinol - A vitamin: 857 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 489 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 11116 micro
-
Lut-zea 111 micro
- 14% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.6 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14532.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 216 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 181 mg
-
Nátrium 14099 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 43.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 777 micro
-
Lut-zea 8 micro
Hozzávalók
Tészta (4 db 32 centis pizzához)
-
50 dkg finomliszt
-
1.5 kávéskanál só
-
1.5 ek olívaolaj
-
1 csipet cukor
-
250 ml víz
Feltét (4 db pizzához)
Elkészítés
Tészta (4 db 32 centis pizzához)
- A vizet 1 percre mikróba tesszük, így pont azt a hőmérsékletet kapjuk, amit az élesztő szeret. Belemorzsoljuk a cukorral együtt, 10 percig várunk, míg felfut. A többi hozzávalóval együtt alaposan összedagasztjuk, és letakarva duplájára kelesztjük. Napokig eláll, a hosszabb kelesztés csak javít a minőségén, de ha nincs időnk várni, már 1 óra múlva is jó tésztát fogunk kapni.
- Előmelegítjük a sütőt a legforróbb fokozatra (általában 250 °C-ra), és négy felé osztjuk a tésztát. A lehető legvékonyabbra nyújtjuk, és tésztasütő formán kerekre egyengetjük.
Feltét (4 db pizzához)
- Meglocsoljuk nagyon kevés olívaolajjal, majd elkenjük rajta a paradicsomszószt. Megszórjuk a morzsolt fűszerekkel, és olyan sorrendben tesszük rá a feltétet, ahogy a hozzávalók közt leírtam.
- A sonkát és a mozzarellát autentikusan tépjük (ne vágjuk!) kisebb darabokra. A bazsalikomlevél a legtetejére kerüljön, szépen díszíti majd az amúgy is gyönyörű pizzánkat.
- Betoljuk a forró sütőbe a legalsó polcra, és pontosan 10 perc alatt megsütjük. Az a titka, hogy minél gyorsabban, minél közelebb a tűzhöz, minél forróbb sütőben süljön, ezért ha nincs szabadtéri kemencénk, konyhai sütőnket csak alul sütéses funkcióban használjuk.
- A kész pizzát még meglocsolhatjuk fűszeres olívaolajjal, hogy még intenzívebb hatást érjünk el.
- Sütés hőfoka: 250 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 32
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 121
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 4813
- Feltöltés dátuma: 2020. május 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Ez a kedvenc pizzám, a feltétet innen-onnan szedett ötletekből raktam össze, többek közt a kedvenc pizzériámtól, és Gennaro Contaldótól, aki szabadtéri kemencében sütött pizzát, és parmezánnal szórta meg a paradicsomszószt. Ez egy igazi olasz jellegű pizza, vékony, ropogós tésztával és kevés, de annál pikánsabb feltéttel. Aki szereti a hagyományos olasz ízeket, és fájlalja, hogy a magyar pizzériák nagy része meg sem közelíti azt, az ezt imádni fogja. Főleg mert otthon is könnyedén elkészíthető, és ha betartjuk a szabályokat, nem lehet elrontani. Kicsit beszélek olaszul, és amikor a kész pizzába beleharaptam, az első szó, ami eszembe jutott: tesoro, vagyis kincs. A feltét miatt természetesen Párma kincse lett, hiszen a sonka és parmezán egyaránt onnan származik. Amikor Olaszországban jártam, úgy tanították, a pizzát négy felé kell vágni, és félbehajtva fogyasztani. Ketchup és egyéb szentségtörő szószok alkalmazása szigorúan tilos!