adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
Az alaplé
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
5g gyömbér4 kcal
-
58g marhafarok107 kcal
-
42g marhacsont0 kcal
-
50g marhalábszár64 kcal
-
0g só0 kcal
-
583g víz0 kcal
A fűszerezés
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
4g halszósz1 kcal
A levesbetét és tálalás
-
42g rizstészta152 kcal
-
15g menta11 kcal
-
3g koriander1 kcal
-
5g bazsalikom1 kcal
-
46g újhagyma9 kcal
-
0g chili0 kcal
-
14g lime4 kcal
-
33g marha hátszín71 kcal
-
13g mungóbabcsíra4 kcal
Összesen
440
kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
Az alaplé
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
60g gyömbér48 kcal
-
700g marhafarok1284 kcal
-
500g marhacsont0 kcal
-
600g marhalábszár768 kcal
-
4g só0 kcal
-
7000g víz0 kcal
A fűszerezés
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
50g halszósz18 kcal
A levesbetét és tálalás
-
500g rizstészta1820 kcal
-
180g menta126 kcal
-
30g koriander7 kcal
-
60g bazsalikom14 kcal
-
552g újhagyma106 kcal
-
0g chili0 kcal
-
170g lime43 kcal
-
400g marha hátszín856 kcal
-
150g mungóbabcsíra45 kcal
Összesen
5275
kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
Az alaplé
-
3g vöröshagyma1 kcal
-
0.5g gyömbér0 kcal
-
6.2g marhafarok11 kcal
-
4.4g marhacsont0 kcal
-
5.3g marhalábszár7 kcal
-
0g só0 kcal
-
61.9g víz0 kcal
A fűszerezés
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g csillagánizs0 kcal
-
0g koriandermag0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0.4g halszósz0 kcal
A levesbetét és tálalás
-
4.4g rizstészta16 kcal
-
1.6g menta1 kcal
-
0.3g koriander0 kcal
-
0.5g bazsalikom0 kcal
-
4.9g újhagyma1 kcal
-
0g chili0 kcal
-
1.5g lime0 kcal
-
3.5g marha hátszín8 kcal
-
1.3g mungóbabcsíra0 kcal
Összesen
45
kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 34.6 g
Zsír
-
Összesen 13 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 89 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1204.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 23 mg
-
Kálcium 126 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 271 mg
-
Nátrium 712 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 741.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 68 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 90 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 425 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 619 micro
Összesen
440
kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 415.5 g
Zsír
-
Összesen 155.9 g
-
Telített zsírsav 57 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 1065 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14450.4 g
-
Cink 66 mg
-
Szelén 281 mg
-
Kálcium 1512 mg
-
Vas 44 mg
-
Magnézium 737 mg
-
Foszfor 3252 mg
-
Nátrium 8548 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 523.6 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 46 mg
VÍZ
-
Összesen 8898.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 813 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 25 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 229 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1085 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 70 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 778 micro
-
Kolin: 464 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 20 micro
-
β-karotin 5100 micro
-
β-crypt 97 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7429 micro
Összesen
5275
kcal
- 4% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.7 g
Zsír
-
Összesen 1.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 127.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 29 mg
-
Nátrium 76 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.6 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 78.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 7 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 45 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Összesen
45
kcal
Hozzávalók
Az alaplé
-
2 nagy db vöröshagyma
-
10 cm gyömbér
-
70 dkg marhafarok
-
50 dkg marhacsont
-
60 dkg marhalábszár
-
1 kávéskanál só
-
7 l víz
A fűszerezés
-
1 db fahéjrúd
-
3 db csillagánizs
-
1 teáskanál koriandermag
-
1 teáskanál római kömény
-
1 kávéskanál szegfűbors
-
6 szem fekete bors
-
4 db szegfűszeg
-
4 gerezd fokhagyma
-
5 ek halszósz
A levesbetét és tálalás
-
50 dkg rizstészta
-
1 csokor menta
-
1 csokor koriander
-
1 csokor bazsalikom
-
6 közepes db újhagyma
-
chili ízlés szerint
-
2 közepes db lime
Elkészítés
Az alaplé
- A vöröshagyma külső rétegét leszedjük, ha szükséges (sáros, sérült), de hagyjuk rajta a barna héj nagy részét, mert szép színt ad a levesnek, majd vágjuk félbe a hagymákat valamint a gyömbért (ezt sem kell meghámozni, megmosni, azt szabad). Vágott felükkel egy 9-10 literes leveses fazékba tegyük bele a gyömbért és a hagymát, majd nagy lángon addig pirítsuk, amíg a hagyma már feketedni nem kezd.
- Ekkor jöhet hozzá a marhafarok, a csont és a lábszár. Öntsük fel bőven vízzel, adjunk hozzá egy teáskanál sót és közepesnél kicsit alacsonyabb lángon kezdjük el melegíteni, egész addig, amíg fel nem forr. Ez akár egy óra is lehet, de nem érdemes siettetni a dolgot, mert a marhahúsban rejtőznek olyan aromák, amik csak alacsony hőfokon oldódnak ki.
- A habot érdemes közben szedegetni a tetejéről, csakúgy, mint a hagyományos húsleveseknél.
- Ha a leves felforrt, akkor közepes lángon, gyöngyözve főzzük még egy órát.
A fűszerezés
- Ha letelt az egy óra, akkor az összes fűszert serpenyőbe tesszük és zsiradék nélkül elkezdjük pirítani, hogy előcsalogassuk az ízeket. 4-5 perc elég neki, aztán a megtisztított egész fokhagymákkal együtt mehet az egész a levesbe. Ekkor jöhet hozzá a halszósz is, most ezzel sózzuk és egyben ízesítjük is a levest.
- Jön újabb másfél óra lassú főzés. Akkor lesz jó, amikor a lábszár már megpuhult a levesben. Tovább nem érdemes főzni, mert elkezd veszíteni az ízéből a lé.
- Ha késznek ítéljük, akkor szűrjük át a levest egy másik edénybe és tartsuk melegen.
A levesbetét és tálalás
- A rizstésztát a csomagoláson található utasítások szerint elkészítjük.
- A zöldfűszereket nem túl finomra aprítjuk, az újhagymát felkarikázzuk, a lime-ot cikkekre vágjuk. A nyers hátszínt nagyon vékonyra felszeleteljük, egy tálba tesszük és szedünk rá a tűzforró levesből (ha elég vékonyra szeleteltük, akkor főzni már nem kell), majd hozzátesszük a levesben főtt, szintén vékonyra szeletelt lábszárat.
- Tálalás: a mélytányér aljára kevés tésztát szedünk, jöhet a marhahús, a zöldfűszerek, az újhagyma és a csíra, majd az egészet felöntjük a forró levessel és belenyomjuk egy gerezd zöldcitrom levét.
- Ízesíthetjük még chilivel, chiliszósszal, halszósszal és ecetes fokhagymával is.
- Receptkönyvben: 412
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 18
- Össznézettség: 38791
- Feltöltés dátuma: 2015. január 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Dávid
350 recept
Ennek a levesnek már igazi kultusza van, nemcsak a nagyvilágban, már itthon is. Sikerének titka talán, hogy elképesztően tartalmas és némileg felidézi bennünk a megszokott húsleves ízét, persze rengeteg fűszerrel és izgalmas hozzávalóval kiegészülve. Időigényes, nem is kifejezetten olcsó, viszont ha egyszer kipróbáljuk, mi is nagy rajongói leszünk, ezt garantálom.