Babapiskóta

A babapiskóta egy klasszikus, könnyed és sokoldalúan felhasználható édesség, amely szinte minden konyhában megtalálható. Légies állaga és semleges, enyhén édes íze miatt számos desszert alapanyagaként szerepel, legyen szó tiramisuról, piskótatortáról, vagy egyszerűen csak egy kis kávé mellé. Eredetileg Olaszországból származik, és azóta világszerte elterjedt. Az egyszerűségében rejlik a varázsa, hiszen a babapiskóta önállóan is remek desszert, de rendkívül jól kombinálható különböző krémekkel, gyümölcsökkel vagy csokoládéval.
A babapiskótát a XV. század vége felé találták ki és sütötték először a babapiskótát a Savoya-i Hercegség udvarában, a francia király látogatása alkalmából. Ezt követően az udvar hivatalos édességét, a helyi konyha jellegzetességeként kínálták az oda látogatóknak.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A babapiskóta egy finom, könnyű, piskótatészta alapú sütemény, amelyet gyakran formáznak hosszúkás, kis bab alakú darabokra. Az alapja liszt, tojás és cukor, melyek összefogják a piskótát, miközben a tészta levegős és porhanyós marad. A babapiskóta a klasszikus piskóták közé tartozik, de a formája és textúrája miatt különleges helyet foglal el a desszertek világában. Különösen népszerű a tiramisu alapjaként, mivel remekül felszívja a kávét és a krémeket anélkül, hogy elveszítené az állagát.
A babapiskótát általában minden nagyobb élelmiszerboltban megtalálhatjuk, és többféle kiszerelésben is elérhető, legyen szó kisebb, adagolható csomagokról vagy nagyobb kiszerelésekről. Frissen vagy tárolt formában, a boltok polcain, de házilag is könnyedén elkészíthető. Az otthoni változat frissességét és ízét nem érdemes alábecsülni, hiszen a saját készítésű babapiskóta garantáltan finomabb lesz, mint a bolti.
A babapiskóta sokoldalúan felhasználható alapanyag, és az egyik legnépszerűbb összetevő a különböző réteges desszertekben. A legklasszikusabb példa erre a tiramisu, ahol a babapiskóták jól magukba szívják a kávét és a krémet, így egy különleges, finom desszertet alkotnak. Emellett a babapiskóta más réteges édességekhez is kitűnően alkalmazható, például különböző gyümölcsökkel vagy csokoládékrémekkel. A piskóták felhasználhatók tortákban, piskótás pohárdesszertekben, vagy akár egy egyszerű édességként is, tejszínhabbal, csokoládéöntettel.
A babapiskóta tápértéke és egészségügyi hatásai:
Bár a babapiskóta nem a legkalóriaszegényebb édesség, viszonylag könnyű és finom falat, amely a legtöbb édesszájú számára ideális választás lehet. 100 gramm babapiskóta körülbelül 400 kcal-t tartalmaz, ami figyelembe véve a piskóta könnyedségét, nem tűnik túl soknak. Ha odafigyelsz a mértékre, akár diétás desszertként is fogyasztható, főleg, ha nem túl édes töltelékekkel, hanem gyümölcsökkel kombinálod.
A babapiskóta igazi sokoldalú alapanyag, hiszen egy egyszerű süteményből is varázslatos desszert válhat. Az egyik legismertebb édesség, amit babapiskótával készítenek, a tiramisu, ami minden falatjában hozza az olasz konyha finomságait. De ezen kívül is számos más desszert készíthető belőle. Az epres Charlotte, a trifle piskótás gyümölcsrétege, a Hartyáni krémes, vagy egy egyszerű piskótás torta mind-mind tökéletes választások.
Ha valami gyorsra vágysz, próbáld ki a pohárkrémeket, melyekbe babapiskótát, vaníliakrémeket és friss gyümölcsöket rétegezhetsz. De a piskótás piték, a csokoládés babapiskóta rétegek és a mascarponés desszertek mind-mind nagyszerű alternatívák. A babapiskóta remekül illik az édesebb túrókrémekhez, illetve a csokoládékrémekhez, és jól passzol hozzá a friss gyümölcsök savanykás íze is.
Ha pedig valami egyszerűbb, de annál finomabb édességre vágysz, készíthetsz egy egyszerű babapiskótás túrós desszertet is, ami tökéletes kávé vagy tea mellé.
Még több babapiskótás receptért görgess lejjebb!
Bármikor.
Eredeti csomagolásban, száraz helyen.
fehérjetartalom
8 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
77 g
víztartalom
0 g
Nátrium
70 mg
fehérje
8 g
Zsír
ásványi anyagok
Nátrium
70 mg
szénhidrát
rost
2 g
cukor
39 g
vitaminok
Csodás leves, gazdagon tojással és csirkével előételnek, majd a főételt egy édes tésztával rögtön a desszertté is varázsoljuk, és körtelekvárt kínálunk hozzá, mindenki örömére.
NosaltyApró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
NosaltySok háztartásban megtalálható az izopropil-alkohol, de valószínűleg csak kevesen használják ki a benne rejlő lehetőségeket.
Szabó AnnaPuffadás, gyomorpanaszok, emésztési gondok. Hogy tudod elkerülni a kellemetlen tüneteket? Gasztroenterológusok segítenek, mely ételeket érdemes tiltólistára tenni!
A Jammertal Borbirtok Cassiopeia Merlot-ját választották a világ legjobbjának a Concours Mondail de Bruxelles szakértői.
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...
Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...
Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!