Sütőben sült olasz fasírt marinara szósszal
- 13% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
25g kenyér69 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
1 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
34 kcal
-
63g darált marhahús89 kcal
-
63g darált sertéshús114 kcal
-
24 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
1 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
19g mozzarella56 kcal
-
10g sárgarépa4 kcal
- 13% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
200g kenyér548 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
5 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
70g parmezán sajt274 kcal
-
500g darált marhahús710 kcal
-
500g darált sertéshús910 kcal
-
192 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
8 kcal
-
12g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
150g mozzarella449 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
- 13% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
7.8g kenyér21 kcal
-
3.5g vöröshagyma1 kcal
-
1.6g halványító zeller0 kcal
-
0.4g fokhagyma0 kcal
-
1.8g petrezselyem1 kcal
-
2.7g parmezán sajt11 kcal
-
19.5g darált marhahús28 kcal
-
19.5g darált sertéshús36 kcal
-
31.2g passzírozott paradicsom7 kcal
-
2.1g tojás3 kcal
-
0.4g worcestershire-szósz0 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
5.9g mozzarella18 kcal
-
3.1g sárgarépa1 kcal
- 13% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 38.5 g
Zsír
-
Összesen 18.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 121 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2368.8 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 276 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 478 mg
-
Nátrium 1490 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.8 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 232.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 186 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 99 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 53 micro
-
Kolin: 137 mg
-
Retinol - A vitamin: 63 micro
-
α-karotin 309 micro
-
β-karotin 1310 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 13895 micro
-
Lut-zea 415 micro
- 13% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 308.3 g
Zsír
-
Összesen 148.3 g
-
Telített zsírsav 62 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 53 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 966 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 18950.7 g
-
Cink 40 mg
-
Szelén 380 mg
-
Kálcium 2207 mg
-
Vas 37 mg
-
Magnézium 535 mg
-
Foszfor 3823 mg
-
Nátrium 11922 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 166.7 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 1859.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1484 micro
-
B6 vitamin: 8 mg
-
B12 Vitamin: 28 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 131 mg
-
D vitamin: 167 micro
-
K vitamin: 795 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 81 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 421 micro
-
Kolin: 1099 mg
-
Retinol - A vitamin: 504 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 10481 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 111161 micro
-
Lut-zea 3318 micro
- 13% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12 g
Zsír
-
Összesen 5.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 740 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 149 mg
-
Nátrium 466 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 72.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 58 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 97 micro
-
β-karotin 409 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 4341 micro
-
Lut-zea 130 micro
Hozzávalók
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
1 közepes szár halványító zeller
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 csokor petrezselyem
-
500 g darált marhahús
-
500 g darált sertéshús
-
1 db tojás
-
2 teáskanál worcestershire-szósz
-
2 teáskanál só
-
0.5 teáskanál fekete bors
-
3 teáskanál olasz fűszerkeverék (oreagno, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, majoranna, vöröshagyma, fokhagyma, paprika)
-
150 g mozzarella (ne sós lében érleltet, hanem alacsony nedvességtartalmú mozzarellát válasszunk, amit reszelni is lehet)
-
1 közepes db sárgarépa
Elkészítés
- Kapcsoljuk be a sütőt, állítsuk 200 fokra, majd tegyük a sütőrácsot a sütő közepére. Ha van még egy rácsunk, tegyük a sütő felső harmadába.
- Szaggassunk apróbb darabokra 4 szelet kenyeret (vagy 2 db zsemlét/kiflit), tegyük egy pengés aprítógépbe, és őröljük finomra. Öntsük át egy nagy tálba.
- Ezután tegyük az aprító robotgépbe a durvára vágott vöröshagymát, a felkarikázott zellerszárat, a 3 gerezd fokhagymát, a megtisztított és karikákra vágott 1 db közepes sárgarépát, a petrezselyemcsokor háromnegyedét, levelekre szedve. Addig pörgessük az aprítógépben, amíg minden alapanyagot finomra nem vág. Öntsük a zsemlemorzsás tálba.
