Földimogyoró

A földimogyoró, más néven mogyoróbab vagy földimogyoró, egy rendkívül népszerű, tápláló mag, amely nemcsak a snackek világában, hanem a konyhákban is nagy szerepet kap. A hüvelyesek családjába tartozik, és bár gyakran az olajos magvak között emlegetjük, valójában nem is igazi diófélék közé tartozik. Különleges termesztési módja és ízletes, enyhén édes, sós aromája miatt a földimogyoró több millió ember mindennapi táplálkozásában jelen van.
A földimogyoró különleges tápanyagprofilja mellett számos jótékony hatással bír, és rengeteg módon felhasználható a konyhában. Az egészségre gyakorolt jótékony hatásai mellett a földimogyoró számos étel alapanyaga lehet, a klasszikus mogyoróvajtól kezdve a süteményekig és főételekig.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A földimogyoró (Arachis hypogaea) egy évelő növény, amely elsősorban a trópusi és szubtrópusi területeken honos, de más régiókban is sikeresen termesztik. A földimogyoró valójában a hüvelyesek családjába tartozik, mégis olajos magként fogyasztjuk. A növény virágai a föld felszínén nőnek, de a termés a talaj alatt, a gyökérzetben érik. A földimogyoró héja alatt található édes, zsíros mag, amelyet számos módon használhatunk fel a konyhában.
A földimogyorónak több fajtája létezik, közülük a legelterjedtebbek a Virginia, Valencia, Spanish és Runner típusok. Az apró magok gazdagok fehérjében, egészséges zsírsavakban, valamint vitaminokban és ásványi anyagokban is, így nemcsak finom, hanem tápláló is.
A földimogyoró egész évben beszerezhető a boltok polcairól, de szezonja elsősorban az őszi hónapokra esik. Vásárolhatjuk nyers, pörkölt, sózott vagy hántolt formában is. Az egyszerű pörkölt vagy hántolt változatokat gyakran snackként fogyasztják, míg a nyers változatokat különféle ételekhez, például mogyoróvaj vagy sütemények alapjaként használják.
A földimogyoró vásárlásakor figyeljünk arra, hogy friss legyen, és a csomagolás sértetlen. Sózott vagy pörkölt változatokat vásárlás előtt érdemes kóstolni, hogy megfelelő ízesítést válasszunk. A nyers földimogyorót hűvös, száraz helyen tárolhatjuk, de a pörkölt változatokat legjobb hűtve tartani a frissesség megőrzéséhez.
A földimogyoró rendkívül gazdag fehérjében, ami kiváló növényi fehérjeforrássá teszi. Emellett telítetlen zsírsavakat, mint például olajsavat és linolsavat is tartalmaz, melyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. A földimogyoróban található E-vitamin és antioxidánsok segíthetnek a sejtek védelmében, míg a B-vitaminok elősegítik az idegrendszer és a bélflóra egészségét.
A földimogyoró emellett jó kalcium, magnézium, foszfor, kálium és cink forrás is, amelyek fontos szerepet játszanak a csontok, a bélműködés és az immunrendszer erősítésében. Rendszeres fogyasztása támogathatja a testsúly kontrollálását is, mivel az egészséges zsírok és fehérjék hosszú ideig teltségérzetet biztosítanak.
A földimogyoró számos étel alapanyaga lehet. Az egyik legismertebb formája a mogyoróvaj, amelyet szendvicsekhez, süteményekhez vagy smoothie-khoz is használhatunk. Emellett mogyorós sütemények, például a klasszikus mogyorós keksz vagy a gazdag mogyorós fudge is népszerű választás.
Ha valami különlegesebbre vágysz, készíthetsz földimogyoróval töltött csirkét, vagy kipróbálhatod a mogyorós szójaszószos tészta receptet. A mogyoróval díszített saláták vagy a földimogyorós-főzelék is remek lehetőséget kínálnak a mag felhasználására. Az ázsiai konyhában pedig elterjedt a földimogyorós pác vagy a tavaszi tekercs földimogyorós szósszal.
A desszertek világában is kitűnő szereplő, legyen szó akár mogyorós csokoládékrémről, földimogyoróval töltött csokoládébonbonról, vagy egy egyszerű mogyorókrémes tortáról.
Még több földimogyorós receptért görgess lejjebb!
A földimogyoró szezonja az év nagy részében elérhető, mivel a termés folyamatosan frissíthető. A legjobb időszak a vásárlásra ősszel van, amikor a friss betakarítású földimogyorók érkeznek a piacra, de a pörkölt változatok egész évben kaphatók.
A földimogyorót hűvös, száraz helyen tároljuk, ha nyers formában vásároltuk. Ha pörkölt vagy hántolt, akkor jobb, ha hűtőszekrényben tartjuk, hogy megőrizzük frissességét és ízét. Ha mogyoróvajat készítünk, azt légmentesen záródó edényben érdemes tárolni, és 2-3 hónapon belül felhasználni.
fehérjetartalom
25.8 g
zsírtartalom
46.263 g
szénhidráttartalom
16.13 g
víztartalom
6.5 g
Foszfor
376 mg
Magnézium
168 mg
Kalcium
92 mg
Nátrium
18 mg
B6 vitamin
0.348 g
Kolin
52.5 mg
Niacin - B3 vitamin
12.066 mg
E vitamin
8.33 mg
fehérje
25.8 g
Zsír
telített zsírsav
6.279 g
egyszeresen telített zsírsav
24.426 g
többszörösen telített zsírsav
15.558 g
ásványi anyagok
Kalcium
92 mg
Vas
4.58 mg
Magnézium
168 mg
Foszfor
376 mg
Nátrium
18 mg
Cink
3.27 mg
Réz
1.144 mg
Mangán
1.934 mg
Szelén
7.2 µg
szénhidrát
rost
8.5 g
cukor
4.72 g
víz
6.5 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.64 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.135 mg
Niacin - B3 vitamin
12.066 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.767 mg
Folát
240 µg
Kolin
52.5 mg
E vitamin
8.33 mg
B6 vitamin
0.348 g
A medvehagyma igazi tavaszi csemege, ami remekül feldobja a már megszokott ízeket, ezért érdemes belecsempészni néhány ételbe, legalább kísérletező jelleggel. Március vége és április eleje hagyományosan a medvehagymaszezon legmeghatározóbbja, szóval irány az erdő, ha magad szednéd!
NosaltyMár készülnek a termelők, áruházláncok és viszonteladók a húsvétra, és bár nem várható fennakadás a tojásellátásban, érdemes nem az utolsó napokra hagyni a bevásárlást. Megtudtuk azt is, mennyibe kerül majd átlagosan egy tojás.
NosaltySajnos a kisboltokat meglehetősen negatívan érinti az árrésstop.
NosaltyKözeleg a tavasz, majd eljön a nyár is, szóval a télre behurcolt kinti növények lassan újra kikerülhetnek. Ezúttal a nagy kedvenc, a muskátli kerül górcső alá: következzen pár tipp, ami abban segít, hogy a telet követően sok-sok virágot hozzon.
A Sparban vásárolva meglepődhetünk a termékek árait vizsgálva. Pozitív értelemben.
A leves medvehagymás, a főétel cukkinis-zöldspárgás, így nem lehet panasz a tavaszi alapanyagokra és ízekre. Jó, a desszertünk "csak" csokis, de nagyon-nagyon szaftos.
Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...
A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...
Jó, hát tudom, hogy van már pár aranygaluska receptünk, de ilyen még nincs! :) Nem a tésztában van a pláne, gyanítom, a nagymamámat is Horváth Ilona tanította aranygaluskát készíteni, ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!