r
Nosalty Logó

Rakott csülök

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Rakott csülök
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
hidegkonyha
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A csülök főzéséhez

A főtt csülökhöz

A zselatinhoz

Összesen 583 kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A csülök főzéséhez

A főtt csülökhöz

A zselatinhoz

Összesen 3491 kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A csülök főzéséhez

A főtt csülökhöz

A zselatinhoz

Összesen 81 kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    52.4 g

Zsír

  • Összesen
    29.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    161 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1537 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    121 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    88 mg
  • Foszfor
    612 mg
  • Nátrium
    657 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    365 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    457 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    48 micro
  • K vitamin:
    199 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    15 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    71 micro
  • Kolin:
    179 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    1657 micro
  • β-karotin
    4459 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    787 micro
Összesen 583 kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    314.2 g

Zsír

  • Összesen
    175.9 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    74 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    36 g
  • Koleszterin
    965 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9221.8 g
  • Cink
    34 mg
  • Szelén
    291 mg
  • Kálcium
    725 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    531 mg
  • Foszfor
    3670 mg
  • Nátrium
    3944 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    144.8 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    2190 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2741 micro
  • B6 vitamin:
    9 mg
  • B12 Vitamin:
    8 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    220 mg
  • D vitamin:
    288 micro
  • K vitamin:
    1195 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    91 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    429 micro
  • Kolin:
    1071 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    9939 micro
  • β-karotin
    26754 micro
  • β-crypt
    66 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    4721 micro
Összesen 3491 kcal
  • 11% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    214 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    92 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    3.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    64 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    231 micro
  • β-karotin
    621 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    110 micro
Összesen 81 kcal

Hozzávalók

A csülök főzéséhez

A főtt csülökhöz

A zselatinhoz

Elkészítés

A csülök főzéséhez

  1. A két csülköt egy fazékba tesszük, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy 2-3 ujjnyi magasságban ellepje a húst. Feltesszük főni a fűszerekkel. Miután felforrt, takarék lángra vesszük, és 1 óra hosszat főzzük őket.
  2. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, és addig főzzük, amíg a csülkök teljesen puhára nem főnek, kb. 2,5-3 óra hosszat. (A csülök elkészültének a legjobb jele az, hogy a csontjai könnyen kihúzhatóak.)
  3. Miután a csülök megfőtt, emeljük ki a léből. Kicsit hagyjuk hűlni, de még melegen fejtsük le a csontról a húst, és szedjük le a bőrét és a zsíros részeket.
  4. A húst tegyük vissza annyi lébe, amennyi ellepi, és ebben hagyjuk langyosra hűlni. Így szaftos marad a hús.
  5. Ekkor kézzel tépkedjük nagyobb darabokra.
  6. A savanyú uborkát és a gyöngyhagymát kockázzuk fel, a zöldhagymát karikázzuk fel, a petrezselymet pedig tetszés szerint aprítsuk.
  7. A kapribogyóról és a savanyú felaprított zöldségekről itassuk le a levet (pl. papírtörlő segítségével), majd valamennyi hozzávalót keverjük a húshoz.
  8. A fóliából 3-4 rétegű, akkora téglalap alakú lapot készítsünk elő, amellyel jól ki lehet bélelni a formát, és kellően túllóg rajta. A rétegek közül szorítsuk ki a levegőt. Vizezzük be a formát, és simítsuk bele a többrétegű fóliát.
  9. A kartonlapot tekerjük be először alufóliával, majd több rétegben fóliával.
  10. A lapzselatint áztassuk vízbe.
  11. 6 dl meleg csülök főzőlevet zsírtalanítsuk úgy, hogy sűrű szövésű gézt vagy esetleg vastagabb papírtörlőt helyezünk egy szűrőbe, és átszűrjük rajta a levet.
  12. Az átszűrt levet melegítsük fel, és keverjük hozzá a beáztatott zselatint. Ha szükséges sózzuk a levet.
  13. A fóliával bélelt forma aljába öntsünk 1-2 merőkanálnyi levet, szórjunk rá vastagon a zöldséges csülökhúsból, ismét lé, majd hús következik. Addig folytatjuk, míg a forma megtelik. Az utolsó húsréteget jól lenyomkodjuk, majd 2-3 merőkanálnyi levet öntünk a tetejére, és lezárjuk a kartonlappal. A lé kicsoroghat, de ebben az esetben így kell történnie.
  14. Legalább 24 órát tartsuk hűtőszekrényben. Tálalás előtt a rakott csülköt kiborítjuk a formából, lehúzzuk a fóliát, és éles késsel 1,5-2 cm-es szeletekre vágjuk.
  • Tepsi mérete: 11x30x7
  • Receptkönyvben: 75
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 46
  • Össznézettség: 10626
  • Feltöltés dátuma: 2011. február 21.

Ajánló

A rakott csülköt friss, meleg, ropogós héjú kenyérrel, fehérbor mártással és tejszínes főzött majonézzel tálaltam. (Később már pirítva fogyasztottuk hozzá a kenyeret.) Mindenkit bíztatok a kipróbálására. Amire még szükségünk lesz a rakott csülök készítésekor, egy 11x30x7 cm nagyságú, szögletes kenyérsütő forma, a forma felső része méretének megfelelő nagyságú kartonlap (11x30 cm), valamint fólia (pl. folpack vagy ahhoz hasonló fólia).

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagyon régóta szemeztem a rakott csülök vagy más néven csülök terrine receptjével a Szakácsok könyvéből. (Valójában maradhatunk a rakott csülök elnevezés mellett, hiszen a terrine forma hiányában egyszerű fém, szögletes kenyérsütő formában készült. Ez a forma is tökéletesen megfelel a célnak.) Vártam a megfelelő alkalmat, hiszen ez egy igazi vendégváró fogás. Januári születésnapom lévén, a felköszöntő vendégeimet leptem meg a rakott csülökkel. Praktikus étel abból a szempontból, hogy előre elkészíthető. Azért kell vele egy picit dolgozni, illetve a csülök főzési idejével, valamint a dermedési idővel kell számolni. Több ponton eltértem az eredeti recepttől. Az egyik eltérési pont a csülök főzésénél volt. A csülköt úgy tettem fel főni, mint ahogy a húslevest szoktam, jó sok zöldséggel. Így kaptam egy tökéletes levet, amihez feleslegesnek találtam a 2 liternyi csirkealaplé hozzáadását, tehát ez nálam elmaradt. (A megmaradt levet, valamint a csülökkel főtt zöldségeket krémleves készítéséhez használtam fel.) A második eltérési pont az volt, hogy nagyobb mennyiségben és kissé más összetételben kevertem a főtt csülökhúshoz az adalékokat, azaz a savanyú uborkát, a kapribogyót, a savanyított gyöngyhagymát, a zöldhagymát és az aprított petrezselyemzöldet. Harmadik eltérési pont pedig az volt, hogy nem bíbelődtem a csülök rétegekbe rakásával és petrzselyemmel való megszórásával, hanem a hozzávalókat összekevertem, és így rétegeztem a zselatinos lébe. Izgatottan vártam a végeredményt. Reméltem, hogy jó lesz, hiszen a disznó egyik legízletesebb húsából készült. Bizony nem csalódtam. Bevallom, nekem ez volt a kedvenc fogásom, pedig készítettem vagy 14-15 féle ételt a levest, a mártásokat, a húsokat, a burgonyalángost, a friss meleg kenyeret, a süteményeket, deszerteket számolva.

Hozzávalók

A csülök főzéséhez

A főtt csülökhöz

A zselatinhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...