r
Nosalty Logó

Pandúrgulyás

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
SLC
Pandúrgulyás
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 3% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 373 kcal
  • 3% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 3714 kcal
  • 3% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 43 kcal
  • 3% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.8 g

Zsír

  • Összesen
    23.6 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    1188 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    791.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    98 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    429 mg
  • Nátrium
    179 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    748 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    207 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    44 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    43 micro
  • α-karotin
    637 micro
  • β-karotin
    1647 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    257 micro
  • Lut-zea
    584 micro
Összesen 373 kcal
  • 3% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    257.8 g

Zsír

  • Összesen
    235.9 g
  • Telített zsírsav
    94 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    79 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    11882 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7911.8 g
  • Cink
    32 mg
  • Szelén
    189 mg
  • Kálcium
    979 mg
  • Vas
    22 mg
  • Magnézium
    598 mg
  • Foszfor
    4288 mg
  • Nátrium
    1794 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    143.6 g
  • Cukor
    64 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

VÍZ

  • Összesen
    7480.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2072 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    20 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    441 mg
  • D vitamin:
    116 micro
  • K vitamin:
    193 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    112 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    539 micro
  • Kolin:
    992 mg
  • Retinol - A vitamin:
    432 micro
  • α-karotin
    6367 micro
  • β-karotin
    16471 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    2575 micro
  • Lut-zea
    5841 micro
Összesen 3714 kcal
  • 3% Fehérje
  • 2% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    142 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    94.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    51 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    89.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    76 micro
  • β-karotin
    196 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    31 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 43 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Hagyományos módon borjúpörköltet készítünk. Zsírban megpirítjuk a vöröshagymát, beletesszük az apróra vágott paprikát és paradicsomot. Fűszerpaprikát szórunk rá, majd beletesszük a húst, sóval ízesítve szakaszosan pároljuk. Nem vízben úszkáló húsdarabokkal kezdjük!
  2. Időközben julienne-re vágjuk a zöldségeket, gombát szeletekre vágjuk. Nagy vita, hogy kocka vagy julienne. Az "eredeti" mindenki szerint most a másik változat. Nos a gasztro kultúra is követi a divat irányzatokat, igen eredetileg apró csíkokkal készült az étel, majd a divat szerint maga Csaba változtatott a recepten és egy későbbi kiadványban már kockázott zöldségről van szó. Mindenki döntse el ízlés szerint. A juliene ellen érvek, hogy szétfő, miért is főne szét, hiszen csak össze tottyantjuk a már kész pörköltet a zöldségekkel, kevesebb odafigyelést igényel a kockázás és így ez terjedt el.
  3. Mikor a hús majdnem megpuhult, beletesszük a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert, a karalábét, a gombát, a zöldborsót, az apróra zúzott fokhagymát. Egy kicsit összeforgatjuk a pörkölttel.
  4. Beletesszük a karikára vágott citromot, a babérlevelet, ízlés szerint az erős paprikát. Tárkonnyal, mustárral, kaporral, sóval ízlés szerint ízesítjük. Összeforraljuk és a végén tárkonyecettel ízesítjük. Tejszínnel dúsítjuk.
  5. A finomra vágott hagymát megpirítjuk, beletesszük a kockára vágott velőt, sóval, törött borssal és finomra vágott petrezselyemzölddel lepirítjuk. (A levesbe bele is főzhetjük. Én azért nem szoktam, mert van, aki nem szereti a velőt.)
  6. Tálaláskor a velőt a tányér aljára tesszük, rámerjük a forró illatos levest, végezetül tejföllel meglocsoljuk. Citromkarikával tálaljuk.
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 94
  • Tegnapi nézettség: 17
  • 7 napos nézettség: 77
  • Össznézettség: 57371
  • Feltöltés dátuma: 2012. március 19.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

"Nem tagadom, néha a véletlen is a kezemre játszik, és talán az is, hogy a legképtelenebb ötletektől sem riadok vissza. Egy alkalommal maradt a konyhán egy kis pörkölt aznapról. Egy másik lábas alján kevés leves lötyögött, és mivel úgyis éppen a maradékokat szedtük össze, ráöntöttük a pörköltre. Néztem a fura lét, és mivel éhes voltam megkóstoltam. Nem ízlett. Erre beleszórtam mindenféle fűszert, kaprot, paprikát, még mustár is – és ahogy ízlelgettem, mintha alakulóban lenne valami ehető. Nosza, gombát, répát, tárkonyecetet bele, felforraltam, még egy kevés maradék tejfölt is beleöntöttem. Hamarjában fantázianevet is adtam neki: Pandúrlevesnek kereszteltem el. Hát kérem azóta ennek a „kotyvaléknak” három nagy szakácsverseny első díját köszönhetem…" Koha Csaba mesterszakács Jászsági szakácsok körében egy legenda kering erről az egytálételről. Koha Csaba mesterszakács nevéhez fűződik. Az én általam ismert történet a következő: Egy rendezvény után sok borjúpaprikás maradt meg. Egy nyári napon az étterem elé egy busz állt be, és enni szerettek volna. A konyhán viszont csak maradékok voltak. Fogták hát a borjúpaprikást, és egyéb hozzávalókat, újraízesítették, majd összeforralták. Így került a vendégek elé egy egytálétel, amely ropogós, friss kenyérrel laktató, és nagyon ízletes.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...