Narancsos pezsgős torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 16% Zsír
mintázó massza
-
5g tojásfehérje3 kcal
-
4g porcukor15 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
4g vaj27 kcal
kakaós piskóta tészta
-
34g tojás43 kcal
-
6g finomliszt20 kcal
-
9 kcal
-
4g porcukor17 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
csokoládémousse
-
3g tojássárgája8 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
8g tej4 kcal
-
0g zselatin1 kcal
-
13g habtejszín37 kcal
-
13g étcsokoládé68 kcal
pezsgős mousse
-
13g tej7 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
2g narancshéj1 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
1g zselatin4 kcal
-
13g pezsgő10 kcal
-
50g fehér csokoládé270 kcal
-
33g habtejszín95 kcal
-
6 kcal
narancszselé
Összesen
720
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 16% Zsír
mintázó massza
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
30g porcukor116 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
30g vaj215 kcal
kakaós piskóta tészta
-
275g tojás346 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
68 kcal
-
35g porcukor135 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
csokoládémousse
-
20g tojássárgája64 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
60g tej34 kcal
-
3g zselatin10 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
100g étcsokoládé546 kcal
pezsgős mousse
-
100g tej56 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
12g narancshéj12 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
10g zselatin34 kcal
-
100g pezsgő83 kcal
-
400g fehér csokoládé2156 kcal
-
260g habtejszín759 kcal
-
20g narancslekvár49 kcal
narancszselé
Összesen
5769
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 16% Zsír
mintázó massza
-
1.6g tojásfehérje1 kcal
-
1.2g porcukor5 kcal
-
1.6g finomliszt6 kcal
-
1.2g vaj8 kcal
kakaós piskóta tészta
-
10.8g tojás14 kcal
-
1.8g finomliszt6 kcal
-
1.2g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
1.4g porcukor5 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
csokoládémousse
-
0.8g tojássárgája3 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
2.4g tej1 kcal
-
0.1g zselatin0 kcal
-
3.9g habtejszín11 kcal
-
3.9g étcsokoládé21 kcal
pezsgős mousse
-
3.9g tej2 kcal
-
1.6g tojássárgája5 kcal
-
0.5g narancshéj0 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
0.4g zselatin1 kcal
-
3.9g pezsgő3 kcal
-
15.7g fehér csokoládé85 kcal
-
10.2g habtejszín30 kcal
-
0.8g narancslekvár2 kcal
narancszselé
Összesen
226
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.4 g
Zsír
-
Összesen 42.9 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 263 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 732.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 228 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 62 mg
-
Foszfor 284 mg
-
Nátrium 132 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.3 g
-
Cukor 56 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 137.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 241 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 52 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 57 micro
-
Kolin: 182 mg
-
Retinol - A vitamin: 229 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 94 micro
-
β-crypt 89 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 335 micro
Összesen
720
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 123.3 g
Zsír
-
Összesen 343.1 g
-
Telített zsírsav 198 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 103 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 2107 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5858.1 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 176 mg
-
Kálcium 1820 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 496 mg
-
Foszfor 2271 mg
-
Nátrium 1054 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 562.5 g
-
Cukor 444 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 1097.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1929 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 7 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 324 mg
-
D vitamin: 412 micro
-
K vitamin: 58 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 455 micro
-
Kolin: 1454 mg
-
Retinol - A vitamin: 1834 micro
-
α-karotin 93 micro
-
β-karotin 749 micro
-
β-crypt 711 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2677 micro
Összesen
5769
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 13.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 83 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 229.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 71 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.1 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 43.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 72 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 105 micro
Összesen
226
kcal
Hozzávalók
mintázó massza
-
3 dkg porcukor
-
4 dkg finomliszt
kakaós piskóta tészta
-
3 evőkanál finomliszt
-
3 ek cukrozatlan kakaópor
-
5 ek porcukor
-
2 teáskanál sütőpor
csokoládémousse
-
1 db tojássárgája
-
2 teáskanál cukor
-
60 ml tej
-
3 g zselatin
-
1 dl habtejszín
-
10 dkg étcsokoládé
pezsgős mousse
-
2 db tojássárgája
-
2 narancsból nyert narancshéj
-
1 db vanília
-
10 g zselatin
-
40 dkg fehér csokoládé
-
26 dkg habtejszín
narancszselé
-
8 g zselatin
Elkészítés
mintázó massza
- Először a mintás piskótát készítjük el, érdemes egy nappal is előre dolgozni (csak azután letakarni a piskótát, hogy ne száradjon ki!). Mintázó massza: A tojásfehérjét a porcukorral egy kézi robotgép segítségével habosra keverjük.
- Hozzádolgozzuk a lisztet, végül pedig az olvasztott vajat.
- Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a díszítősablont ráhelyezzük. Spatulával átkenjük rajta a mintázó masszát, majd óvatosan leemeljük a sablont. Érdemes lemérni előtte a tortaformánkat. Hagyjunk helyet mintázatlan piskótának is, egy korong kerül a torta aljára.
- A tepsit hűtőbe helyezzük, míg készül a piskótatészta.
kakaós piskóta tészta
- A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat. Végül óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabhoz a kakaópor, liszt és sütőpor elegyét. A piskótánál a legfontosabb, hogy míg a többi hozzávalóval összekeverjük, végig egy irányban keverjük a tojásfehérje habot, különben összetörik.
- A piskótatésztát szűk 1 cm vastagon elterítjük a mintázott sütőpapíron, és 175°C-ra melegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. A piskótáról még MELEGEN lehúzzuk a sütőpapírt (előtte természetesen megfordítjuk), előbújik a mintás piskótalapunk.
- Kiszabjuk, és belehelyezzük a 18 cm kapcsos tortaformába vagy egy desszertgyűrűbe, jobb híján egy műanyag zsíros vödörbe, aminek az alját sniccerrel levágjuk (én ezt használtam). Az aljára korongot szabunk.
csokoládémousse
- A tojássárgákat a cukorral egy kézi habverő segítségével habosra verjük, majd ehhez hozzáadjuk a tejet, és lassú tűzön, folyamatos kavargatás mellett sűrűre főzzük.
- Közben a zselatinport áztassuk kevés hideg vízbe pár percre, majd mikor már sűrűsödni kezd, öntsük a meleg tojásos masszához (ha zselatinlapunk van: pár percre hideg vízbe áztatjuk, majd kicsavarjuk, és a tojásos masszában feloldjuk).
- Az apróra tört csokoládét a forró tojásos masszához adjuk. Egy-két percet várunk, hogy a csokoládé olvadni kezdjen és addig kavarjuk, amíg felolvad, és egynemű masszát kapunk. Ha nem akar felolvadni teljesen, állítsuk vízfürdőbe kicsit!
- A habtejszínt kemény habbá verjük. A habot óvatosan a csokis-tojásos masszához forgatjuk. (Az étcsoki nekem hamar kezdett megszilárdulni, így azt ismét vízfürdő fölé lehet tenni.)
- Beleöntjük az előkészített torta formába a mousse-t, és hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.
pezsgős mousse
- Ami a piskótából maradt, porrá morzsoljuk, és narancslekvárral elkeverjük. Ez jöhet a csokimousse fölé.
- Egy lábasban kikeverjük a tojássárgákat a vaníliarúd kikapart magjaival és a narancs lereszelt héjával, majd hozzákeverjük a tejet. A tojásos tejet lassú tűzön, folyamatos keverés mellett besűrítjük.
- Ekkor lehúzzuk a tűzről, és feloldjuk a tejes krémben az előzőleg jéghideg vízbe áztatott és kicsavart zselatinlapokat, vagy belekeverjük a zselatinport. Majd beledobjuk a feldarabolt fehér csokoládét is, és egyneművé keverjük.
- Ekkor belekeverjük a pezsgőt is.
- A habtejszínt habbá verjük, majd a csokis masszához forgatjuk. Egy kicsit hűtjük, hagyjuk szilárdulni.
- Míg szilárdul, egy narancsot félszeletekre vágunk, és óvatosan a mintás piskóta fölé helyezzük, a forma oldalára simítva.
- Ha már nem folyós a mousse, finoman belekanalazzuk a tortaformába. Vigyázzunk, hogy ne folyjon a mintás piskóta elé vagy a narancsok elé. Hűtőbe helyezzük ismét a tortát.
narancszselé
- A narancsok héját lereszeljük, a levüket kifacsarjuk. A narancshéjat és narancslevet egy lábasban kicsit beforraljuk. Hozzákeverünk kevés cukrot (ízlés szerint), majd óvatosan a zselatint a narancsléhez adagoljuk.
- Várunk, hogy egy kicsit hűljön, majd a hűtőből elővéve az utolsó rétegre öntjük. Újra hűtőbe helyezzük a süteményt egy egész éjszakára.
- Kandírozott narancshéj szeletekkel díszíthetjük a torta tetejét
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Tepsi mérete: 30x30
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 75
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 6746
- Feltöltés dátuma: 2014. február 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Szerintem igazi téli édesség. A pezsgő és narancs nagyon passzol, a mintás piskótát (joconde) maminti art sablonnal készítettem. Felszelve szépen látszanak a piskóta mögött a rétegek. A mousse recepteket praliné paradicsom két receptjéből vettem, és nagyon beváltak. Érdemes keskeny és magas tortaformát választani, akkor mutat szépen a narancs szeletekkel. Ehhez én egy 16 cm átmérőjű, egyenes falú zsíros vödröt használtam: az alját levágva kiváló desszertgyűrű vagy tortaforma. Egy éjszakát állni kell hagyni.