Mézes-mazsolás-mákos sütemény
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
63g finomliszt228 kcal
-
31g vaj224 kcal
-
13g porcukor48 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
13g tej7 kcal
-
1g cukor2 kcal
-
1g élesztő1 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
5 kcal
-
5g tejföl10 kcal
A töltelékhez
Összesen
950
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
100g tej56 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
40g tejföl79 kcal
A töltelékhez
-
300g mák1575 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
200g tej112 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
50g méz152 kcal
-
100g mazsola299 kcal
-
100g rum231 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
80g tojásfehérje42 kcal
-
100g sárgabaracklekvár278 kcal
Összesen
7607
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
23.3g finomliszt85 kcal
-
11.7g vaj84 kcal
-
4.7g porcukor18 kcal
-
1.9g tojássárgája6 kcal
-
4.7g tej3 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0.5g élesztő0 kcal
-
0.1g sütőpor0 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
1.9g tejföl4 kcal
A töltelékhez
-
14g mák73 kcal
-
7g cukor27 kcal
-
9.3g tej5 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
2.3g méz7 kcal
-
4.7g mazsola14 kcal
-
4.7g rum11 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
3.7g tojásfehérje2 kcal
-
4.7g sárgabaracklekvár13 kcal
Összesen
355
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.2 g
Zsír
-
Összesen 44.7 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 124 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1391.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 642 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 152 mg
-
Foszfor 471 mg
-
Nátrium 82 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 117.4 g
-
Cukor 56 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 46.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 239 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 68 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 234 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 55 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Összesen
950
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 137.5 g
Zsír
-
Összesen 357.4 g
-
Telített zsírsav 152 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 84 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 97 g
-
Koleszterin 995 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11128.6 g
-
Cink 30 mg
-
Szelén 258 mg
-
Kálcium 5133 mg
-
Vas 40 mg
-
Magnézium 1217 mg
-
Foszfor 3765 mg
-
Nátrium 655 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 24 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 939.5 g
-
Cukor 444 mg
-
Élelmi rost 79 mg
VÍZ
-
Összesen 371.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1912 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 544 micro
-
Kolin: 488 mg
-
Retinol - A vitamin: 1874 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 441 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 530 micro
Összesen
7607
kcal
- 8% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 16.7 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 46 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 519.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 240 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 176 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.8 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 17.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 25 micro
Összesen
355
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
50 dkg finomliszt
-
25 dkg vaj
-
10 dkg porcukor
-
2 db tojássárgája
-
1 dl tej
-
1 teáskanál cukor
-
1 dkg élesztő
-
1 kk sütőpor
-
1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez
-
30 dkg mák
-
15 dkg cukor
-
2 dl tej
-
2 ek méz
-
10 dkg mazsola
-
1 dl rum
-
fahéj ízlés szerint
-
2 db tojásfehérje
-
10 dkg sárgabaracklekvár
Elkészítés
A tésztához
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és elkészítünk egy kb 20x36 cm-es, magas peremű tepsit.
- A mazsolát beáztatjuk a rumba.
- A töltelékhez összekavarjuk a mákot a cukorral és a tejjel.
- Hozzáadjuk a mazsolát, mézet, ízlés szerinti mennyiségű fahéjat és a reszelt citromhéjat, majd felfőzzük.
- A mákot levesszük a tűzről. A tojásfehérjét habbá verjük és a langyos töltelékhez keverjük.
- A tésztához langyos tejben feloldjuk a tk cukrot és felfuttatjuk az élesztőt benne.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, a vaníliás cukorral, a porcukorral és elmorzsoljuk benne a vajat.
- Hozzáadjuk az élesztőt, a tojássárgát és annyi tejfölt, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
- Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd 3 részre osztjuk és kinyújtjuk az első lapot.
- Belehelyezzük a tepsibe, megkenjük lekvárral, majd rásimítjuk a máktöltelék felét.
- Erre ismét tészta következik, majd lekvár és a maradék mák.
- A harmadik lappal befedjük.
- A tetejét megkenjük tojással és megszurkáljuk.
- Az előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsül.
- Az elkészült süteményt porcukorral meghintve tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 20x36
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 149
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 14626
- Feltöltés dátuma: 2010. november 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Nagyon szeretjük a mákos süteményeket. Ezt mindenkinek ajánlom, mert nagyon mutatós, finom és sokáig eláll.