Szabolcsi almás máktorta Gabcsitól
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gabcsi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 5% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 11% Zsír
A piskótához (16 szeletes torta)
-
60g tojásfehérje31 kcal
-
38g cukor145 kcal
-
25g mák131 kcal
-
8g babapiskóta28 kcal
-
13g alma6 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
A krémhez
-
100g tej56 kcal
-
22g cukor84 kcal
-
44 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
5 kcal
-
42g habtejszín122 kcal
Az almatöltelékhez
A díszítéshez
-
13g fehér csokoládé67 kcal
-
6g mák33 kcal
-
43g alma20 kcal
Összesen
903
kcal
- 5% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 11% Zsír
A piskótához (16 szeletes torta)
-
480g tojásfehérje250 kcal
-
300g cukor1161 kcal
-
200g mák1050 kcal
-
60g babapiskóta226 kcal
-
100g alma47 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
A krémhez
-
800g tej448 kcal
-
173g cukor670 kcal
-
354 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
335g habtejszín978 kcal
Az almatöltelékhez
A díszítéshez
-
100g fehér csokoládé539 kcal
-
50g mák263 kcal
-
340g alma159 kcal
Összesen
7234
kcal
- 5% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 11% Zsír
A piskótához (16 szeletes torta)
-
12.8g tojásfehérje7 kcal
-
8g cukor31 kcal
-
5.3g mák28 kcal
-
1.6g babapiskóta6 kcal
-
2.7g alma1 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
A krémhez
-
21.4g tej12 kcal
-
4.6g cukor18 kcal
-
2.5g kukoricakeményítő9 kcal
-
2.1g tojássárgája7 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
8.9g habtejszín26 kcal
Az almatöltelékhez
A díszítéshez
-
2.7g fehér csokoládé14 kcal
-
1.3g mák7 kcal
-
9.1g alma4 kcal
Összesen
192
kcal
- 5% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.4 g
Zsír
-
Összesen 40.2 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 171 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1381.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 644 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 126 mg
-
Foszfor 382 mg
-
Nátrium 197 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 120.1 g
-
Cukor 95 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 181.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 202 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 101 mg
-
Retinol - A vitamin: 195 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 72 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 141 micro
Összesen
903
kcal
- 5% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 154.9 g
Zsír
-
Összesen 321.5 g
-
Telített zsírsav 137 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 76 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 81 g
-
Koleszterin 1368 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11051.1 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 187 mg
-
Kálcium 5149 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 1007 mg
-
Foszfor 3058 mg
-
Nátrium 1574 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 17 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 960.6 g
-
Cukor 756 mg
-
Élelmi rost 72 mg
VÍZ
-
Összesen 1451.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1616 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 56 mg
-
D vitamin: 251 micro
-
K vitamin: 41 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 393 micro
-
Kolin: 809 mg
-
Retinol - A vitamin: 1559 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 579 micro
-
β-crypt 122 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1124 micro
Összesen
7234
kcal
- 5% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 50% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.1 g
Zsír
-
Összesen 8.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 295.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 138 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.7 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 38.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 42 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 30 micro
Összesen
192
kcal
Hozzávalók
A piskótához (16 szeletes torta)
-
12 db tojásfehérje
A krémhez
-
0.8 l tej
-
93 g kukoricakeményítő
-
4 db tojássárgája
-
335 g habtejszín
Az almatöltelékhez
A díszítéshez
-
10 dkg fehér csokoládé
-
2 kis db alma
Elkészítés
A piskótához (16 szeletes torta)
- Piskóta:
- A piskótatészta elkészítését két részletben javaslom elkészíteni, mert ha sokat áll a sütés előtt, akkor összeesik a végére. A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk.
- A mákot, a morzsát és citromhéját az almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéhez.
- Feltétlenül sütőpapírral bélelt tepsiben 6 db doboslap vastagságú tortalapot sütünk. 200 fokos sütőben 12-14 percig sütjük. Sütés után a sütőpapírt lehúzzuk a piskótalapokról, és megcukrozott konyharuhára fektetjük hűlni.
- Krém:
- Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját.
- A többi tejet, a cukrot és a vaníliás cukrot felforraljuk, majd folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük.
- A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt.
- Almatöltelék:
- Az almát meghámozzuk, majd lereszeljük, levét kicsit kinyomkodjuk, és fél citrom levével, fahéjjal vajon megpároljuk, hűtjük.
- Betöltés:
- A betöltéshez 6 lap közé felváltva rétegezzük a krém és az almatölteléket. Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha almával töltött 2-2 lapot előre betöltünk.
- Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel, és ráhelyezzük az almával töltött 2-3. lapot, erre kenjünk a második krém réteget, és rátesszük az almával előre töltött 4-5. lapot, ezután újra a krém következik.
- Hűtőben egy kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből bevonjuk a tortát.
- Díszítés:
- 10 dkg reszelt fehér csokoládé és 5 dkg darált mák keverékével kidíszítjük a torta oldalát, ezután a maradékot megolvasztjuk, és kerek kiszúróval csoki tallért készítünk, mellyel a közepét díszítjük.
- 2 kisebb almát meghámozunk, negyedelve kevés cukorral és citromlével megdinszteljük. Miután kihűlt 16 szeletre vágjuk, belső élét darált mákba mártjuk, és szépen elrendezzük a tortánkon.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 22
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 177
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 49
- Össznézettség: 49434
- Feltöltés dátuma: 2012. november 04.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gabcsi
3 recept
Férjem születésnapjára készítettem el ezt a tortát, nagy nagy örömére!