Orosz krémtorta Aurélia konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Aurélia
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 13% Zsír
A piskótához
-
18g tojás23 kcal
-
21g cukor81 kcal
-
8g víz0 kcal
-
63 kcal
-
21g finomliszt76 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
63g tej35 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
1g finomliszt3 kcal
-
6 kcal
-
1g zselatin2 kcal
-
2g rumaroma0 kcal
-
84 kcal
Az összeállításhoz
-
22g narancs7 kcal
-
17g kivi8 kcal
-
5 kcal
-
8g meggybefőtt6 kcal
-
18g szilva8 kcal
Összesen
441
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 13% Zsír
A piskótához
-
220g tojás277 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
100g víz0 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
750g tej420 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
8g zselatin27 kcal
-
19g rumaroma0 kcal
-
400g növényi habtejszín1004 kcal
Az összeállításhoz
-
260g narancs89 kcal
-
200g kivi93 kcal
-
100g ananászkonzerv60 kcal
-
100g meggybefőtt72 kcal
-
210g szilva91 kcal
Összesen
5288
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 13% Zsír
A piskótához
-
7.1g tojás9 kcal
-
8.1g cukor31 kcal
-
3.2g víz0 kcal
-
2.7g napraforgó olaj24 kcal
-
8.1g finomliszt29 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
A krémhez
-
24.2g tej14 kcal
-
2.6g tojássárgája8 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
0.3g finomliszt1 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
0.3g zselatin1 kcal
-
0.6g rumaroma0 kcal
-
12.9g növényi habtejszín32 kcal
Az összeállításhoz
-
8.4g narancs3 kcal
-
6.4g kivi3 kcal
-
3.2g ananászkonzerv2 kcal
-
3.2g meggybefőtt2 kcal
-
6.8g szilva3 kcal
Összesen
169
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 19.7 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 133 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 306.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 106 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 79 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.2 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 72.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 107 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 206 micro
Összesen
441
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 110.4 g
Zsír
-
Összesen 235.9 g
-
Telített zsírsav 121 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 40 g
-
Koleszterin 1596 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3681.4 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 196 mg
-
Kálcium 1267 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 159 mg
-
Foszfor 1093 mg
-
Nátrium 946 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 674.3 g
-
Cukor 422 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 866.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 678 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 42 mg
-
C vitamin: 270 mg
-
D vitamin: 333 micro
-
K vitamin: 81 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 385 micro
-
Kolin: 1289 mg
-
Retinol - A vitamin: 607 micro
-
α-karotin 51 micro
-
β-karotin 689 micro
-
β-crypt 333 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2470 micro
Összesen
5288
kcal
- 6% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 7.6 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 118.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 35 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.7 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 27.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 80 micro
Összesen
169
kcal
Hozzávalók
A piskótához
-
4 db tojás
-
25 dkg cukor
-
1 dl víz
-
1 dl napraforgó olaj
A krémhez
-
7.5 dl tej
-
4 db tojássárgája
-
4 csapott ek cukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
400 ml növényi habtejszín
Az összeállításhoz
-
1 közepes db narancs
-
2 közepes db kivi
-
10 dkg meggybefőtt
-
3 közepes db szilva
Elkészítés
A piskótához
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra, nem légkeverésre!
- A tojást szétválasztjuk, a fehérjét egy leheletnyi sóval habnak felverjük, hideg helyre félretesszük.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral.
- A sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük. Belekeverjük az olajat és a vizet, majd a sütőporos lisztet.
- A masszába óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjét. Minél kevésbé törjük össze a habot, annál könnyebb lesz a piskóta.
- 26 cm-es kapcsos tortaformát kikenünk egy kis olajjal és lisztezzük, vagy sütőpapírt használunk. Beleöntjük a masszát, elsimítjuk. Tűpróbáig sütjük, kb. 35 percig.
- A teljes kihűlés után felszeleteljük 3 vagy 4 szeletre. Ha púpos lenne, azt egy kicsit kiigazítjuk.
