Pizzagolyók L&A konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
dotvihar
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 9% Zsír
a tészta előkészítése
-
63g tej35 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
5 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
10g napraforgó olaj88 kcal
a paradicsomok meghámozása
-
250g paradicsom45 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
15g fehérrépa10 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
18 kcal
a paradicsomszósz elkészítése
-
125g sajt440 kcal
-
63g csirkemellsonka59 kcal
a pizzagolyók előkészítése és sütése
Összesen
1089
kcal
- 10% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 9% Zsír
a tészta előkészítése
-
250g tej140 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
400g finomliszt1456 kcal
-
40g napraforgó olaj354 kcal
a paradicsomok meghámozása
-
1000g paradicsom180 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
60g fehérrépa38 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
71 kcal
a paradicsomszósz elkészítése
-
500g sajt1760 kcal
-
250g csirkemellsonka238 kcal
a pizzagolyók előkészítése és sütése
Összesen
4359
kcal
- 10% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 9% Zsír
a tészta előkészítése
-
9.1g tej5 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0.7g friss élesztő1 kcal
-
14.5g finomliszt53 kcal
-
1.5g napraforgó olaj13 kcal
a paradicsomok meghámozása
-
36.4g paradicsom7 kcal
-
3.3g vöröshagyma1 kcal
-
2.9g sárgarépa1 kcal
-
2.2g fehérrépa1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
1.6g petrezselyem1 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
a paradicsomszósz elkészítése
-
18.2g sajt64 kcal
-
9.1g csirkemellsonka9 kcal
a pizzagolyók előkészítése és sütése
Összesen
160
kcal
- 10% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 54.2 g
Zsír
-
Összesen 50.9 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 154 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2513.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 53 mg
-
Kálcium 957 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 95 mg
-
Foszfor 664 mg
-
Nátrium 736 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 98.2 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 362.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 695 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 54 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 214 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 158 micro
-
Kolin: 52 mg
-
Retinol - A vitamin: 391 micro
-
α-karotin 871 micro
-
β-karotin 3202 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 6433 micro
-
Lut-zea 998 micro
Összesen
1089
kcal
- 10% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 216.9 g
Zsír
-
Összesen 203.6 g
-
Telített zsírsav 93 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 70 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 615 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10055.7 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 212 mg
-
Kálcium 3827 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 381 mg
-
Foszfor 2654 mg
-
Nátrium 2942 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 393 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 1451.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2779 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 8 micro
-
E vitamin: 28 mg
-
C vitamin: 217 mg
-
D vitamin: 105 micro
-
K vitamin: 854 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 633 micro
-
Kolin: 210 mg
-
Retinol - A vitamin: 1565 micro
-
α-karotin 3486 micro
-
β-karotin 12809 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 25731 micro
-
Lut-zea 3990 micro
Összesen
4359
kcal
- 10% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.9 g
Zsír
-
Összesen 7.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 365.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 139 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 96 mg
-
Nátrium 107 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.3 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 52.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 101 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 57 micro
-
α-karotin 127 micro
-
β-karotin 466 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 935 micro
-
Lut-zea 145 micro
Összesen
160
kcal
Hozzávalók
a tészta előkészítése
-
2 dkg friss élesztő
-
40 dkg finomliszt
-
5 ek napraforgó olaj
a paradicsomok meghámozása
-
1 közepes db vöröshagyma
-
1 közepes db sárgarépa
-
1 kis db fehérrépa
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 csokor petrezselyem
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 ek napraforgó olaj
a paradicsomszósz elkészítése
-
25 dkg csirkemellsonka
a pizzagolyók előkészítése és sütése
Elkészítés
a tészta előkészítése
- Először is a tejet öntsük egy tálba. Ha a tej hideg, picit melegítsük, amíg kéz-meleg nem lesz. Oldjuk fel benne a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk állni, amíg az élesztő felfut (kb. 10-15 perc).
