- 11% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
A csülök főzéséhez
-
333g sertéscsülök463 kcal
-
53g sárgarépa19 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
43g zeller16 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
1g rozmaring2 kcal
-
0g só0 kcal
A főtt csülökhöz
-
40g kovászos uborka6 kcal
-
2g kapribogyó0 kcal
-
8 kcal
-
31g zöldhagyma6 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
A zselatinhoz
-
100g alaplé7 kcal
-
2g lapzselatin7 kcal
-
0g só0 kcal
- 11% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
A csülök főzéséhez
-
2000g sertéscsülök2779 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
270g fehérrépa172 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
18g fokhagyma24 kcal
-
10 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
0g só0 kcal
A főtt csülökhöz
-
240g kovászos uborka36 kcal
-
13g kapribogyó3 kcal
-
100g ecetes gyöngyhagyma46 kcal
-
184g zöldhagyma35 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
A zselatinhoz
-
600g alaplé42 kcal
-
12g lapzselatin42 kcal
-
0g só0 kcal
- 11% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
A csülök főzéséhez
-
46.4g sertéscsülök64 kcal
-
7.4g sárgarépa3 kcal
-
6.3g fehérrépa4 kcal
-
6g zeller2 kcal
-
4.2g vöröshagyma2 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
1.4g cseresznyepaprika0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
0.2g rozmaring0 kcal
-
0g só0 kcal
A főtt csülökhöz
-
5.6g kovászos uborka1 kcal
-
0.3g kapribogyó0 kcal
-
2.3g ecetes gyöngyhagyma1 kcal
-
4.3g zöldhagyma1 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
A zselatinhoz
-
13.9g alaplé1 kcal
-
0.3g lapzselatin1 kcal
-
0g só0 kcal
- 11% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 52.4 g
Zsír
-
Összesen 29.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 161 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1537 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 121 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 88 mg
-
Foszfor 612 mg
-
Nátrium 657 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.1 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 365 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 457 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 48 micro
-
K vitamin: 199 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 179 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 1657 micro
-
β-karotin 4459 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 787 micro
- 11% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 314.2 g
Zsír
-
Összesen 175.9 g
-
Telített zsírsav 58 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 74 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 36 g
-
Koleszterin 965 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9221.8 g
-
Cink 34 mg
-
Szelén 291 mg
-
Kálcium 725 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 531 mg
-
Foszfor 3670 mg
-
Nátrium 3944 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 144.8 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 2190 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2741 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 220 mg
-
D vitamin: 288 micro
-
K vitamin: 1195 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 8 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 91 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 429 micro
-
Kolin: 1071 mg
-
Retinol - A vitamin: 86 micro
-
α-karotin 9939 micro
-
β-karotin 26754 micro
-
β-crypt 66 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 4721 micro
- 11% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 4.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 214 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 92 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 50.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 64 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 231 micro
-
β-karotin 621 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 110 micro
Hozzávalók
A csülök főzéséhez
-
2 kg sertéscsülök
-
4 db sárgarépa
-
3 db fehérrépa
-
1 közepes db zeller
-
2 közepes fej vöröshagyma
-
6 gerezd fokhagyma
-
2 közepes db cseresznyepaprika
-
2 db babérlevél
-
1 ek négyszínű bors
-
1 szál rozmaring
-
só ízlés szerint
A főtt csülökhöz
-
6 közepes db kovászos uborka
-
1 ek kapribogyó
-
10 dkg ecetes gyöngyhagyma
-
2 közepes db zöldhagyma
-
1 csokor petrezselyem
A zselatinhoz
-
6 db lapzselatin
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A csülök főzéséhez
- A két csülköt egy fazékba tesszük, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy 2-3 ujjnyi magasságban ellepje a húst. Feltesszük főni a fűszerekkel. Miután felforrt, takarék lángra vesszük, és 1 óra hosszat főzzük őket.
- Ekkor hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket, és addig főzzük, amíg a csülkök teljesen puhára nem főnek, kb. 2,5-3 óra hosszat. (A csülök elkészültének a legjobb jele az, hogy a csontjai könnyen kihúzhatóak.)
- Miután a csülök megfőtt, emeljük ki a léből. Kicsit hagyjuk hűlni, de még melegen fejtsük le a csontról a húst, és szedjük le a bőrét és a zsíros részeket.
- A húst tegyük vissza annyi lébe, amennyi ellepi, és ebben hagyjuk langyosra hűlni. Így szaftos marad a hús.
- Ekkor kézzel tépkedjük nagyobb darabokra.
- A savanyú uborkát és a gyöngyhagymát kockázzuk fel, a zöldhagymát karikázzuk fel, a petrezselymet pedig tetszés szerint aprítsuk.