A krémhez
- A tejet felforraljuk.
- Egy másik lábosban elkészítjük a sárga krémet: a tojássárgát elkeverjük a cukorral és a liszttel, hozzáöntjük a forró tejet. Folyamatos keverés mellett besűrítjük. NEM FORRALJUK fel, mert a tojássárga kicsapódik (grízes lesz). Ha mégis megtörténne, mixerrel segítünk. :-)
- Közben előkészítjük a zselatint a zacskón található előírás szerint, és belekeverjük a sárga krémbe.
- Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a rumaromát.
- A lábost hideg vízfürdőbe állítjuk, kevergetés mellett a krémet TELJESEN kihűtjük.
- A hideg krémbe belekeverjük a habnak felvert Hulala-t.
Az összeállításhoz
- A torta összeállítása fordítva történik. Ami alul van, az lesz majd a torta teteje. 28 cm-es (nagyobb legyen a piskótánál egy kicsit) kapcsos tortaformát ügyesen kibélelünk folpack-kal, nem árt, ha túllóg kifelé. A lényeg, hogy a krém ne tudjon kifolyni.
- A sorrend: 1. gyümölcs, 2. krém, 3. piskóta.
- 1. Gyümölcs: Kirakjuk a torta díszítését, ez lesz majd a TETEJE. Ha feliratot készítünk pl. almahéjból vagy dinnyehéj befőttből, ügyeljünk a tükörírásra!
- 2. Krém: Óvatosan rátesszük a krémet, hogy a minta lehetőleg ne mozduljon el.
- 3. Piskóta: a sütéskori alsó szeletet tesszük rá, itt is gondoljunk arra, hogy ez a torta legfelső része lesz. Finoman belenyomjuk a krémbe.
- Megint gyümölcs, apróra vágva. Savanykás és édes is legyen benne. Most éppen narancs, kivi, meggybefőtt, ananász, szilva. Krém: most már bátran lehet tenni. Piskóta: ezt is finoman belenyomjuk a krémbe. Oldalt töltse ki a formát. Ha a gyűrűt levesszük, ez lesz a torta oldala. A három fázist ismételjük. Utolsóként egy piskótalappal zárjuk. A gyűrűre kihajtott folpackot visszahajtjuk a piskótára.
- Betesszük a hűtőbe legalább 1 napra, hogy a zselatin a krémben kidermedjen, és az ízek is összeérnek.
- Tálalás: A gyűrűs tortára rátesszük a tortatálat. Megfogjuk alul-felül, és megfordítjuk az egészet. Levesszük a gyűrűt, és a forma alját most már a torta tetejéről. Óvatosan lehúzzuk a folpackot. Most derül ki, hogy elmozdult-e a díszítés. Ha kell korrigáljuk, legvégső esetben eltakarjuk a hibát csillagcső segítségével kinyomott Hulala hab-pamaccsal.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 35 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 12
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 4164
- Feltöltés dátuma: 2013. november 23.
Ajánló
Kellemesen savanykás aromájú a sok gyümölcstől, könnyed a főzött krémtől. Mint látható, a Hulala hab nem a torta külsején van, hanem benne a krémben. Azért ha valaki úgy szeretné, lehet kívülre is, de érzésem szerint akkor már nagyon "fojtós" lesz. Pont ebben tér el a cukrászati tortától. A sok gyümölcs miatt akár gyümölcstorta is lehetne, de a krém miatt mégsem az.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Aurélia
5 recept
Nagymama-féle csodatorta. Ő még lábosban, sparhertban készítette, rejtély számomra, hogyan. A felső dísz-sor akár művészi kompozíció készítésére is alkalmas lehet. Vagy felirat - persze tükörírással. Bármilyen gyümölcs, gyümölcshéj, aszalvány, befőtt - minden ami színes, mutatós felhasználható, csak keserű vagy rosszízű ne legyen.