Kivi

Kivi

Leírás

A kivi v. kiwi őshazája Kína, de többi ázsiai országban is régóta termesztik. Vannak melegkedvelő és hidegtűrő fajtái is, ezért könnyen elterjedt a világon. Oroszországtól az Egyesült Államokig mindenhol megtalálható. Ma Új-Zélandon termesztik a legtöbbet. A Kivi nevű madárról kapta a nevét, hasonlóságuk miatt. Eredeti nemzetközi neve „kínai egres” volt. Ezt új-zélandi meghonosítóitól kapta (mivel a gyümölcs az egreshez hasonlóan szőrös) a 20. század elején (bár kezdetben rövid ideig kínai nevén emlegették: jangtao). A 20. század közepén marketingmegfontolásokból először melonette, majd 1959-ben kivigyümölcs (angolul kiwifruit) névre keresztelték át madaruk után, mely Új-Zélandon őshonos, a szigetország nemzeti jelképe. (A madár meglehetösen hasonlít rá: röpképtelen, kicsi, barna és bozontos.) A melonette, „dinnyécske” névtől az új-zélandi termelőknek azért kellett szabadulniuk, mert attól tartottak, hogy a dinnyére kivetendő új amerikai importvámokat erre a gyümölcsre is alkalmaznák. A kiwi nem csak külseje és kiváló íze miatt, hanem kémiai hatásai miatt is igen jól használható. Enzimeinek köszönhetően a gyümölcs igen jó húspuhító - héjával, vagy akár szeleteivel kenjük be a hússzelteket, majd húsz percet hagyjuk állni és már süthetők is a szeletek - ugyanezen enzimeknek köszönhetően nem köt meg a zselatin, illetve kicsapódnak a tejtermékek, így turmixokba ne tegyük. Kitűnően használható lazaccal, kagylóval készülő ételek köreteként, illetve desszertek alapanyagaként. A kivit inkább nyersen fogyasszuk, főzés közben ugyanis vitamintartalmának nagy részét és szép zöld színét is elveszíti. Míg húsa kalóriaszegénynek mondható, addig ásványi sókban meglehetősen gazdag. A gyümölcsök közül a legmagasabb C-vitamin tartalommal rendelkezik (100 g kivi/ 95 g C-vitamin), 10-szer annyi C-vitamint tartalmaz mint a narancs. Tartalmaz még káliumot, boront, foszfort, magnéziumot, kalciumot és E-vitamin tartalma is igen magas. Segít a gyulladásos betegségek leküzdésében, K-vitamin tartalma biztosítja a vér alvadékonyságát. Segít a krónikus fáradság legyőzésében, erősíti a csontokat. A kiwi igen hamar utánérik, így ha nem rögtön kívánjuk elfogyasztani, akkor érdemes a kicsit keményebb szemeket választanunk. A gyümölcs héja legyen hibátlan, foltoktól mentes.(Forrás: Gourmandnet)

Mikor vegyem

Egész éven át kapható, bár Magyarországon leginkább télen fogyasztjuk.

hogyan tároljam

Az érett példányok egy hétig elállnak a hűtőben tartva. A keményebb, éretlen kivi szobahőmérsékleten beérik. Fontos, hogy más gyümölcsöktől elkülönítve tároljuk, ugyanis párolgó enzimei könnyen felgyorsíthatják azok érési folyamatait.

100g Kivi

fehérjetartalom

1.14 g

zsírtartalom

0.363 g

szénhidráttartalom

14.66 g

víztartalom

83.07 g

gramm kivi?

Top ásványi anyagok

Kalcium

34 mg

Foszfor

34 mg

Magnézium

17 mg

Nátrium

3 mg

Top vitaminok

C vitamin

92.7 mg

B6 vitamin

0.063 g

Kolin

7.8 mg

E vitamin

1.46 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

1.14 g

Zsír

telített zsírsav

0.029 g

egyszeresen telített zsírsav

0.047 g

többszörösen telített zsírsav

0.287 g

ásványi anyagok

Kalcium

34 mg

Vas

0.31 mg

Magnézium

17 mg

Foszfor

34 mg

Nátrium

3 mg

Cink

0.14 mg

Réz

0.13 mg

Mangán

0.098 mg

Szelén

0.2 µg

szénhidrát

rost

3 g

cukor

8.99 g

víz

83.07 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.027 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.025 mg

Niacin - B3 vitamin

0.341 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.183 mg

Folát

25 µg

Kolin

7.8 mg

Béta-karotin

52 µg

Lutein+zeaxantin

122 µg

E vitamin

1.46 mg

K vitamin

40.3 µg

A vitamin

4 µg

C vitamin

92.7 mg

B6 vitamin

0.063 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...