Párolt pulyka vörösáfonyadzsemmel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
sanyinagyi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
A húshoz
-
325g pulykafelsőcomb468 kcal
-
26g bacon100 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
A pácoláshoz
-
13g vöröshagyma5 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
40g zeller14 kcal
-
1g bors1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
1g só0 kcal
A mártáshoz
-
40g gomba9 kcal
-
15g ketchup15 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
A körethez
-
250g burgonya144 kcal
-
38g tej21 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
25g áfonyadzsem70 kcal
Összesen
975
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
A húshoz
-
1300g pulykafelsőcomb1872 kcal
-
102g bacon401 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
A pácoláshoz
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
2g bors5 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
4g só0 kcal
A mártáshoz
-
160g gomba34 kcal
-
60g ketchup61 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
A körethez
-
1000g burgonya578 kcal
-
150g tej84 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
100g áfonyadzsem278 kcal
Összesen
3904
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
A húshoz
-
39.6g pulykafelsőcomb57 kcal
-
3.1g bacon12 kcal
-
0.5g olívaolaj4 kcal
A pácoláshoz
-
1.5g vöröshagyma1 kcal
-
2.4g sárgarépa1 kcal
-
4.9g zeller2 kcal
-
0.1g bors0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g szegfűbors0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
1.4g petrezselyem0 kcal
-
0.5g olívaolaj4 kcal
-
0.1g só0 kcal
A mártáshoz
-
4.9g gomba1 kcal
-
1.8g ketchup2 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
-
0.3g leveskocka1 kcal
A körethez
-
30.5g burgonya18 kcal
-
4.6g tej3 kcal
-
0.4g vaj3 kcal
-
3g áfonyadzsem8 kcal
Összesen
119
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 75.1 g
Zsír
-
Összesen 44.1 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 255 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2691.1 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 98 mg
-
Kálcium 173 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 139 mg
-
Foszfor 828 mg
-
Nátrium 1432 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 67.4 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 517.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 230 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 60 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 211 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 619 micro
-
β-karotin 2100 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1810 micro
-
Lut-zea 716 micro
Összesen
975
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 300.5 g
Zsír
-
Összesen 176.4 g
-
Telített zsírsav 54 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 70 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 1020 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10764.5 g
-
Cink 46 mg
-
Szelén 390 mg
-
Kálcium 693 mg
-
Vas 35 mg
-
Magnézium 555 mg
-
Foszfor 3311 mg
-
Nátrium 5729 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 269.4 g
-
Cukor 85 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 2070.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 920 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 241 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 844 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 59 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 392 micro
-
Kolin: 216 mg
-
Retinol - A vitamin: 118 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 8399 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 7238 micro
-
Lut-zea 2864 micro
Összesen
3904
kcal
- 11% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.1 g
Zsír
-
Összesen 5.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 327.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 101 mg
-
Nátrium 174 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 63 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 75 micro
-
β-karotin 256 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 220 micro
-
Lut-zea 87 micro
Összesen
119
kcal
Hozzávalók
A húshoz
-
6 szelet bacon
A pácoláshoz
-
1 kis fej vöröshagyma
-
1 közepes db sárgarépa
-
2 ek olívaolaj
A mártáshoz
-
4 ek ketchup
-
1 db leveskocka
A körethez
-
1 kg burgonya
-
1.5 dl tej
-
1 ek vaj
-
5 ek áfonyadzsem
Elkészítés
A húshoz
- A húst a hártyáitól "megszabadítjuk", megmossuk, és baconba csomagoljuk.
- Gyenge páclét készítünk a felsorolt alapanyagokból akként, hogy a répát és zellert lereszeljük, a petrezselymet összevágjuk. Ebbe a páclébe helyezzük a húst, csak annyi vizet használva, hogy éppen ellepje azt. Páclében hűvös helyen hagyjuk kb. 36 órára.
- Az elkészítés napján a húst a léből kiemeljük, minden oldaláról azt felitatjuk, és kevés forrósított olajba 3-3 percre beleforgatjuk, csak annyira, hogy "fehér" legyen.
- Ezek után kiemelve az olajból kb. 1,5 órán át pároljuk. (Célszerű ilyenkor készíteni a csontleves alaplét, ami fölött jó ízűre párolódik.)
- Amíg a hús párolódik, elkészítjük egy lábasban a mártást a pácléből, amihez adunk pár percre langyos vízbe áztatott szárított gombát, és alaposan összeturmixoljuk, majd felforraljuk. Ízesítjük kedvenc leveskockánkkal, majd kb. 0,5l-ig hagyjuk forrás közben elpárologni a levet, ekkor ketchuppel beállítjuk a mártás ízét, végül mártás sűrűségűre besűrítjük.
- Elkészítjük a burgonyapürét, kis tejjel és vajjal fellazítva habosra keverjük.
- A kellően megpuhult húst felszeletelve burgonyapürével és vörösáfonyadzsemmel tálaljuk.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 18
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 2651
- Feltöltés dátuma: 2013. március 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
sanyinagyi
4 recept
Felvidéki nagymamámnál ettem először ebből az ételből. Bár azidőben elég olcsó volt náluk a rizs, szinte mindenhez krumplit fogyasztottak. A vörösáfonyadzsem sem bolti volt, hanem saját kezűleg eltett, kimondottan vad- és marhahúsokhoz való kiegészítő köret. Ennek megvolt az a sajátságos fanyar-édes íze, amit teljesen nekem sem sikerült még elérnem. Persze a nálunk kapható aszalt áfonyából nem is lehet. Az Alacsony-Tátrában a nálunk ismert feketeáfonya érése után 3-4 héttel később érik a vörösáfonya. (Ha igény van rá, a saját vörösáfonyadzsem receptemet egy alkalommal szívesen közreadom.) Aki a vörös húst kedveli jobban, készítheti marhahúsból is. Az áfonyadzsem ahhoz is illik. Könnyű, fiatal, száraz vörösbort ajánlok hozzá.