Pakisztáni csirke biryani rizs
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 7% Zsír
A sült hagymához
-
113g lilahagyma41 kcal
-
7g ghee50 kcal
A pácléhez
-
190g papaja51 kcal
-
15g joghurt9 kcal
-
3g gyömbér2 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
1g garam masala0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
A csirke masalához
-
250g csirke366 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
1g garam masala0 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
3g gyömbér2 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
1g fahéj1 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
3 kcal
-
11g joghurt7 kcal
-
0g menta0 kcal
-
4g koriander1 kcal
-
0g só0 kcal
-
7g ghee50 kcal
A párolt rizshez
-
81g rizs291 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
1g fahéj1 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g só0 kcal
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 7% Zsír
A sült hagymához
-
450g lilahagyma164 kcal
-
28g ghee201 kcal
A pácléhez
-
760g papaja203 kcal
-
60g joghurt37 kcal
-
12g gyömbér10 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
3g garam masala0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
A csirke masalához
-
1000g csirke1462 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
4g garam masala0 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
12g gyömbér10 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
2g fahéj5 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
13 kcal
-
45g joghurt27 kcal
-
0g menta0 kcal
-
15g koriander3 kcal
-
0g só0 kcal
-
28g ghee201 kcal
A párolt rizshez
-
325g rizs1164 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
2g fahéj5 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g só0 kcal
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 7% Zsír
A sült hagymához
-
15.6g lilahagyma6 kcal
-
1g ghee7 kcal
A pácléhez
-
26.4g papaja7 kcal
-
2.1g joghurt1 kcal
-
0.4g gyömbér0 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0.1g garam masala0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
A csirke masalához
-
34.7g csirke51 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0.1g garam masala0 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.4g gyömbér0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0.1g fahéj0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
3.5g paradicsom1 kcal
-
0.6g sűrített paradicsom0 kcal
-
1.6g joghurt1 kcal
-
0g menta0 kcal
-
0.5g koriander0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g ghee7 kcal
A párolt rizshez
-
11.3g rizs40 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0.1g fahéj0 kcal
-
0g sáfrány0 kcal
-
0g só0 kcal
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 40.5 g
Zsír
-
Összesen 38.8 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 161 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 850.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 128 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 101 mg
-
Foszfor 417 mg
-
Nátrium 154 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 92.9 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 380.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 254 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 89 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 271 micro
-
Kolin: 128 mg
-
Retinol - A vitamin: 171 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 644 micro
-
β-crypt 703 micro
-
Likopin 3947 micro
-
Lut-zea 175 micro
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 162 g
Zsír
-
Összesen 155.2 g
-
Telített zsírsav 61 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 644 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3402.2 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 158 mg
-
Kálcium 513 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 403 mg
-
Foszfor 1667 mg
-
Nátrium 615 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 371.7 g
-
Cukor 65 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 1522.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1017 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 356 mg
-
D vitamin: 70 micro
-
K vitamin: 86 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 63 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1082 micro
-
Kolin: 512 mg
-
Retinol - A vitamin: 683 micro
-
α-karotin 121 micro
-
β-karotin 2577 micro
-
β-crypt 2811 micro
-
Likopin 15789 micro
-
Lut-zea 700 micro
- 7% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 69% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 5.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 118.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 52.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 35 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 89 micro
-
β-crypt 98 micro
-
Likopin 548 micro
-
Lut-zea 24 micro
Hozzávalók
A sült hagymához
-
5 közepes db lilahagyma
A pácléhez
-
1 db papaja
-
4 ek joghurt
-
1 hüvelykujjnyi gyömbér
-
3 gerezd fokhagyma
-
1.5 kávéskanál chilipehely
-
1.5 teáskanál garam masala
-
1 teáskanál kurkuma
A csirke masalához
-
1 teáskanál chilipehely
-
2 teáskanál garam masala
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 hüvelykujjnyi gyömbér
-
1 kávéskanál kurkuma
-
5 db zöld kardamom
-
1 db fekete kardamom
-
1 kávéskanál fekete bors
-
1 közepes db paradicsom
-
1 ek sűrített paradicsom
-
3 ek joghurt
-
só ízlés szerint
A párolt rizshez
-
325 g rizs
-
0.5 teáskanál római kömény
-
4 db szegfűszeg
-
10 szem fekete bors
-
3 db zöld kardamom
-
1 db fekete kardamom
-
1 csipet sáfrány
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A sült hagymához
- Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, amíg barna nem lesz, de ne égjen oda. Lehetőleg ne tocsogjon az olajban. Ha mégis, akkor szűrőkanállal szedjük egy tányérra.
