Meggyes-mascarponés torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 16% Zsír
Piskóta
-
18g tojás23 kcal
-
3g víz0 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
6 kcal
-
17g finomliszt61 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
Meggyréteg
Mascarponekrém
-
42g mascarpone168 kcal
-
33g habtejszín97 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
6 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
1g lapzselatin4 kcal
Díszítés
-
17g meggy8 kcal
-
8g földimogyoró47 kcal
Összesen
551
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 16% Zsír
Piskóta
-
110g tojás138 kcal
-
16g víz0 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
Meggyréteg
Mascarponekrém
-
250g mascarpone1010 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
6g lapzselatin21 kcal
Díszítés
-
100g meggy45 kcal
-
50g földimogyoró284 kcal
Összesen
3306
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 16% Zsír
Piskóta
-
7.6g tojás10 kcal
-
1.1g víz0 kcal
-
7g cukor27 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
7g finomliszt25 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0.3g vaníliaaroma0 kcal
Meggyréteg
Mascarponekrém
-
17.4g mascarpone70 kcal
-
13.9g habtejszín41 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
1.4g citromlé0 kcal
-
0.4g lapzselatin1 kcal
Díszítés
-
7g meggy3 kcal
-
3.5g földimogyoró20 kcal
Összesen
230
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 11.5 g
Zsír
-
Összesen 33.4 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 97 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 256.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.2 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 107.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 167 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 117 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 598 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 149 micro
Összesen
551
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 69.1 g
Zsír
-
Összesen 200.7 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 34 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 582 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1540.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 69 mg
-
Kálcium 339 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 181 mg
-
Foszfor 700 mg
-
Nátrium 236 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 319 g
-
Cukor 208 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 644.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1001 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 62 mg
-
D vitamin: 125 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 251 micro
-
Kolin: 384 mg
-
Retinol - A vitamin: 703 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3586 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 891 micro
Összesen
3306
kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 14 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 40 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 107.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.2 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 44.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 49 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 249 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 62 micro
Összesen
230
kcal
Hozzávalók
Piskóta
-
2 db tojás
-
100 g cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 kávéskanál sütőpor
-
1 teáskanál vaníliaaroma
Meggyréteg
Mascarponekrém
-
25 dkg mascarpone
-
2 dl habtejszín
-
2 ek cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
0.5 citromból nyert citromlé
-
3 db lapzselatin
Díszítés
-
10 dkg meggy
Elkészítés
Piskóta
- Elkészítjük a piskótát. Kivajazzuk és kilisztezzük a tortaformát (22 cm). A tojásokat különválasztjuk. A tojásfehérjékből és a vízből lágy habot készítünk, majd kanalanként adagolva hozzárakjuk a cukrot és kemény habot verünk.
- Ezután robotgéppel hozzákeverjük a tojások sárgáját és a vaníliás cukrot, valamint a vaníliaaromát.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a habra szitáljuk, és óvatosan beleforgatjuk.
- 170 fokra előmelegítjük a sütőt, és 20-25 perc alatt megsütjük a piskótát (tűpróba!).
Meggyréteg
- A meggyréteghez kimagozzuk a meggyeket.
- Teflon lábasban összeforraljuk a cukorral és a fahéjjal.
- Ha már felforrt, hozzáadjuk a búzadarát, és 3-4 percig főzzük, sűrű lekvárszerű szószt készítünk.
Mascarponekrém
- Hideg vízbe áztatjuk a lapzselatint.
- A mascarponekrémhez mély falú edénybe rakjuk a mascarponét, a tejszínt, valamint a cukrot és a bourbon vaníliát.
- Ráreszeljük a citromhéját, és kifacsarjuk kb. a felének a levét. Robotgéppel összedolgozzuk. Akkor jó, ha a tejszínhabnál keményebb krémet kapunk.
- Ezután kinyomkodjuk a zselatint, és kis edényben 4 ek vízzel a tűzhelyen feloldjuk (nem forraljuk).
- Hozzáöntjük a krémhez, összekeverjük. (A zselatin csomagolásán a hideg krémekre vonatkozó leírást kövessük!)
Díszítés
- Elkezdjük rétegezni. A piskóta tetejére rakjuk a meggyszószt, szépen egyenletesen eloszlatjuk rajta.
- Ezután ráhalmozzuk a mascarponekrémet.
- Tetszés szerint díszítsük fel a tortánkat. Én 10 dkg magozott meggyel és pirított mogyoróval díszítettem.
- Jól hűtsük be (ha lehet álljon egy éjszakát), és ezután tálaljuk!
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 173
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 12
- Össznézettség: 31422
- Feltöltés dátuma: 2014. június 29.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Most, hogy itt van a meggyszezon, igyekszem minél többféle desszertet elkészíteni ebből a finom, édesen fanyar gyümölcsből (a torta egyébként az év bármely időszakában akár meggybefőttből is elkészíthető). Kezdőnek és haladónak egyaránt jó szívvel ajánlom ezt az ízletes, gyorsan elkészíthető tortát. Én a változatosság kedvéért ezúttal teljes kiőrlésű lisztből készítettem a piskótát, ami ebben a tortában (is) meglepően jól működik.