- Amikor az élesztő felfutott, akkor a tészta többi hozzávalójával keverjük össze egy nagyobb tálban. Kicsit gyúrjuk át, és ha ragadós, adjunk még hozzá lisztet, amíg már könnyen elválik a tál falától.
- Ha ez megvan, tegyük félre kelni (kb. 40-45 perc).
a paradicsomok meghámozása
- A paradicsomokat tegyük egy tálba, és forrázzuk le őket. A paradicsomokat lepje el teljesen a víz.
- 1-2 perc elteltével öntsük le a vizet róluk, várjunk, amíg egy kicsit hűlnek. Ezután a héjukat könnyedén le lehet húzni.
- Hámozzuk meg, majd vágjuk fel őket.
a paradicsomszósz elkészítése
- A zöldségeket (hagyma, fokhagyma, répa, fehérrépa) hámozzuk meg, és vágjuk apró darabokra. A hagyma egyből mehet a főzőedénybe, a többit összekeverhetjük egy tálban, úgyis egyszerre kerülnek majd az edénybe.
- A hagymát némi zsiradékon pirítsuk üvegesre. Én napraforgó olajat használtam, de olívaolajjal is ugyanolyan jó. Ki mit szeret :) (kb. 5 perc)
- Amikor megpirult, adjuk hozzá az többi előkészített zöldséget (hámozott felvágott paradicsom, apróra vágott répa és fehérrépa, fokhagyma), és fűszerezzük (só, bors, oregánó, bazsalikom).
- Közepes lángon főzzük addig, amíg a répadarabokat egy villával már szét tudjuk nyomni (kb. 20-30 perc). Ekkor egy botmixerrel turmixoljuk le az edény tartalmát
- Gyakori kevergetés mellett főzzük addig, amíg közepesen sűrű szószt kapunk. Fontos, hogy gyakran átkeverjük, mert ahogy sűrűsödik, odakaphat. Ha nagyon fő, csapkod, ahogy rotyog, akkor inkább vegyük kisebbre a hőfokot. Menet közben kóstoljuk meg, és ízlés szerint fűszerezzük (kb. 15-20 perc). Mielőtt a pizzára kennénk, hagyjuk kihűlni.
a pizzagolyók előkészítése és sütése
- Reszeljük le a sajtot.
- A tészta felét nyújtsuk ki, kb. fél centi vastagságúra és téglalap alakúra.
- Kenjük meg a kinyújtott tésztát a friss pizzaszósszal, majd helyezzünk rá egy réteg sonkát és egy réteg sajtot. Érdemes kevesebb feltéttel dolgozni, mint egy sima pizza esetében.
- Óvatosan tekerjük fel a tésztát a töltelékkel. Ha túl sok tölteléket halmoztunk fel, akkor egy picit macerás lesz, de ha ügyes vagy, megoldod :)
- A feltekert tésztát vágjuk 3-5 centis darabokra. Majd ezeket a részeket helyezzük sütőpapírral vagy alufóliával kibélelt tepsibe, úgy hogy a tekercsek felfelé nézzenek, és halmozzunk rájuk még egy kis sajtot.
- 180°-os sütőben, légkeveréssel süssük készre a golyókat.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 56
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 903
- Feltöltés dátuma: 2019. január 23.
Ajánló
A golyókat fokhagymás tejföllel vagy a frissen készült pizzaszósszal mártogatós falatkák gyanánt lehet kínálni. Családi összejövetelekre és filmnézős nasinak is kiválóak.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
dotvihar
1 recept
Egyik hétvégén megkívántuk a pizzagolyót, rendeltünk hát egy itt meg nem nevezett étteremből, de nem igazán ízlett. Viszont még mindig úgy voltunk, hogy jó lenne enni egy finomat. Hát fogtam magam, és másnap összeraktam a saját verziómat. :) Ez volna az. A pizzaszósz házi elkészítése időigényes, így aki azzal nem szeretne bíbelődni, használjon bátran bolti verziót. Bevallom, nekünk is ez volt a "B" tervünk, de nem volt rá szükség.