Mandulatorta almával mákkal karamellel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
17g mandula98 kcal
-
17g nádcukor63 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
3g likőr11 kcal
-
1g vaj8 kcal
-
1g finomliszt5 kcal
Az almakrémhez
-
83g alma39 kcal
-
4g nádcukor16 kcal
-
4g vaj30 kcal
-
12 kcal
-
1g lapzselatin2 kcal
A mákkrémhez
A bevonáshoz
-
21g habtejszín61 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
2g vaj12 kcal
-
8g tej5 kcal
-
2g zselatinfix2 kcal
-
4g mandula25 kcal
-
33g alma16 kcal
-
2g citromlé0 kcal
Összesen
665
kcal
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
200g mandula1180 kcal
-
200g nádcukor760 kcal
-
120g finomliszt437 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
40g likőr131 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
Az almakrémhez
-
1000g alma468 kcal
-
50g nádcukor190 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
60g narancslekvár148 kcal
-
6g lapzselatin21 kcal
A mákkrémhez
A bevonáshoz
-
250g habtejszín730 kcal
-
40g cukor155 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
100g tej56 kcal
-
20g zselatinfix26 kcal
-
50g mandula295 kcal
-
400g alma187 kcal
-
20g citromlé4 kcal
Összesen
7950
kcal
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 16% Zsír
A tésztához
-
5.8g mandula34 kcal
-
5.8g nádcukor22 kcal
-
3.5g finomliszt13 kcal
-
9.5g tojás12 kcal
-
3.5g vaj25 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
1.2g likőr4 kcal
-
0.4g vaj3 kcal
-
0.4g finomliszt2 kcal
Az almakrémhez
-
28.8g alma13 kcal
-
1.4g nádcukor5 kcal
-
1.4g vaj10 kcal
-
1.7g narancslekvár4 kcal
-
0.2g lapzselatin1 kcal
A mákkrémhez
A bevonáshoz
-
7.2g habtejszín21 kcal
-
1.2g cukor4 kcal
-
0.6g vaj4 kcal
-
2.9g tej2 kcal
-
0.6g zselatinfix1 kcal
-
1.4g mandula9 kcal
-
11.5g alma5 kcal
-
0.6g citromlé0 kcal
Összesen
230
kcal
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.4 g
Zsír
-
Összesen 39.8 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 152 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1077.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 388 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 115 mg
-
Foszfor 400 mg
-
Nátrium 153 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.3 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 132.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 222 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 216 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 70 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 158 micro
Összesen
665
kcal
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 160.6 g
Zsír
-
Összesen 477.8 g
-
Telített zsírsav 184 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 176 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 89 g
-
Koleszterin 1820 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12930.7 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 171 mg
-
Kálcium 4660 mg
-
Vas 35 mg
-
Magnézium 1379 mg
-
Foszfor 4797 mg
-
Nátrium 1841 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 16 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 819.4 g
-
Cukor 588 mg
-
Élelmi rost 88 mg
VÍZ
-
Összesen 1589.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2666 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 75 mg
-
C vitamin: 72 mg
-
D vitamin: 296 micro
-
K vitamin: 51 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 485 micro
-
Kolin: 1148 mg
-
Retinol - A vitamin: 2587 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 844 micro
-
β-crypt 188 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1891 micro
Összesen
7950
kcal
- 5% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 13.8 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 373 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 134 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 138 mg
-
Nátrium 53 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.6 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 45.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 75 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Összesen
230
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
12 dkg finomliszt
-
6 db tojás
-
12 dkg vaj
-
1 csomag sütőpor
Az almakrémhez
-
5 dkg vaj
-
3 ek narancslekvár
-
3 db lapzselatin
A mákkrémhez
A bevonáshoz
-
250 ml habtejszín
-
2 dkg vaj
-
1 dl tej
-
1 csomag zselatinfix
-
0.5 citromból nyert citromlé
Elkészítés
A tésztához
- A tészta alapanyagait elosztjuk 4 felé, és mindegyiket külön kikeverve, egyenként megsütjük a lapokat, majd rácson hagyjuk hűlni őket.
- A tojássárgáját habosra keverjük a vajjal és a cukorral, hozzáadagoljuk a mandulalikőrt, a mandulát és a sütőporral elkevert lisztet. A masszát belesimítjuk a vajjal kikent és liszttel kiszórt kapcsos formába, majd előmelegített sütőben 200 fokon 10-15 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
- Az almakrémhez a meghámozott, kicsumázott almákat vékonyan felszeleteljük, majd a vajon a cukorral megpároljuk, hozzáadjuk a narancslekvárt és a lapzselatint a csomagoláson feltüntetett utasításoknak megfelelően,majd az egészet egy botmixerrel krémes állagúra mixeljük. Hűlni hagyjuk.
- A mákkrémhez a darált mákot egy edényben felfőzzük a cukorral és a tejszínnel, majd kihűtjük.
- Az összeállításnál az első lapot belehelyezzük a kapcsos formába, és rásimítjuk az almakrém felét. Ráhelyezzük a következő lapot, erre simítjuk a mákkrémet, erre a következő lapot helyezzük, amire rákenjük az almakrém másik felét. Végül ráhelyezzük az utolsó lapot is. Hűvös helyre tesszük, míg elkészítjük a borítását, a karamell krémet.
- A karamell krémhez egy edényben meg karamellizáljuk a cukrot, majd beletesszük a vajat, és annyi tejet adunk hozzá, amennyitől folyóssá válik úgy, hogy mikor kihűl akkor is folyós maradjon.
- A habtejszínt elkezdjük felverni, félidőben hozzáadjuk a zselatinfixet, majd szépen lassan belecsurgatjuk a karamellt, miközben folyamatosan közepes fordulaton verjük a tejszínt.
- Az így kapott karamell krémmel bevonjuk a tortát, majd körbeszórjuk az őrölt mandulával. A tetejére habzsák segítségével, a szeleteket jelezvén egy-egy rózsát nyomunk.
- A tetejére díszítésnek a két almát gerezdekre vágjuk, majd ezekből, vékony szeleteket vágunk, citromos hideg vízbe mártjuk, és felváltva a színeket 3-3 szelet almát legyező formában elrendezünk körben a rózsák mellett haladva.
- Tálalásig a hűtőben tartjuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 18
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 2330
- Feltöltés dátuma: 2013. március 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Kisfiam 7. születésnapjára készült ez a finom torta. Nagyon meg volt vele elégedve, ugyanis kifejezetten az Ő kérésére készült ezzel az ízesítéssel. Mivel a külső borítása karamellás tejszínnel készült, úgy gondoltam, benevezek vele a Haas Natural és a NoSalty közös receptversenyére.