Majdnem muszaka vegetáriánusoknak
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Nicki
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
A rakottashoz
-
173g padlizsán41 kcal
-
42g burgonya24 kcal
-
90g paradicsom16 kcal
-
8g kuszkusz31 kcal
-
17g víz0 kcal
-
8g vöröshagyma3 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
12 kcal
-
17g fehérbor14 kcal
-
14g olívaolaj125 kcal
-
2g menta2 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
A sajtos besamel helyett, a tetejére
-
33g víz0 kcal
-
3g olívaolaj24 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
17g növényi tej8 kcal
-
5g rizsliszt18 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
2 kcal
A szejtánhoz
Összesen
402
kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
A rakottashoz
-
1040g padlizsán247 kcal
-
250g burgonya144 kcal
-
540g paradicsom97 kcal
-
50g kuszkusz188 kcal
-
100g víz0 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
1g oregánó1 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
70 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
-
14g menta10 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
A sajtos besamel helyett, a tetejére
-
200g víz0 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
100g növényi tej47 kcal
-
30g rizsliszt110 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2g citromlé0 kcal
-
13 kcal
A szejtánhoz
Összesen
2415
kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
A rakottashoz
-
35.4g padlizsán8 kcal
-
8.5g burgonya5 kcal
-
18.4g paradicsom3 kcal
-
1.7g kuszkusz6 kcal
-
3.4g víz0 kcal
-
1.7g vöröshagyma1 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.9g szárított paradicsom2 kcal
-
3.4g fehérbor3 kcal
-
2.9g olívaolaj26 kcal
-
0.5g menta0 kcal
-
1.5g petrezselyem1 kcal
A sajtos besamel helyett, a tetejére
-
6.8g víz0 kcal
-
0.5g olívaolaj5 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
3.4g növényi tej2 kcal
-
1g rizsliszt4 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.1g citromlé0 kcal
-
0.1g élesztőpehely0 kcal
A szejtánhoz
Összesen
82
kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.6 g
Zsír
-
Összesen 18.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 433.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 111 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 71 mg
-
Foszfor 196 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 386.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 149 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 91 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 91 micro
-
β-karotin 836 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 4381 micro
-
Lut-zea 656 micro
Összesen
402
kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 129.3 g
Zsír
-
Összesen 109.8 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 75 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2600 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 64 mg
-
Kálcium 669 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 429 mg
-
Foszfor 1177 mg
-
Nátrium 228 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 233.8 g
-
Cukor 70 mg
-
Élelmi rost 53 mg
VÍZ
-
Összesen 2318.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 533 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 217 mg
-
D vitamin: 42 micro
-
K vitamin: 895 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 548 micro
-
Kolin: 176 mg
-
Retinol - A vitamin: 63 micro
-
α-karotin 546 micro
-
β-karotin 5015 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 26288 micro
-
Lut-zea 3936 micro
Összesen
2415
kcal
- 5% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 83% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 3.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 88.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 40 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 78.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 19 micro
-
β-karotin 170 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 894 micro
-
Lut-zea 134 micro
Összesen
82
kcal
Hozzávalók
A rakottashoz
-
2 nagy db padlizsán
-
25 dkg burgonya
-
3 nagy db paradicsom
-
5 dkg kuszkusz
-
1 kis fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 db babérlevél
-
1 kk kakukkfű
-
0.5 tk oregánó
-
1 kk cayenne paprika
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 dl fehérbor
-
1 dl olívaolaj
-
1 csokor petrezselyem
A sajtos besamel helyett, a tetejére
-
2 dl víz
-
2 ek olívaolaj
-
2 gerezd fokhagyma
-
3 dkg rizsliszt
-
1 csipet kurkuma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 kk citromlé
A szejtánhoz
Elkészítés
A rakottashoz
- A burgonyát héjában megfőzzük, majd megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk.A padlizsánokat 1 cm vastag szeletekre vágjuk, lesózzuk, és állni hagyjuk 15 percig.
- A padlizsánokról papírtörlővel leitatjuk a nedvességet,és egy forró palacsintasütőbenátpirítjuk mindkét oldalukat (grillen még jobb).
- A szejtánt frissen is elkészíthetjük otthon. A búzasikért (kb 125 g por) elkeverjük 1 csipet sóval, az ételhez ízben harmonizáló fűszerrel,majd vizet adunk (kb 1,5 dl) hozzá, és egy ruganyos masszát kapva villával vagy kézzel kicsit áthajtogatjuk, összegyúrjuk.
- Pihentetjük negyed órát,majd bő, sós, forrásban lévő vízben főzzük 10 percig (duplájára dagad),kivesszük,és felszeleteljük majd visszatesszük a vízbe, és még 10 percig főzzük. Ezeket a búzahúscsíkokat daráljuk le a töltelékünkhöz.
- A kuszkuszt sózzuk, és leöntjük 1 dl forrásban lévő vízzel úgy, hogy teljesen ellepje, letakarva 10 percet pihentetjük.
- A hagymát és fokhagymát apró kockára vágjuk 0,5-0,8 dl olajon megpirítjuk (ez az olajmennyiség először soknak tűnik, de a szejtánhoz több zsiradék szükséges, mint a rendes húshoz).Hozzáadjuk a babérlevelet, kakukkfüvet, fahéjat, oregánót, cayenne borsot, majd a darált szejtánt (búzahúst) elkeverjük.
- Hagyjuk kicsit pirulni (1-2 perc), majdfelöntjük a borral (hagyjuk kicsit elpárologni), hozzáadjuk az apró kockára vágott aszalt paradicsomot és 1 db felkozkázott paradicsomot,sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a kuszkuszt is,és le is vehetjük a tűzről. A finomra vágott menta és petrezselyem leveleket hozzákeverjük.
- Egy tűzálló tálat (20 cm x 35 cm) vékonyan kiolajozunk, és az aljára elrendezzük a burgonyaszeleteket,sózzuk,borsozzuk, majd következő rétegként a lesütött padlizsán felét rátesszük. Erre a rétegre kerül a szejtános töltelék, majd a maradék 2 paradicsom vékonyan felkarikázva. Mindezt beborítjuk a padlizsán másik felével.
- A tetejére elkészítjük a krémet, amihez a két fokhagymát a kés lapjával kicsit szétnyomjuk, és a 2 ek olajon aranybarnára sütjük, ha már pirult, felöntjük 2 dl vízzel, és hozzáadjuk az őrölt szerecsendiót. Főzzük, míg a fokhagyma meg nem puhul (2-3 perc), majdbotmixerrel pürésítjük.ú
- A növényi tejben elkeverjük a rizslisztet és a kurkumát,majd a fokhagymás léhez öntjük, folytonosan kevergetve besűrítjük. A tűzről levéve ízesítjük sóval, borssal, citromlével,és hozzáadjuk a sörélesztőpelyhet is. Elkeverjük, és ezt a masszát kanalazzuk a padlizsán tetejére.
- 200 'C előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 25x35
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 78
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 11749
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 28.
Ajánló
A receptben leírt szejtán (búzahús) nagyon jól helyettesíti a darált húst, más receptekhez is használható, csak a fűszerezését kell változtatni. Én ebből készítem a Bolognai szószt vagy a Rakott kelt is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Nicki
57 recept
A közkedvelt Görög rakott padlizsán ételt gondoltam, nem hagyhatom ki a vegán étrendből, így a húst lecserélve elkészítettem a vegán verziót. Majdnem Muszaka. :D