- Reszeljünk le 150 g, nem sós lében érlelt mozzarella sajtot (fontos hogy alacsony nedvességtartalmú, könnyen reszelhető, vagy már reszelt mozzarellát használjunk) egy reszelő nagy lyukain, majd tegyük félre. Reszeljünk le egy kisebb darab, nagyjából 70g parmezán sajtot egy reszelő kis lyukain.
- Készítsük el a marinara szószt! A négy kötelező hozzávalója: paradicsom, olívaolaj, fokhagyma, zöldfűszerek. Akkor járunk a legjobban, ha nyár van, és friss paradicsomhoz jutunk. Azonban, ha mégis konzervet használunk, érdemesebb a darabolt helyett egészet venni. Az olasz fasírthoz inkább a paradicsomszószt vagy paszírozott paradicsomot ajánlom: két kis üveges passzírozott paradicsomot keverjünk össze 2 gerezd zúzott fokhagymával, pici sóval, őrölt borssal, két kiskanálnyi olasz szárított zöldségkeverékkel (oreagno, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, majoranna, vöröshagyma, fokhagyma, paprika) és pár csepp olívaolajjal. Semmi más nem kell bele, a cukrot és a vizet felejtsük el!
- A zsemlemorzsát és a finomra aprított zöldséget tartalmazó tálba tegyük bele a reszelt parmezánt, a darált marhahúst, a darált sertéshúst, (érzésre) 1 dl marinara szószt, 1 nagy tojást, 2 teáskanál Worcestershire szószt, 2 teáskanál sót, 1 teáskanál olasz fűszerkeveréket, 1/2 teáskanál fekete borsot és 1/4 teáskanál pirospaprika pelyhet (utóbbi opcionális). Gyúrjuk össze kézzel, amíg jól össze nem áll. Tegyük át egy kényelmes tepsibe, és formázzunk belőle egy cipót.
- A sütő középső rácsára tegyük, süssük készre 200 fokon (65-75 perc alatt).
- Miután alaposan megsült, vegyük ki a sütőből és óvatosan öntsük le, vagy kanalazzuk ki a tepsiben lévő felesleges zsírt. Állítsuk a sütőt 250 fokra. Kanalazzunk a fasírt tetejére nagyjából 2 dl marinara szószt, a maradékot pedig kanalazzuk a fasírt oldalára. A lényeg, hogy a fasírtot mindenhol bevonja a marinara szósz, nem baj ha a maradék megáll a tepsi aljában. A fasírtot megszórjuk a reszelt mozzarellával.
- Süssük át a felső rácson, addig amíg a sajt megolvad és aranybarna színűre pirul, körülbelül 3 percig. Sütés után hagyjuk hűlni (nagyjából 10 percig). Megszórjuk a maradék petrezselyemmel, felszeleteljük, és a tetejére kanalazott marinarával tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 23x32
- Sütés ideje: 75 perc
- Receptkönyvben: 310
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 54
- Össznézettség: 41008
- Feltöltés dátuma: 2022. február 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- alkalom:
Az olasz fasírt olyan, mint egy óriási húsgombóc, amit kívül-belül marinara szósszal és sok sajttal töltenek meg. Itt nyugodtan eltekinthetünk az apró húsgombócok gyúrásától, helyette formázzuk a tölteléket cipó alakúra és méretűre, így olyan vastagságúra szelhetjük, amilyenre csak szeretnénk. A hagyományos fasírtokhoz hasonlóan az olasz változatunk is a húst kenyérrel, hagymával és tojással kombinálja, extra alapanyaga a zellerszár, a sárgarépa, egy pici marinara szósz és a parmezán, amiket itt nem szabad kihagyni a töltelék készítésekor, hiszen ezek határozzák meg az olasz húsgombócok ízjegyeit. Olaszországban a darált marha- és sertéshús kombinációja a legnépszerűbb, de tetszés szerint gyúrható csak az egyikből vagy a másikból. Az ízek akkor érnek össze a legjobban, ha a fasírtot már előző este begyúrjuk, és sütés előtt egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. A készre sütött olasz fasírtot marina szósszal öntjük le, amivel egy friss és a savanykás paradicsomszósztól tocsogós főételt kapunk, a tetejéről pedig ne sajnáljuk a mozzarellát és a friss, finomra vágott petrezselymet vagy bazsalikomot.