Tárkonyos csülkös bableves csipetkével
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
N-ivaló
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 9% Zsír
Egy 8-10 literes bográcshoz
-
0g tárkony1 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
18g fehérrépa11 kcal
-
30g burgonya17 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
27g vöröshagyma10 kcal
-
26g zeller9 kcal
-
18g karalábé4 kcal
-
20g vörösbab67 kcal
-
20g fehérbab67 kcal
-
5g petrezselyem2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
150g sertéscsülök208 kcal
-
30g sertéscsont0 kcal
-
5g sertészsír45 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
1g leveskocka3 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
2g ecet0 kcal
-
15g száraz vörösbor12 kcal
Rántáshoz
-
8g finomliszt27 kcal
-
3g sertészsír27 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
A csipetkéhez
-
8g finomliszt27 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
0g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
Tálaláskor
-
45g tejföl89 kcal
Összesen
653
kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 9% Zsír
Egy 8-10 literes bográcshoz
-
3g tárkony9 kcal
-
200g sárgarépa73 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
180g karalábé36 kcal
-
200g vörösbab674 kcal
-
200g fehérbab666 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
1500g sertéscsülök2084 kcal
-
300g sertéscsont0 kcal
-
50g sertészsír451 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
20g ecet4 kcal
-
150g száraz vörösbor123 kcal
Rántáshoz
-
75g finomliszt273 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
A csipetkéhez
-
75g finomliszt273 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g só0 kcal
Tálaláskor
-
450g tejföl891 kcal
Összesen
6558
kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 9% Zsír
Egy 8-10 literes bográcshoz
-
0.1g tárkony0 kcal
-
4.3g sárgarépa2 kcal
-
3.9g fehérrépa2 kcal
-
6.5g burgonya4 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
5.8g vöröshagyma2 kcal
-
5.6g zeller2 kcal
-
3.9g karalábé1 kcal
-
4.3g vörösbab15 kcal
-
4.3g fehérbab14 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
32.4g sertéscsülök45 kcal
-
6.5g sertéscsont0 kcal
-
1.1g sertészsír10 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0.2g leveskocka1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g ételízesítő0 kcal
-
0.4g ecet0 kcal
-
3.2g száraz vörösbor3 kcal
Rántáshoz
-
1.6g finomliszt6 kcal
-
0.6g sertészsír6 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
A csipetkéhez
-
1.6g finomliszt6 kcal
-
2.4g tojás3 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
Tálaláskor
-
9.7g tejföl19 kcal
Összesen
142
kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.5 g
Zsír
-
Összesen 31.6 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 143 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1170.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 176 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 120 mg
-
Foszfor 506 mg
-
Nátrium 322 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.1 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 239 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 246 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 38 micro
-
K vitamin: 92 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 201 micro
-
Kolin: 153 mg
-
Retinol - A vitamin: 76 micro
-
α-karotin 619 micro
-
β-karotin 1717 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 352 micro
Összesen
653
kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 365 g
Zsír
-
Összesen 315.8 g
-
Telített zsírsav 125 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 116 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 44 g
-
Koleszterin 1425 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11701.6 g
-
Cink 43 mg
-
Szelén 350 mg
-
Kálcium 1759 mg
-
Vas 55 mg
-
Magnézium 1200 mg
-
Foszfor 5063 mg
-
Nátrium 3215 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 540.6 g
-
Cukor 71 mg
-
Élelmi rost 97 mg
VÍZ
-
Összesen 2390.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2462 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 279 mg
-
D vitamin: 377 micro
-
K vitamin: 923 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 6 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 78 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2009 micro
-
Kolin: 1531 mg
-
Retinol - A vitamin: 764 micro
-
α-karotin 6189 micro
-
β-karotin 17169 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 3525 micro
Összesen
6558
kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 252.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 109 mg
-
Nátrium 69 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 51.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 53 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 134 micro
-
β-karotin 370 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 76 micro
Összesen
142
kcal
Hozzávalók
Egy 8-10 literes bográcshoz
-
5 kis db sárgarépa
-
3 kis db fehérrépa
-
3 közepes db burgonya
-
3 közepes db vöröshagyma
-
1 közepes db zeller
-
1 kis db karalábé
-
1 csokor petrezselyem
-
5 db babérlevél
-
1 ek cukor
-
0.5 ek őrölt fűszerkömény
-
1 teáskanál fűszerpaprika
-
1 ek ételízesítő
-
1.5 dl száraz vörösbor
Rántáshoz
-
5 evőkanál finomliszt
-
2 ek sertészsír
A csipetkéhez
Tálaláskor
-
450 g tejföl
Elkészítés
Egy 8-10 literes bográcshoz
- Bármilyen furcsán is hangzik, de a bogrács alján kezdjük el karamellizálni az 1 ek cukrot! ;) (isteni kontrasztot ad a sós, csülkös-bablevesünknek, ezért ne féljetek használni!)
