Ropogós kacsa ízletes pecsenyeszósszal
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Glaser
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 14% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 6% Zsír
A hús elkészítéséhez
-
500g kacsahús675 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
25g alma12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
300g csirke alaplé21 kcal
A szószhoz
Összesen
876
kcal
- 14% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 6% Zsír
A hús elkészítéséhez
-
2000g kacsahús2700 kcal
-
45g vöröshagyma16 kcal
-
100g alma47 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
1200g csirke alaplé84 kcal
A szószhoz
Összesen
3506
kcal
- 14% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 6% Zsír
A hús elkészítéséhez
-
49.7g kacsahús67 kcal
-
1.1g vöröshagyma0 kcal
-
2.5g alma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g rozmaring0 kcal
-
29.8g csirke alaplé2 kcal
A szószhoz
-
4.5g vöröshagyma2 kcal
-
2g sárgarépa1 kcal
-
2.5g zeller1 kcal
-
0.2g napraforgó olaj2 kcal
-
0.1g porcukor0 kcal
-
0.2g sűrített paradicsom0 kcal
-
6.2g vörösbor5 kcal
-
0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
-
0.2g rozmaring0 kcal
-
0.1g narancshéj0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0.7g vaj5 kcal
Összesen
86
kcal
- 14% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 92.9 g
Zsír
-
Összesen 37.8 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 400 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2772.8 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 70 mg
-
Kálcium 102 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 120 mg
-
Foszfor 1085 mg
-
Nátrium 1371 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.4 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 528.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 324 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 144 micro
-
Kolin: 281 mg
-
Retinol - A vitamin: 167 micro
-
α-karotin 620 micro
-
β-karotin 1537 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 719 micro
-
Lut-zea 58 micro
Összesen
876
kcal
- 14% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 371.5 g
Zsír
-
Összesen 151 g
-
Telített zsírsav 62 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 41 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 1600 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11091.1 g
-
Cink 39 mg
-
Szelén 281 mg
-
Kálcium 409 mg
-
Vas 52 mg
-
Magnézium 478 mg
-
Foszfor 4338 mg
-
Nátrium 5486 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 81.6 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 2112.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1295 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 161 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 108 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 9 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 109 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 577 micro
-
Kolin: 1126 mg
-
Retinol - A vitamin: 668 micro
-
α-karotin 2479 micro
-
β-karotin 6148 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 2877 micro
-
Lut-zea 233 micro
Összesen
3506
kcal
- 14% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 3.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 275.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 136 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 52.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 62 micro
-
β-karotin 153 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 72 micro
-
Lut-zea 6 micro
Összesen
86
kcal
Hozzávalók
A hús elkészítéséhez
-
2 kg kacsahús
-
0.5 közepes db vöröshagyma
-
0.5 közepes db alma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
majoranna ízlés szerint
-
kakukkfű ízlés szerint
-
rozmaring ízlés szerint
A szószhoz
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
1 közepes db sárgarépa
-
100 g zeller
-
1 ek napraforgó olaj
-
2 teáskanál porcukor
-
10 g sűrített paradicsom
-
250 ml vörösbor
-
2 kk étkezési keményítő
-
1 szál majoranna
-
1 szál kakukkfű
-
1 szál rozmaring
-
1 gerezd fokhagyma
Elkészítés
A hús elkészítéséhez
- A sütőt 140 fokra előmelegítjük.
- A kacsát megmossuk, a szárnyait levágjuk, eltávolítjuk a belsőségeket, kívül-belül szárazra töröljük.
- Az almát és a hagymát durva darabokra vágjuk, sóval, borssal, majorannával, kakukkfűvel és rozmaringgal ízesítjük. Az egészet a kacsa hasüregebe tesszük, hústűvel összetűzzük a nyílást. A kacsát egy fedeles sütőtepsibe tesszük, a szárnyakat mellérakjuk, a levest hozzáöntjük, lefedjük, és betoljuk a sütőbe. Kb. 180-210 perc alatt puhára pároljuk. A bőr világos, a hús puha kell, hogy legyen.
- A kacsát kivesszük, a főzőlevet zsírtalanítjuk, majd a szószhoz felhasználjuk.
- A sütőt 220 fokra kapcsoljuk.
- A kacsának a combjait és a mellét levágjuk, ügyelve, hogy szép darabokban maradjanak. A tölteléket a hasüregből kivesszük. A visszamaradt csontokat apró darabokra vágjuk (olló vagy konyhai bárd segítségével), egy tepsire szórjuk, és a 220 fokra előmelegített sütőben, 20 perc alatt barnára sütjük. A zsíradékot eltávolítjuk.
- A zöldségeket megtisztítjuk, majd 1 cm-es kockákra vágjuk. Egy serpenyőben az olajat felhevítjük, és a kockára vágott zöldségeket az olajban megpirítjuk.
- A szósz készítése:
- Egy lábasban a porcukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és egy kicsit barnítjuk, felöntjük a bor felével, és krémesre főzzük. Hozzáadjuk a maradék bort, és ismét felfőzzük. Hozzáadjuk a megbarnított csontokat, a zöldséget, és felöntjük a megmaradt főzőlével. Lassú tűzön, 60 percet főzzük. Szitan átszűrjük,majd a levet felére beforraljuk.
- Az étkezési keményítőt elkeverjük kevés vízzel, és a szószhoz kavarjuk. 2 percig főzzük. Hozzáadjuk a fűszereket, és kb. 5 percig a szószban hagyjuk, hogy a szósz átvegye az ízüket. A fűszereket kivesszük, a szószba keverjük a hideg vajat, ha akarunk, egy kis kacsazsírt is tehetünk hozzá, sóval ízesítjük.
- Befejezés:
- A ropogósra sült kacsához bekapcsoljuk a sütőnek a grilljét (a legmagasabb hőfokon), a kacsa mellét és a combokat a bőrös résszel felfelé egy tepsibe rakjuk, hozzáöntünk 5 evőkanálnyi levest, és közvetlen a grill alatt, 10-15 percig sütjük.
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 277
- Tegnapi nézettség: 6
- 7 napos nézettség: 42
- Össznézettség: 118938
- Feltöltés dátuma: 2009. december 16.
Ajánló
Körítésként ajánlott a zsemlegombóc, burgonyagombóc, párolt vöröskáposzta. De el tudom képzelni hercegnő burgonyával vagy burgonyakrokettel is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Glaser
1980 recept
A ropogós kacsa Alfons Schuhbeck német mesterszakács receptje alapján készült. Egy nappal hamarabb elő lehet készíteni. Másnap csak a grillt bekapcsolni, 10-15 percig grillezni, a szószt felmelegíteni, esetleg utanaízesíteni.