Pandúrgulyás
- 3% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
80g borjúhús94 kcal
-
10g sertészsír90 kcal
-
20g vöröshagyma7 kcal
-
10g tv-paprika2 kcal
-
10g paradicsom2 kcal
-
0 kcal
-
50g sertésvelő64 kcal
-
15g gomba3 kcal
-
20g zöldborsó16 kcal
-
20g sárgarépa7 kcal
-
15g fehérrépa10 kcal
-
15g karalábé3 kcal
-
10g zeller4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
17g citrom3 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g kapor0 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0g tárkonyecet0 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g főzőtejszín26 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
1 kcal
-
500g víz0 kcal
- 3% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
800g borjúhús936 kcal
-
100g sertészsír902 kcal
-
200g vöröshagyma73 kcal
-
100g tv-paprika16 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
0 kcal
-
500g sertésvelő635 kcal
-
150g gomba32 kcal
-
200g zöldborsó162 kcal
-
200g sárgarépa73 kcal
-
150g fehérrépa96 kcal
-
150g karalábé30 kcal
-
100g zeller36 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g kapor0 kcal
-
2g mustár1 kcal
-
1g tárkonyecet0 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
12 kcal
-
5000g víz0 kcal
- 3% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
9.5g borjúhús11 kcal
-
1.2g sertészsír11 kcal
-
2.4g vöröshagyma1 kcal
-
1.2g tv-paprika0 kcal
-
1.2g paradicsom0 kcal
-
0 kcal
-
6g sertésvelő8 kcal
-
1.8g gomba0 kcal
-
2.4g zöldborsó2 kcal
-
2.4g sárgarépa1 kcal
-
1.8g fehérrépa1 kcal
-
1.8g karalábé0 kcal
-
1.2g zeller0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
2g citrom0 kcal
-
0g tárkony0 kcal
-
0g kapor0 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0g tárkonyecet0 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.4g főzőtejszín3 kcal
-
2.4g tejföl5 kcal
-
0.6g hegyes erős paprika0 kcal
-
59.6g víz0 kcal
- 3% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.8 g
Zsír
-
Összesen 23.6 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 1188 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 791.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 98 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 429 mg
-
Nátrium 179 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.4 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 748 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 207 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 44 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 54 micro
-
Kolin: 99 mg
-
Retinol - A vitamin: 43 micro
-
α-karotin 637 micro
-
β-karotin 1647 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 257 micro
-
Lut-zea 584 micro
- 3% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 257.8 g
Zsír
-
Összesen 235.9 g
-
Telített zsírsav 94 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 79 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 11882 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7911.8 g
-
Cink 32 mg
-
Szelén 189 mg
-
Kálcium 979 mg
-
Vas 22 mg
-
Magnézium 598 mg
-
Foszfor 4288 mg
-
Nátrium 1794 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 143.6 g
-
Cukor 64 mg
-
Élelmi rost 40 mg
VÍZ
-
Összesen 7480.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2072 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 20 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 441 mg
-
D vitamin: 116 micro
-
K vitamin: 193 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 112 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 539 micro
-
Kolin: 992 mg
-
Retinol - A vitamin: 432 micro
-
α-karotin 6367 micro
-
β-karotin 16471 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 2575 micro
-
Lut-zea 5841 micro
- 3% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 2.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 142 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 94.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 51 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 89.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 76 micro
-
β-karotin 196 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 31 micro
-
Lut-zea 70 micro
Hozzávalók
-
10 dkg sertészsír
-
20 dkg vöröshagyma
-
1 db tv-paprika
-
1 db paradicsom
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
15 dkg gomba
-
20 dkg zöldborsó
-
20 dkg sárgarépa
-
15 dkg fehérrépa
-
15 dkg karalábé
-
10 dkg zeller
-
2 db babérlevél
-
tárkony ízlés szerint
-
kapor ízlés szerint
-
1 kk mustár
-
1 kk tárkonyecet
-
2 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
2 dl főzőtejszín
-
2 dl tejföl
-
1 db hegyes erős paprika
Elkészítés
- Hagyományos módon borjúpörköltet készítünk. Zsírban megpirítjuk a vöröshagymát, beletesszük az apróra vágott paprikát és paradicsomot. Fűszerpaprikát szórunk rá, majd beletesszük a húst, sóval ízesítve szakaszosan pároljuk. Nem vízben úszkáló húsdarabokkal kezdjük!