- Adjuk hozzá sertészsírt, majd az egyik fej apróra vágott vöröshagymát és pirítsuk aranysárgára (a másikat hagyjuk egyben! azt majd a zöldségekkel együtt használjuk fel).
- Vágjuk nagyobb kockákra, darabokra a csülköt és a füstölt csontot, majd dobjuk a bográcsba ésforgassuk össze a pirított hagymával.
- Adjuk hozzá a kockákra és karikákra vágott zöldségeket és a maradék vöröshagymát egészben (1-1 répát egészben szoktam hagyni). Vizet még mindig nem kell hozzá adni!!! Viszont elég sűrűn kevergessük, rázogassuk.
- Fűszerezzük a tárkony felével, borssal, köménnyel, babérlevéllel, pirospaprikával és az ételízesítővel. Figyelem! Sót nem kell hozzátenni, mert a csülök és az ételízesítőelég sót tartalmaz! Ha mégis sózni szeretnénk, csak is főzés vége felé, mikor már kellően összeértek az ízek.
- Kb. 1/2 óra párolás után (mikor az ízek már összeértek), öntsük fel a bográcsot vízzel. Jelenesetben ez kb. 6-7 liter vizet jelent.
- Adjuk hozzá a marhahúsleves kockát és a megmaradttárkonyt.
- Amikor felforrt, adjuk hozzá a babot is.
- Amíg fő a leves, készítsük el a csipetkét. Gyúrjuk össze a hozzávalókat félkeményre (aki szereti, 1 gerezd áttört fokhagymát dolgozzon bele a tésztába (érdemes kipróbálni, isteni finom vele!:). Készítsünk ki egy belisztezett tálcát, majd söndörgessük rá a csipetkék "millióit":)
- Kb.1 óra főzés után készítsük el a rántást, majd az ecettel együtt, óvatosan keverjük a leveshez. (Szedjünk át a levesből, és ha már kellően felhigult a rántásunk, folyamatosan kevergetve adjuk a bogrács tartalmához.)
- A főzés befejezte előtt kb. 1/2 órával, adjuk hozzá a száraz vörösbort és legvégül a csipetkét.
- Ha a csipetkék feljöttek a leves felszínére, kész az étel.
- Elkészítettem: 38 alkalommal
- Receptkönyvben: 81
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 12039
- Feltöltés dátuma: 2012. október 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
N-ivaló
7 recept
Ez a recept a hagyományos csülkös bableves egy továbbfejlesztett változata. Saját ízvilággal. Eddig mindig nagy sikere volt. Két tányérnál kevesebbet nem szokott senki sem enni belőle!:) Általában frissen készített lángossal vagy házi pogácsával szoktuk készíteni, de magában is megállja a helyét a hétvégi asztalon, vagy egy-egy kerti parti alkalmával... Az elején leírt (karamellizált) cukortól nem kell megijedni, nem rontja el a levesünket, sőt! A zöldségek és a húsok íze még intenzívebb lesz tőle. Tálaláskor tejföllel még tovább ízesíthetjük. Mindenkinek kellemes időtöltést az elkészítéséhez és jó étvágyat kívánok hozzá! HokuSpock ;)