Mezeink fürgéje kertem zöldjeinek mártásával
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Mártika és Feri
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
Páclé elkészítése:
-
250g nyúlhús340 kcal
-
13g füstölt szalonna82 kcal
-
50g sárgarépa18 kcal
-
50g fehérrépa32 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
65g zeller23 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
13g cukor48 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
35 kcal
-
1g mustár0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
13g ecet2 kcal
-
350g víz0 kcal
-
5g citromlé1 kcal
-
0 kcal
Étel elkészítése:
Összesen
653
kcal
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
Páclé elkészítése:
-
1000g nyúlhús1360 kcal
-
50g füstölt szalonna328 kcal
-
200g sárgarépa73 kcal
-
200g fehérrépa128 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
2g mustár1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g ecet9 kcal
-
1400g víz0 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
0 kcal
Étel elkészítése:
Összesen
2618
kcal
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
Páclé elkészítése:
-
29g nyúlhús39 kcal
-
1.4g füstölt szalonna9 kcal
-
5.8g sárgarépa2 kcal
-
5.8g fehérrépa4 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
2.6g vöröshagyma1 kcal
-
7.5g zeller3 kcal
-
0.4g finomliszt2 kcal
-
2.9g tejföl6 kcal
-
1.4g cukor6 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.5g napraforgó olaj4 kcal
-
0.1g mustár0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.4g ecet0 kcal
-
40.5g víz0 kcal
-
0.6g citromlé0 kcal
-
0 kcal
Étel elkészítése:
Összesen
76
kcal
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 53.9 g
Zsír
-
Összesen 31.9 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 169 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1198.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 63 mg
-
Kálcium 130 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 684 mg
-
Nátrium 225 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.9 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 710.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 403 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 18 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 69 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 1547 micro
-
β-karotin 3694 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 118 micro
Összesen
653
kcal
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 215.8 g
Zsír
-
Összesen 127.6 g
-
Telített zsírsav 42 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 22 g
-
Koleszterin 674 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4794.1 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 253 mg
-
Kálcium 518 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 345 mg
-
Foszfor 2735 mg
-
Nátrium 900 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 143.4 g
-
Cukor 78 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 2842.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1612 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 72 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 72 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 156 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 80 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 276 micro
-
Kolin: 63 mg
-
Retinol - A vitamin: 123 micro
-
α-karotin 6189 micro
-
β-karotin 14774 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 473 micro
Összesen
2618
kcal
- 6% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 3.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 138.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 26 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 82.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 47 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 179 micro
-
β-karotin 428 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Összesen
76
kcal
Hozzávalók
Páclé elkészítése:
-
20 dkg sárgarépa
-
20 dkg fehérrépa
-
4 db borókabogyó
-
1 db vöröshagyma
-
1 közepes db zeller
-
1 evőkanál finomliszt
-
5 dkg cukor
-
4 db babérlevél
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 kk mustár
-
só ízlés szerint
-
0.5 dl ecet
-
1.4 l víz
-
1 fél citromból nyert citromlé
-
4 kávéskanál provence-i fűszerkeverék
Étel elkészítése:
Elkészítés
Páclé elkészítése:
- Előző nap a megtisztított, karikára vágott zöldséget, a hagymát fél deciliter ecettel és vízzel öntjük fel, sóval, szemes borssal, babérlevéllel, borókabogyóval, kakukkfűvel ízesítjük.
- A páclevet lassú tűzön felforrásig főzzük.
- Amennyiben fagyasztott (mélyhűtött) a nyúlhús kb. 8 óra, amíg kienged.
- A nyúlcombokat kicsontozzuk a hártyáktól, inaktól megtisztítjuk. (A lapockát nem csontozzuk)
- Majd Provence-i fűszerkeverékkel bedörzsöljük. Kb. 2 órát állni hagyjuk, majd a kihűlt páclébe tesszük és 1 napig állni hagyjuk. Felhasználás előtt a nyúlhúst a pácból kivesszük, lecsöpögtetjük. A páclét leszűrjük, a zöldségeket és a levet félretesszük.
Étel elkészítése:
- Egy lábasban, házi zsírban vagy a füstölt szalonna zsírjában, a nyúlhúst elősütjük.
- Rárakjuk a zöldséget, és a leszűrt páclé felét aláöntve az egészet lassú tűzön puhára pároljuk. (Kb. 2 óra)
- Ha a páclé elpárologna, a maradék lével pótoljuk.
- Egy kisebb tálkában a cukrot kevergetve megpirítjuk (karamellizáljuk), egy kevés páclével felengedjük, és amikor a hús már megpuhult, ezt is hozzáöntjük. A puha húst a lábasból kivesszük, visszamaradt levét összetörjük. Az összetört zöldséges léhez keverjük a liszttel simára kevert tejfölt, és egy kiskanál mustárt. Jól összeforraljuk, hogy sűrű mártást kapjunk. Citromlével savanyítjuk.
- A nyúlhúsokat visszatesszük a vadas mártásba, és felforraljuk.
- Nokedlivel, főtt tésztával, zsemlegombóccal vagy knédlivel tálaljuk.
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 13616
- Feltöltés dátuma: 2009. május 11.
Ajánló
Borajánlat: A vadas nyúlhoz, a mártás savanykás ízvilága miatt Frittmann Ezerjó 2006-os (határozott savú, enyhén gyümölcsös) fehérbort ajánlom.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
Mártika és Feri
107 recept
Vadászemberként egyik kedvenc ételem. A megnevezést középkori éttermekhez hasonlóan készítettem: mezeink fürgéje kertem zöldjeinek mártásával. Az Tiszalök-i vadászmezőn meglőtt fürge nyúl szép futkosóit, lapockáit egy éjszakára fűszerezett páclébe tettem, megpároltam, hozzá kertem zöldjeiből készült ízletes vadas mártásiba adva, kis főzött tésztával körítve tálra vetettem. Elejbed vitetem. S meglásd fogyasztván egészségedre leszen. A vadas mártás helyes elkészítési módja utoljára az 1964-ben kiadott Rákóczi János receptkönyvben jelent meg.