- Időközben julienne-re vágjuk a zöldségeket, gombát szeletekre vágjuk. Nagy vita, hogy kocka vagy julienne. Az "eredeti" mindenki szerint most a másik változat. Nos a gasztro kultúra is követi a divat irányzatokat, igen eredetileg apró csíkokkal készült az étel, majd a divat szerint maga Csaba változtatott a recepten és egy későbbi kiadványban már kockázott zöldségről van szó. Mindenki döntse el ízlés szerint. A juliene ellen érvek, hogy szétfő, miért is főne szét, hiszen csak össze tottyantjuk a már kész pörköltet a zöldségekkel, kevesebb odafigyelést igényel a kockázás és így ez terjedt el.
- Mikor a hús majdnem megpuhult, beletesszük a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert, a karalábét, a gombát, a zöldborsót, az apróra zúzott fokhagymát. Egy kicsit összeforgatjuk a pörkölttel.
- Beletesszük a karikára vágott citromot, a babérlevelet, ízlés szerint az erős paprikát. Tárkonnyal, mustárral, kaporral, sóval ízlés szerint ízesítjük. Összeforraljuk és a végén tárkonyecettel ízesítjük. Tejszínnel dúsítjuk.
- A finomra vágott hagymát megpirítjuk, beletesszük a kockára vágott velőt, sóval, törött borssal és finomra vágott petrezselyemzölddel lepirítjuk. (A levesbe bele is főzhetjük. Én azért nem szoktam, mert van, aki nem szereti a velőt.)
- Tálaláskor a velőt a tányér aljára tesszük, rámerjük a forró illatos levest, végezetül tejföllel meglocsoljuk. Citromkarikával tálaljuk.
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 94
- Tegnapi nézettség: 17
- 7 napos nézettség: 77
- Össznézettség: 57371
- Feltöltés dátuma: 2012. március 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
"Nem tagadom, néha a véletlen is a kezemre játszik, és talán az is, hogy a legképtelenebb ötletektől sem riadok vissza. Egy alkalommal maradt a konyhán egy kis pörkölt aznapról. Egy másik lábas alján kevés leves lötyögött, és mivel úgyis éppen a maradékokat szedtük össze, ráöntöttük a pörköltre. Néztem a fura lét, és mivel éhes voltam megkóstoltam. Nem ízlett. Erre beleszórtam mindenféle fűszert, kaprot, paprikát, még mustár is – és ahogy ízlelgettem, mintha alakulóban lenne valami ehető. Nosza, gombát, répát, tárkonyecetet bele, felforraltam, még egy kevés maradék tejfölt is beleöntöttem. Hamarjában fantázianevet is adtam neki: Pandúrlevesnek kereszteltem el. Hát kérem azóta ennek a „kotyvaléknak” három nagy szakácsverseny első díját köszönhetem…" Koha Csaba mesterszakács Jászsági szakácsok körében egy legenda kering erről az egytálételről. Koha Csaba mesterszakács nevéhez fűződik. Az én általam ismert történet a következő: Egy rendezvény után sok borjúpaprikás maradt meg. Egy nyári napon az étterem elé egy busz állt be, és enni szerettek volna. A konyhán viszont csak maradékok voltak. Fogták hát a borjúpaprikást, és egyéb hozzávalókat, újraízesítették, majd összeforralták. Így került a vendégek elé egy egytálétel, amely ropogós, friss kenyérrel laktató, és nagyon ízletes.