r
Nosalty Logó

Pakisztáni csirke biryani rizs

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Mango
Pakisztáni csirke biryani rizs
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A sült hagymához

A pácléhez

A csirke masalához

A párolt rizshez

Összesen 886 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A sült hagymához

A pácléhez

A csirke masalához

A párolt rizshez

Összesen 3547 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 7% Zsír

A sült hagymához

A pácléhez

A csirke masalához

A párolt rizshez

Összesen 121 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    40.5 g

Zsír

  • Összesen
    38.8 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    161 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    850.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    101 mg
  • Foszfor
    417 mg
  • Nátrium
    154 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    92.9 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    380.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    254 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    89 mg
  • D vitamin:
    18 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    271 micro
  • Kolin:
    128 mg
  • Retinol - A vitamin:
    171 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    644 micro
  • β-crypt
    703 micro
  • Likopin
    3947 micro
  • Lut-zea
    175 micro
Összesen 886 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    162 g

Zsír

  • Összesen
    155.2 g
  • Telített zsírsav
    61 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    58 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    644 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3402.2 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    158 mg
  • Kálcium
    513 mg
  • Vas
    24 mg
  • Magnézium
    403 mg
  • Foszfor
    1667 mg
  • Nátrium
    615 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    371.7 g
  • Cukor
    65 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    1522.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1017 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    356 mg
  • D vitamin:
    70 micro
  • K vitamin:
    86 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    63 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1082 micro
  • Kolin:
    512 mg
  • Retinol - A vitamin:
    683 micro
  • α-karotin
    121 micro
  • β-karotin
    2577 micro
  • β-crypt
    2811 micro
  • Likopin
    15789 micro
  • Lut-zea
    700 micro
Összesen 3547 kcal
  • 7% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    118.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    12.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    52.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    35 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    89 micro
  • β-crypt
    98 micro
  • Likopin
    548 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 121 kcal

Hozzávalók

A sült hagymához

A pácléhez

A csirke masalához

A párolt rizshez

Elkészítés

A sült hagymához

  1. Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, amíg barna nem lesz, de ne égjen oda. Lehetőleg ne tocsogjon az olajban. Ha mégis, akkor szűrőkanállal szedjük egy tányérra.
  2. A páclé elkészítéséhez kikaparjuk a papaya belsejét (magok nélkül) egy tálba. Villával összetörjük, ha nem lenne elég pépes. Hozzáadjuk a sült hagyma felét, a reszelt gyömbért és fokhagymát, a joghurtot illetve a fűszereket. Enyhén sózzuk meg. A megtisztított csirkedarabokat beleforgatjuk a pácba úgy, hogy mindenhol érje őket a páclé. Legalább másfél órára, de legjobb, ha egész éjszakára betesszük a hűtőbe.
  3. A csirke masalához lereszeljük a gyömbért és a fokhagymát, majd félretesszük. Felhevítjük az olajat, majd beledobjuk a chillipelyhet, a garam masalát, kurkumát, illetve a hozzávalókban felsorolt összes fűszert, és kevergetve pirítjuk kb. 2 percig, ügyelve, hogy ne égjen le. Ezt követően hozzáadjuk a reszelt gyömbért és fokhagymát, majd ezekkel együtt pirítjuk tovább. Most kerül bele a felkockázott paradicsom és a paradicsomsűrítmény is, majd hozzáadjuk a bepácolt húsdarabokat.
  4. Fedő nélkül nagy lángon kevergetve pirítjuk a húsokat, majd hozzáadjuk a joghurtot, a maradék sült hagymát, és ízlés szerint sózzuk. Lefedve, kis lángon főzzük, amíg a hús megpuhul, majd ha a hús már puha, hozzáadjuk az apróra vágott friss koriander- és mentalevelet. Fedő nélkül kb. további 10 percig főzzük. Mivel nincs hozzáadott víz, csak amennyi a húsból kifő, így egy mártás sűrűségű masalát kell, hogy kapjunk.
  5. Megmossuk a rizst, és dupla mennyiségű vízzel feltesszük főni. Sózzuk, illetve a felsorolt fűszereket teatojásba téve főzzük bele a rizsbe. (Le is lehet daralni a fűszereket, és úgy hozzáadni, de így enyhén el fogja színezni a rizst.)
  6. A sáfrányt egy gyűszűnyi vízbe beáztatjuk kb. 20 percre. Majd ha elkészült a rizs, hozzáadjuk, és elkeverjük, majd letakarva hagyjuk állni pár percig, majd a fedőt levéve párszor keverjük át.
  7. Amennyiben elkészült a rizs és a csirke masala is, nincs más hátra, mint a rétegezés. Egy hőálló tálba vagy magas falú tepsibe rakjuk a csirke masala felét, erre halmozzuk a párolt rizst, majd a masala maradékával befedjük. A tetejére tépkedünk némi menta és koriander levelet, majd kb. 10 percre betesszük a sütőbe.
  8. A sütőből kivéve hagyjuk állni egy kicsit, mielőtt tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 32
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 4972
  • Feltöltés dátuma: 2013. június 05.

Ajánló

Az így elkészített rizst bátran adhatjuk másféle húsételekhez is köretként, illetve a csirke masalát tálalhatjuk naan-nal vagy chapatival.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A pakisztáni, indiai konyha egy tradicionális étele. Készülhet csirke, bárány, kecske, hal felhasználásával, de létezik vegetáriánus változata is, kizárólag zöldségekkel. A név, biryani a perzsa beryā(n) szóból ered, jelentése sült. Egy fűszeres, illatos rizses, húsos egytálétel. A recept bonyolultnak tűnik, de igazából nem az. A hús bepácolása után a masalát már nagyon hamar el lehet készíteni, és ezzel egy időben a rizst is feltehetjük. A szükséges fűszereket egy teatojásba téve főztem bele a rizsbe, de le is darálhatjuk, illetve csak úgy bele is főzhetjük, csak ne felejtsük el rétegezés előtt kihorgászni belőle a babérlevelet és a fahéjat. Meglepetésként készült a páromnak, akit a finom illatok még idő előtt előcsalogattak, és ha rajta múlt volna, akkor még rétegezés előtt felfalta volna az összeset.:) Szerencsére sikerült távol tartani, és befejezni a művet! 

Hozzávalók

A sült hagymához

A pácléhez

A csirke masalához

A párolt rizshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...