- A páclé elkészítéséhez kikaparjuk a papaya belsejét (magok nélkül) egy tálba. Villával összetörjük, ha nem lenne elég pépes. Hozzáadjuk a sült hagyma felét, a reszelt gyömbért és fokhagymát, a joghurtot illetve a fűszereket. Enyhén sózzuk meg. A megtisztított csirkedarabokat beleforgatjuk a pácba úgy, hogy mindenhol érje őket a páclé. Legalább másfél órára, de legjobb, ha egész éjszakára betesszük a hűtőbe.
- A csirke masalához lereszeljük a gyömbért és a fokhagymát, majd félretesszük. Felhevítjük az olajat, majd beledobjuk a chillipelyhet, a garam masalát, kurkumát, illetve a hozzávalókban felsorolt összes fűszert, és kevergetve pirítjuk kb. 2 percig, ügyelve, hogy ne égjen le. Ezt követően hozzáadjuk a reszelt gyömbért és fokhagymát, majd ezekkel együtt pirítjuk tovább. Most kerül bele a felkockázott paradicsom és a paradicsomsűrítmény is, majd hozzáadjuk a bepácolt húsdarabokat.
- Fedő nélkül nagy lángon kevergetve pirítjuk a húsokat, majd hozzáadjuk a joghurtot, a maradék sült hagymát, és ízlés szerint sózzuk. Lefedve, kis lángon főzzük, amíg a hús megpuhul, majd ha a hús már puha, hozzáadjuk az apróra vágott friss koriander- és mentalevelet. Fedő nélkül kb. további 10 percig főzzük. Mivel nincs hozzáadott víz, csak amennyi a húsból kifő, így egy mártás sűrűségű masalát kell, hogy kapjunk.
- Megmossuk a rizst, és dupla mennyiségű vízzel feltesszük főni. Sózzuk, illetve a felsorolt fűszereket teatojásba téve főzzük bele a rizsbe. (Le is lehet daralni a fűszereket, és úgy hozzáadni, de így enyhén el fogja színezni a rizst.)
- A sáfrányt egy gyűszűnyi vízbe beáztatjuk kb. 20 percre. Majd ha elkészült a rizs, hozzáadjuk, és elkeverjük, majd letakarva hagyjuk állni pár percig, majd a fedőt levéve párszor keverjük át.
- Amennyiben elkészült a rizs és a csirke masala is, nincs más hátra, mint a rétegezés. Egy hőálló tálba vagy magas falú tepsibe rakjuk a csirke masala felét, erre halmozzuk a párolt rizst, majd a masala maradékával befedjük. A tetejére tépkedünk némi menta és koriander levelet, majd kb. 10 percre betesszük a sütőbe.
- A sütőből kivéve hagyjuk állni egy kicsit, mielőtt tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 4958
- Feltöltés dátuma: 2013. június 05.
Ajánló
Az így elkészített rizst bátran adhatjuk másféle húsételekhez is köretként, illetve a csirke masalát tálalhatjuk naan-nal vagy chapatival.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A pakisztáni, indiai konyha egy tradicionális étele. Készülhet csirke, bárány, kecske, hal felhasználásával, de létezik vegetáriánus változata is, kizárólag zöldségekkel. A név, biryani a perzsa beryā(n) szóból ered, jelentése sült. Egy fűszeres, illatos rizses, húsos egytálétel. A recept bonyolultnak tűnik, de igazából nem az. A hús bepácolása után a masalát már nagyon hamar el lehet készíteni, és ezzel egy időben a rizst is feltehetjük. A szükséges fűszereket egy teatojásba téve főztem bele a rizsbe, de le is darálhatjuk, illetve csak úgy bele is főzhetjük, csak ne felejtsük el rétegezés előtt kihorgászni belőle a babérlevelet és a fahéjat. Meglepetésként készült a páromnak, akit a finom illatok még idő előtt előcsalogattak, és ha rajta múlt volna, akkor még rétegezés előtt felfalta volna az összeset.:) Szerencsére sikerült távol tartani, és befejezni a művet!