Papaja
Leírás
A papaya a trópusi Amerikában őshonos növény. Az egész trópusi övben termesztett és kedvelt gyümölcs. Feltételezhető hazájából, Mexikóból a spanyolok terjesztették el a XVI. században. Brazília erdeiben ez az egyetlen vadon növő gyümölcsfa, így gyümölcse az őslakosok egyik legrégebbi tápláléka lehetett. A papaya magját Brazíliában fűszerként használják. Leginkább a sárgadinnyére emlékeztető gyümölcs. Az érett papaja héja sárga vagy narancssárga színű, különféle fajtáinak illatos gyümölcshúsa sárga, rózsaszín vagy narancssárga lehet. A kisebb méretű - 2 kg körüli - gyümölcsök finomabbak nagyobb társaiknál, így lehetőség szerint ezeket válasszuk. A papaya héja legyen egyöntetűen narancssárga, illetve ha éretlen példányokat vásárolunk - mert remekül utánérnek - akkor legalább a szár körüli rész narancssárga, különben sosem fog beérni. Fontos, hogy a gyümölcs sérülésektől mentes, friss, állaga aránylag kemény legyen. Jellemzően önmagában, nyersen kerül fogyasztásra, felnyitása, tisztítása megegyezik a sárgadinnyével. Fogyasztható nyersen gyümölcssalátákban, desszertekben. Kedvező élettani hatása miatt számos országban kedvelt reggeli gyümölcs. A dinnyékhez hasonlóan, jól illik füstölt sonkákhoz, húsokhoz. Fontos, hogy a papayában található papain megakadályozza a zselésedést, így habok, zselék készítésére nem alkalmas. A már említett fehérjebontó papain mellett nagy mennyiségben található benne A és B-vitamin, illetve kalcium. A gyümölcs papain tartalmának köszönhetően rendkívül könnyen emészthető. A fában található nedv, a papaya-tej évezredek óta használatos gyógyszer, leginkább bőrbetegségek gyógyítására kiváló. (Forrás: Gourmandnet)
Mikor vegyem
Télen. ;
hogyan tároljam
Az érett egyedeket mielőbb fogyasszuk el, az éretleneket szobahőmérsékleten tartsuk beérésig. ;
100g Papaja
fehérjetartalom
0.47 g
zsírtartalom
0.211 g
szénhidráttartalom
10.82 g
víztartalom
88.06 g
Top ásványi anyagok
Magnézium
21 mg
Kalcium
20 mg
Foszfor
10 mg
Nátrium
8 mg
Top vitaminok
C vitamin
60.9 mg
B6 vitamin
0.038 g
Kolin
6.1 mg
Likopin
1828 µg
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0.47 g
Zsír
telített zsírsav
0.081 g
egyszeresen telített zsírsav
0.072 g
többszörösen telített zsírsav
0.058 g
ásványi anyagok
Kalcium
20 mg
Vas
0.25 mg
Magnézium
21 mg
Foszfor
10 mg
Nátrium
8 mg
Cink
0.08 mg
Réz
0.045 mg
Mangán
0.04 mg
Szelén
0.6 µg
szénhidrát
rost
1.7 g
cukor
7.82 g
víz
88.06 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.023 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.027 mg
Niacin - B3 vitamin
0.357 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.191 mg
Folát
37 µg
Kolin
6.1 mg
Alfa-karotin
2 µg
Béta-karotin
274 µg
Béta-kriptoxantin
589 µg
Likopin
1828 µg
Lutein+zeaxantin
89 µg
E vitamin
0.3 mg
K vitamin
2.6 µg
A vitamin
47 µg
C vitamin
60.9 mg
B6 vitamin
0.038 g