Papaja

Papaja

Leírás

A papaya a trópusi Amerikában őshonos növény. Az egész trópusi övben termesztett és kedvelt gyümölcs. Feltételezhető hazájából, Mexikóból a spanyolok terjesztették el a XVI. században. Brazília erdeiben ez az egyetlen vadon növő gyümölcsfa, így gyümölcse az őslakosok egyik legrégebbi tápláléka lehetett. A papaya magját Brazíliában fűszerként használják. Leginkább a sárgadinnyére emlékeztető gyümölcs. Az érett papaja héja sárga vagy narancssárga színű, különféle fajtáinak illatos gyümölcshúsa sárga, rózsaszín vagy narancssárga lehet. A kisebb méretű - 2 kg körüli - gyümölcsök finomabbak nagyobb társaiknál, így lehetőség szerint ezeket válasszuk. A papaya héja legyen egyöntetűen narancssárga, illetve ha éretlen példányokat vásárolunk - mert remekül utánérnek - akkor legalább a szár körüli rész narancssárga, különben sosem fog beérni. Fontos, hogy a gyümölcs sérülésektől mentes, friss, állaga aránylag kemény legyen. Jellemzően önmagában, nyersen kerül fogyasztásra, felnyitása, tisztítása megegyezik a sárgadinnyével. Fogyasztható nyersen gyümölcssalátákban, desszertekben. Kedvező élettani hatása miatt számos országban kedvelt reggeli gyümölcs. A dinnyékhez hasonlóan, jól illik füstölt sonkákhoz, húsokhoz. Fontos, hogy a papayában található papain megakadályozza a zselésedést, így habok, zselék készítésére nem alkalmas. A már említett fehérjebontó papain mellett nagy mennyiségben található benne A és B-vitamin, illetve kalcium. A gyümölcs papain tartalmának köszönhetően rendkívül könnyen emészthető. A fában található nedv, a papaya-tej évezredek óta használatos gyógyszer, leginkább bőrbetegségek gyógyítására kiváló. (Forrás: Gourmandnet)

Mikor vegyem

Télen. ;

hogyan tároljam

Az érett egyedeket mielőbb fogyasszuk el, az éretleneket szobahőmérsékleten tartsuk beérésig. ;

100g Papaja

fehérjetartalom

0.47 g

zsírtartalom

0.211 g

szénhidráttartalom

10.82 g

víztartalom

88.06 g

gramm papaja?

Top ásványi anyagok

Magnézium

21 mg

Kalcium

20 mg

Foszfor

10 mg

Nátrium

8 mg

Top vitaminok

C vitamin

60.9 mg

B6 vitamin

0.038 g

Kolin

6.1 mg

Likopin

1828 µg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.47 g

Zsír

telített zsírsav

0.081 g

egyszeresen telített zsírsav

0.072 g

többszörösen telített zsírsav

0.058 g

ásványi anyagok

Kalcium

20 mg

Vas

0.25 mg

Magnézium

21 mg

Foszfor

10 mg

Nátrium

8 mg

Cink

0.08 mg

Réz

0.045 mg

Mangán

0.04 mg

Szelén

0.6 µg

szénhidrát

rost

1.7 g

cukor

7.82 g

víz

88.06 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.023 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.027 mg

Niacin - B3 vitamin

0.357 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.191 mg

Folát

37 µg

Kolin

6.1 mg

Alfa-karotin

2 µg

Béta-karotin

274 µg

Béta-kriptoxantin

589 µg

Likopin

1828 µg

Lutein+zeaxantin

89 µg

E vitamin

0.3 mg

K vitamin

2.6 µg

A vitamin

47 µg

C vitamin

60.9 mg

B6 vitamin

0.038 g

9 találat

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...