r
Nosalty Logó

Orosz krémtorta Aurélia konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Aurélia
Orosz krémtorta Aurélia konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A piskótához

A krémhez

Az összeállításhoz

Összesen 441 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A piskótához

A krémhez

Az összeállításhoz

Összesen 5288 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 13% Zsír

A piskótához

A krémhez

Az összeállításhoz

Összesen 169 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    19.7 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    133 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    306.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    106 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    79 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.2 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    28 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    51 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    206 micro
Összesen 441 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    110.4 g

Zsír

  • Összesen
    235.9 g
  • Telített zsírsav
    121 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    40 g
  • Koleszterin
    1596 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3681.4 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    196 mg
  • Kálcium
    1267 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    159 mg
  • Foszfor
    1093 mg
  • Nátrium
    946 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    674.3 g
  • Cukor
    422 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    866.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    678 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    42 mg
  • C vitamin:
    270 mg
  • D vitamin:
    333 micro
  • K vitamin:
    81 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    385 micro
  • Kolin:
    1289 mg
  • Retinol - A vitamin:
    607 micro
  • α-karotin
    51 micro
  • β-karotin
    689 micro
  • β-crypt
    333 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2470 micro
Összesen 5288 kcal
  • 6% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3.6 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    51 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    118.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    35 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.7 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    80 micro
Összesen 169 kcal

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

Az összeállításhoz

Elkészítés

A piskótához

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, nem légkeverésre!
  2. A tojást szétválasztjuk, a fehérjét egy leheletnyi sóval habnak felverjük, hideg helyre félretesszük.
  3. A lisztet elkeverjük a sütőporral.
  4. A sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük. Belekeverjük az olajat és a vizet, majd a sütőporos lisztet.
  5. A masszába óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét. Minél kevésbé törjük össze a habot, annál könnyebb lesz a piskóta.
  6. 26 cm-es kapcsos tortaformát kikenünk egy kis olajjal és lisztezzük, vagy sütőpapírt használunk. Beleöntjük a masszát, elsimítjuk. Tűpróbáig sütjük, kb. 35 percig.
  7. A teljes kihűlés után felszeleteljük 3 vagy 4 szeletre. Ha púpos lenne, azt egy kicsit kiigazítjuk.

A krémhez

  1. A tejet felforraljuk.
  2. Egy másik lábosban elkészítjük a sárga krémet: a tojássárgát elkeverjük a cukorral és a liszttel, hozzáöntjük a forró tejet. Folyamatos keverés mellett besűrítjük. NEM FORRALJUK fel, mert a tojássárga kicsapódik (grízes lesz). Ha mégis megtörténne, mixerrel segítünk. :-)
  3. Közben előkészítjük a zselatint a zacskón található előírás szerint, és belekeverjük a sárga krémbe.
  4. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a rumaromát.
  5. A lábost hideg vízfürdőbe állítjuk, kevergetés mellett a krémet TELJESEN kihűtjük.
  6. A hideg krémbe belekeverjük a habnak felvert Hulala-t.

Az összeállításhoz

  1. A torta összeállítása fordítva történik. Ami alul van, az lesz majd a torta teteje. 28 cm-es (nagyobb legyen a piskótánál egy kicsit) kapcsos tortaformát ügyesen kibélelünk folpack-kal, nem árt, ha túllóg kifelé. A lényeg, hogy a krém ne tudjon kifolyni.
  2. A sorrend: 1. gyümölcs, 2. krém, 3. piskóta.
  3. 1. Gyümölcs: Kirakjuk a torta díszítését, ez lesz majd a TETEJE. Ha feliratot készítünk pl. almahéjból vagy dinnyehéj befőttből, ügyeljünk a tükörírásra!
  4. 2. Krém: Óvatosan rátesszük a krémet, hogy a minta lehetőleg ne mozduljon el.
  5. 3. Piskóta: a sütéskori alsó szeletet tesszük rá, itt is gondoljunk arra, hogy ez a torta legfelső része lesz. Finoman belenyomjuk a krémbe.
  6. Megint gyümölcs, apróra vágva. Savanykás és édes is legyen benne. Most éppen narancs, kivi, meggybefőtt, ananász, szilva. Krém: most már bátran lehet tenni. Piskóta: ezt is finoman belenyomjuk a krémbe. Oldalt töltse ki a formát. Ha a gyűrűt levesszük, ez lesz a torta oldala. A három fázist ismételjük. Utolsóként egy piskótalappal zárjuk. A gyűrűre kihajtott folpackot visszahajtjuk a piskótára.
  7. Betesszük a hűtőbe legalább 1 napra, hogy a zselatin a krémben kidermedjen, és az ízek is összeérnek.
  8. Tálalás: A gyűrűs tortára rátesszük a tortatálat. Megfogjuk alul-felül, és megfordítjuk az egészet. Levesszük a gyűrűt, és a forma alját most már a torta tetejéről. Óvatosan lehúzzuk a folpackot. Most derül ki, hogy elmozdult-e a díszítés. Ha kell korrigáljuk, legvégső esetben eltakarjuk a hibát csillagcső segítségével kinyomott Hulala hab-pamaccsal.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 12
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 4164
  • Feltöltés dátuma: 2013. november 23.

Ajánló

Kellemesen savanykás aromájú a sok gyümölcstől, könnyed a főzött krémtől. Mint látható, a Hulala hab nem a torta külsején van, hanem benne a krémben. Azért ha valaki úgy szeretné, lehet kívülre is, de érzésem szerint akkor már nagyon "fojtós" lesz. Pont ebben tér el a cukrászati tortától. A sok gyümölcs miatt akár gyümölcstorta is lehetne, de a krém miatt mégsem az.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Orosz krémtorta Aurélia konyhájából
Aurélia 5 recept

Nagymama-féle csodatorta. Ő még lábosban, sparhertban készítette, rejtély számomra, hogyan. A felső dísz-sor akár művészi kompozíció készítésére is alkalmas lehet. Vagy felirat - persze tükörírással. Bármilyen gyümölcs, gyümölcshéj, aszalvány,  befőtt - minden ami színes, mutatós felhasználható, csak keserű vagy rosszízű ne legyen.  

Hozzávalók

A piskótához

A krémhez

Az összeállításhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...