Földimogyoró

Földimogyoró

Leírás

Földimogyoró – receptek, leírás, tippek

Földimogyoró – Receptek, Leírás, Tippek

A földimogyoró, más néven mogyoróbab vagy földimogyoró, egy rendkívül népszerű, tápláló mag, amely nemcsak a snackek világában, hanem a konyhákban is nagy szerepet kap. A hüvelyesek családjába tartozik, és bár gyakran az olajos magvak között emlegetjük, valójában nem is igazi diófélék közé tartozik. Különleges termesztési módja és ízletes, enyhén édes, sós aromája miatt a földimogyoró több millió ember mindennapi táplálkozásában jelen van.

A földimogyoró különleges tápanyagprofilja mellett számos jótékony hatással bír, és rengeteg módon felhasználható a konyhában. Az egészségre gyakorolt jótékony hatásai mellett a földimogyoró számos étel alapanyaga lehet, a klasszikus mogyoróvajtól kezdve a süteményekig és főételekig.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az az földimogyoró?

A földimogyoró (Arachis hypogaea) egy évelő növény, amely elsősorban a trópusi és szubtrópusi területeken honos, de más régiókban is sikeresen termesztik. A földimogyoró valójában a hüvelyesek családjába tartozik, mégis olajos magként fogyasztjuk. A növény virágai a föld felszínén nőnek, de a termés a talaj alatt, a gyökérzetben érik. A földimogyoró héja alatt található édes, zsíros mag, amelyet számos módon használhatunk fel a konyhában.

A földimogyorónak több fajtája létezik, közülük a legelterjedtebbek a Virginia, Valencia, Spanish és Runner típusok. Az apró magok gazdagok fehérjében, egészséges zsírsavakban, valamint vitaminokban és ásványi anyagokban is, így nemcsak finom, hanem tápláló is.

Hogyan vásároljuk?

A földimogyoró egész évben beszerezhető a boltok polcairól, de szezonja elsősorban az őszi hónapokra esik. Vásárolhatjuk nyers, pörkölt, sózott vagy hántolt formában is. Az egyszerű pörkölt vagy hántolt változatokat gyakran snackként fogyasztják, míg a nyers változatokat különféle ételekhez, például mogyoróvaj vagy sütemények alapjaként használják.

A földimogyoró vásárlásakor figyeljünk arra, hogy friss legyen, és a csomagolás sértetlen. Sózott vagy pörkölt változatokat vásárlás előtt érdemes kóstolni, hogy megfelelő ízesítést válasszunk. A nyers földimogyorót hűvös, száraz helyen tárolhatjuk, de a pörkölt változatokat legjobb hűtve tartani a frissesség megőrzéséhez.

Mire jó a földimogyoró?

A földimogyoró rendkívül gazdag fehérjében, ami kiváló növényi fehérjeforrássá teszi. Emellett telítetlen zsírsavakat, mint például olajsavat és linolsavat is tartalmaz, melyek jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre. A földimogyoróban található E-vitamin és antioxidánsok segíthetnek a sejtek védelmében, míg a B-vitaminok elősegítik az idegrendszer és a bélflóra egészségét.

A földimogyoró emellett jó kalcium, magnézium, foszfor, kálium és cink forrás is, amelyek fontos szerepet játszanak a csontok, a bélműködés és az immunrendszer erősítésében. Rendszeres fogyasztása támogathatja a testsúly kontrollálását is, mivel az egészséges zsírok és fehérjék hosszú ideig teltségérzetet biztosítanak.

Mi készülhet a földimogyoróból?

A földimogyoró számos étel alapanyaga lehet. Az egyik legismertebb formája a mogyoróvaj, amelyet szendvicsekhez, süteményekhez vagy smoothie-khoz is használhatunk. Emellett mogyorós sütemények, például a klasszikus mogyorós keksz vagy a gazdag mogyorós fudge is népszerű választás.

Ha valami különlegesebbre vágysz, készíthetsz földimogyoróval töltött csirkét, vagy kipróbálhatod a mogyorós szójaszószos tészta receptet. A mogyoróval díszített saláták vagy a földimogyorós-főzelék is remek lehetőséget kínálnak a mag felhasználására. Az ázsiai konyhában pedig elterjedt a földimogyorós pác vagy a tavaszi tekercs földimogyorós szósszal.

A desszertek világában is kitűnő szereplő, legyen szó akár mogyorós csokoládékrémről, földimogyoróval töltött csokoládébonbonról, vagy egy egyszerű mogyorókrémes tortáról.

Még több földimogyorós receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

A földimogyoró szezonja az év nagy részében elérhető, mivel a termés folyamatosan frissíthető. A legjobb időszak a vásárlásra ősszel van, amikor a friss betakarítású földimogyorók érkeznek a piacra, de a pörkölt változatok egész évben kaphatók.

hogyan tároljam

A földimogyorót hűvös, száraz helyen tároljuk, ha nyers formában vásároltuk. Ha pörkölt vagy hántolt, akkor jobb, ha hűtőszekrényben tartjuk, hogy megőrizzük frissességét és ízét. Ha mogyoróvajat készítünk, azt légmentesen záródó edényben érdemes tárolni, és 2-3 hónapon belül felhasználni.

100g Földimogyoró

fehérjetartalom

25.8 g

zsírtartalom

46.263 g

szénhidráttartalom

16.13 g

víztartalom

6.5 g

gramm földimogyoró?

Top ásványi anyagok

Foszfor

376 mg

Magnézium

168 mg

Kalcium

92 mg

Nátrium

18 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.348 g

Kolin

52.5 mg

Niacin - B3 vitamin

12.066 mg

E vitamin

8.33 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

25.8 g

Zsír

telített zsírsav

6.279 g

egyszeresen telített zsírsav

24.426 g

többszörösen telített zsírsav

15.558 g

ásványi anyagok

Kalcium

92 mg

Vas

4.58 mg

Magnézium

168 mg

Foszfor

376 mg

Nátrium

18 mg

Cink

3.27 mg

Réz

1.144 mg

Mangán

1.934 mg

Szelén

7.2 µg

szénhidrát

rost

8.5 g

cukor

4.72 g

víz

6.5 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.64 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.135 mg

Niacin - B3 vitamin

12.066 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

1.767 mg

Folát

240 µg

Kolin

52.5 mg

E vitamin

8.33 mg

B6 vitamin

0.348 g

450 találat

Címlapról ajánljuk

5 medvehagyma-lelőhely országszerte, ha te magad szednéd

A medvehagyma igazi tavaszi csemege, ami remekül feldobja a már megszokott ízeket, ezért érdemes belecsempészni néhány ételbe, legalább kísérletező jelleggel. Március vége és április eleje hagyományosan a medvehagymaszezon legmeghatározóbbja, szóval irány az erdő, ha magad szednéd!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!