- A kapribogyóról és a savanyú felaprított zöldségekről itassuk le a levet (pl. papírtörlő segítségével), majd valamennyi hozzávalót keverjük a húshoz.
- A fóliából 3-4 rétegű, akkora téglalap alakú lapot készítsünk elő, amellyel jól ki lehet bélelni a formát, és kellően túllóg rajta. A rétegek közül szorítsuk ki a levegőt. Vizezzük be a formát, és simítsuk bele a többrétegű fóliát.
- A kartonlapot tekerjük be először alufóliával, majd több rétegben fóliával.
- A lapzselatint áztassuk vízbe.
- 6 dl meleg csülök főzőlevet zsírtalanítsuk úgy, hogy sűrű szövésű gézt vagy esetleg vastagabb papírtörlőt helyezünk egy szűrőbe, és átszűrjük rajta a levet.
- Az átszűrt levet melegítsük fel, és keverjük hozzá a beáztatott zselatint. Ha szükséges sózzuk a levet.
- A fóliával bélelt forma aljába öntsünk 1-2 merőkanálnyi levet, szórjunk rá vastagon a zöldséges csülökhúsból, ismét lé, majd hús következik. Addig folytatjuk, míg a forma megtelik. Az utolsó húsréteget jól lenyomkodjuk, majd 2-3 merőkanálnyi levet öntünk a tetejére, és lezárjuk a kartonlappal. A lé kicsoroghat, de ebben az esetben így kell történnie.
- Legalább 24 órát tartsuk hűtőszekrényben. Tálalás előtt a rakott csülköt kiborítjuk a formából, lehúzzuk a fóliát, és éles késsel 1,5-2 cm-es szeletekre vágjuk.
- Tepsi mérete: 11x30x7
- Receptkönyvben: 75
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 10726
- Feltöltés dátuma: 2011. február 21.
Ajánló
A rakott csülköt friss, meleg, ropogós héjú kenyérrel, fehérbor mártással és tejszínes főzött majonézzel tálaltam. (Később már pirítva fogyasztottuk hozzá a kenyeret.) Mindenkit bíztatok a kipróbálására. Amire még szükségünk lesz a rakott csülök készítésekor, egy 11x30x7 cm nagyságú, szögletes kenyérsütő forma, a forma felső része méretének megfelelő nagyságú kartonlap (11x30 cm), valamint fólia (pl. folpack vagy ahhoz hasonló fólia).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- Speciális étrendek:
Nagyon régóta szemeztem a rakott csülök vagy más néven csülök terrine receptjével a Szakácsok könyvéből. (Valójában maradhatunk a rakott csülök elnevezés mellett, hiszen a terrine forma hiányában egyszerű fém, szögletes kenyérsütő formában készült. Ez a forma is tökéletesen megfelel a célnak.) Vártam a megfelelő alkalmat, hiszen ez egy igazi vendégváró fogás. Januári születésnapom lévén, a felköszöntő vendégeimet leptem meg a rakott csülökkel. Praktikus étel abból a szempontból, hogy előre elkészíthető. Azért kell vele egy picit dolgozni, illetve a csülök főzési idejével, valamint a dermedési idővel kell számolni. Több ponton eltértem az eredeti recepttől. Az egyik eltérési pont a csülök főzésénél volt. A csülköt úgy tettem fel főni, mint ahogy a húslevest szoktam, jó sok zöldséggel. Így kaptam egy tökéletes levet, amihez feleslegesnek találtam a 2 liternyi csirkealaplé hozzáadását, tehát ez nálam elmaradt. (A megmaradt levet, valamint a csülökkel főtt zöldségeket krémleves készítéséhez használtam fel.) A második eltérési pont az volt, hogy nagyobb mennyiségben és kissé más összetételben kevertem a főtt csülökhúshoz az adalékokat, azaz a savanyú uborkát, a kapribogyót, a savanyított gyöngyhagymát, a zöldhagymát és az aprított petrezselyemzöldet. Harmadik eltérési pont pedig az volt, hogy nem bíbelődtem a csülök rétegekbe rakásával és petrzselyemmel való megszórásával, hanem a hozzávalókat összekevertem, és így rétegeztem a zselatinos lébe. Izgatottan vártam a végeredményt. Reméltem, hogy jó lesz, hiszen a disznó egyik legízletesebb húsából készült. Bizony nem csalódtam. Bevallom, nekem ez volt a kedvenc fogásom, pedig készítettem vagy 14-15 féle ételt a levest, a mártásokat, a húsokat, a burgonyalángost, a friss meleg kenyeret, a süteményeket, deszerteket számolva.