Földimogyoró

Földimogyoró

Leírás

Más néven amerikai mogyoró Brazíliában őshonos, e területeken vadon is előfordul. Amerika felfedezése után terjedt el fokozatosan az egész világon. Magja finom csemege, olaja -melynek minősége csaknem egyenértékű az olívaolajéval- étkezésre kiváló. Vásárláskor legyünk körültekintőek. Sajnos előfordul, hogy a szárítás, tárolás nem megfelelő és a mogyoró bepenészedik, majd utána újra megpróbálják letisztítani és kiszárítani, ám az ízén akkor is érződik, mégha kevéssé is. Az ilyen mogyorót azonnal dobjuk ki. A penészes földimogyoró fogyasztása rendkívül veszélyes, mert mikotoxinokat (aflatoxint) tartalmaz, amelyekről az utóbbi időben derült ki, hogy rákkeltő anyagok, májkarcinómát okoznak. Emberre és állatokra egyaránt már igen kis koncentrációban veszélyesek.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Gyári csomagolásban hagyjuk, egyébként nejlonzacskóban.

100g Földimogyoró

fehérjetartalom

25.8 g

zsírtartalom

46.263 g

szénhidráttartalom

16.13 g

víztartalom

6.5 g

gramm földimogyoró?

Top ásványi anyagok

Foszfor

376 mg

Magnézium

168 mg

Kalcium

92 mg

Nátrium

18 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.348 g

Kolin

52.5 mg

Niacin - B3 vitamin

12.066 mg

E vitamin

8.33 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

25.8 g

Zsír

telített zsírsav

6.279 g

egyszeresen telített zsírsav

24.426 g

többszörösen telített zsírsav

15.558 g

ásványi anyagok

Kalcium

92 mg

Vas

4.58 mg

Magnézium

168 mg

Foszfor

376 mg

Nátrium

18 mg

Cink

3.27 mg

Réz

1.144 mg

Mangán

1.934 mg

Szelén

7.2 µg

szénhidrát

rost

8.5 g

cukor

4.72 g

víz

6.5 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.64 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.135 mg

Niacin - B3 vitamin

12.066 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.767 mg

Folát

240 µg

Kolin

52.5 mg

E vitamin

8.33 mg

B6 vitamin

0.348 g

448 találat

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...