Kivi

A kivi vagy kiwi őshazája Kína, de a többi ázsiai országban is régóta termesztik. Vannak melegkedvelő és hidegtűrő fajtái is, ezért könnyen elterjedt a világon, Oroszországtól az Egyesült Államokig mindenhol megtalálható. Ma Új-Zélandon termesztik a legtöbbet.
A kivi nemcsak külseje és kiváló íze miatt, hanem kémiai hatásai miatt is igen jól használható. Enzimeinek köszönhetően a gyümölcs igen jó húspuhító: ha héjával, vagy szeleteivel bekenjük a hússzeleteket, majd húsz percet állni hagyjuk, nagyon ízletes fogás készülhet. Ugyanezen enzimeknek köszönhetően nem köt meg a zselatin, illetve kicsapódnak a tejtermékek, így turmixokba ne tegyük. Kitűnően használható gyümölcssalátákban vagy desszertek alapanyagaként.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A kivi, más néven kínai egres (tudományos neve Actinidia deliciosa), egy trópusi gyümölcs, amely eredetileg Kína déli részéről származik. Napjainkban világszerte termesztik, különösen Új-Zélandon, amely a gyümölcs exportjának egyik vezető országa. Hazánkban leginkább a téli időszakban fogyasztjuk, magas C-vitamin-tartalma ilyenkor különösen jó a szervezet számára.
A kivi nevű madárról kapta a nevét, hasonlóságuk miatt. Eredeti nemzetközi neve „kínai egres” volt. Ezt új-zélandi meghonosítóitól kapta a 20. század elején (mivel a gyümölcs az egreshez hasonlóan szőrös), bár kezdetben rövid ideig kínai nevén emlegették: jangtao-ként. A 20. század közepén marketingmegfontolásokból először melonette, majd 1959-ben kivigyümölcs (angolul kiwifruit) névre keresztelték át madaruk után, mely Új-Zélandon őshonos, a szigetország nemzeti jelképe. (A madár meglehetősen hasonlít rá: röpképtelen, kicsi, barna és bozontos.)
A kivi igen hamar utánérik, így ha nem rögtön kívánjuk elfogyasztani, akkor érdemes a kicsit keményebb szemeket választanunk. A gyümölcs héja legyen hibátlan, foltoktól mentes. Piacokon, zöldségesnél, szuper- és hipermaketekben is megtaláljuk, de akár adok-veszek oldalakon is találkozhatunk saját termesztésű kivikkel. Az érett példányok egy hétig elállnak a hűtőben tartva. A keményebb, éretlen kivi szobahőmérsékleten beérik. Fontos, hogy más gyümölcsöktől elkülönítve tároljuk, ugyanis párolgó enzimei könnyen felgyorsíthatják azok érési folyamatait.
A kivit inkább nyersen fogyasszuk, hőkezeléssel ugyanis vitamintartalmának nagy részét és szép zöld színét is elveszíti. Míg húsa kalóriaszegénynek mondható, addig ásványi sókban meglehetősen gazdag. A gyümölcsök közül a legmagasabb C-vitamin-tartalommal rendelkezik (100 gramm kivi/ 95 gramm C-vitamin), így tízszer annyi C-vitamint rejt, mint a narancs, emellett pedig káliumot, boront, foszfort, magnéziumot, kalciumot és E-vitamint is tartalmaz. Segít a gyulladásos betegségek leküzdésében, K-vitamin-tartalma biztosítja a vér alvadékonyságát. Segít a krónikus fáradság legyőzésében, erősíti a csontokat.
Készülhet belőle klasszikus retró gyümölcstorta, házi kaktusz jégkrém, klasszikus gyümölcsrizs málnaöntettel, smoothie bowl, gyümölcssalsa fahéjas tortillával, kétszersült puding a kert kincseivel, japán gyümölcsös szendvics (Fruit Sando) vagy kiwis chiamagpuding.
Még több kivis receptért görgess lejjebb!
Egész éven át kapható, bár Magyarországon leginkább télen fogyasztjuk.
Az érett példányok egy hétig elállnak a hűtőben tartva. A keményebb, éretlen kivi szobahőmérsékleten beérik. Fontos, hogy más gyümölcsöktől elkülönítve tároljuk, ugyanis párolgó enzimei könnyen felgyorsíthatják azok érési folyamatait.
fehérjetartalom
1.14 g
zsírtartalom
0.363 g
szénhidráttartalom
14.66 g
víztartalom
83.07 g
Kalcium
34 mg
Foszfor
34 mg
Magnézium
17 mg
Nátrium
3 mg
C vitamin
92.7 mg
B6 vitamin
0.063 g
Kolin
7.8 mg
E vitamin
1.46 mg
fehérje
1.14 g
Zsír
telített zsírsav
0.029 g
egyszeresen telített zsírsav
0.047 g
többszörösen telített zsírsav
0.287 g
ásványi anyagok
Kalcium
34 mg
Vas
0.31 mg
Magnézium
17 mg
Foszfor
34 mg
Nátrium
3 mg
Cink
0.14 mg
Réz
0.13 mg
Mangán
0.098 mg
Szelén
0.2 µg
szénhidrát
rost
3 g
cukor
8.99 g
víz
83.07 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.027 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.025 mg
Niacin - B3 vitamin
0.341 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.183 mg
Folát
25 µg
Kolin
7.8 mg
Béta-karotin
52 µg
Lutein+zeaxantin
122 µg
E vitamin
1.46 mg
K vitamin
40.3 µg
A vitamin
4 µg
C vitamin
92.7 mg
B6 vitamin
0.063 g
Szinte lehetetlen kiküszöbölni, hogy a húsvéti dínom-dánom után ne legyen maradék, amivel nem tudunk mit kezdeni. E heti fogásaink segítő fakanalat nyújtanak, hogy minden, ami húsvéti alapanyag, méltó módon születhessen újjá!
NosaltyMájus 8-a a Magyar Fagylalt Napja, amit méltó módon kell ünnepelni, éppen ezért több száz cukrászda adja féláron fagyiját országszerte.
NosaltyEnni akkor is kell hónap végén, ha az ember elherdálta a pénzét a húsvéti lakomára. Az áprilisi hónap olcsó receptje most ebben segíthet: szerény zöldségek és alapanyagok segítségével varázsol laktató levest a maradék sonkaléből.
Lakos BenedekA sétálás az egyik legjobb mozgásforma, ha fogyni szeretnénk. Na de mennyi az annyi?
Húsvéthétfőre sonkatekercses előétel, újragondolt koronázási saláta és sütés nélküli citromtorta dukál.
Húsvétkor sem maradtok kvíz nélkül: népi, húsvéti ételek mutatják meg magukat képeken! Lássuk, te hányat ismersz fel közülük!
Kaszinótojást nem szoktam gyakran készíteni, de a húsvéti ünnepi asztalról nem hiányozhat.
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!