Növényi tej

A növényi tej erjesztett gabonából előállított, állati eredetű tejet helyettesítő tej. A gabonatejet zabból, rizsből, rozsból, búzából vagy szójából állítják elő. A növényi tej küllemét tekintve nagyon hasonlít a tehéntejhez. Kevesebb fehérjét és több szénhidrátot tartalmaz, mint a tehéntej. Kevés telített zsírsavat tartalmaz, és nem tartalmaz laktózt (tejcukrot). Így a tejcukorra érzékenyek is fogyaszthatják. Tejfehérjét sem tartalmaz, ezért vegetáriánusok és tejfehérje érzékenyek is fogyaszthatják. Vanília, csokoládé és más ízesítésekkel is kapható. Gyakran tartalmaz hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat. A növényi tejszín is kedvelt alapanyaga elsősorban a vegetáriánus konyhának. A kókusztej a gyümölcshús és víz pürésített keverékéből készül, melyet kendőn paszíroznak át és így nyerik a tejszerű folyadékot. Számos fogás: szószok, levesek, és néhány koktél, pl. a "Piña Colada" kedvelt alapanyaga. A rizstej a növényi tej leggyakoribb formája. Bő vízben főzött darált rizsből állítják elő, mely erjedni kezd. A krémes állagú masszát fermentálják, azaz erjesztik és átszűrik. Növényi olajat adnak az átszűrt folyadékhoz és emulgeálják, azaz a folyadékban az eredetileg nem elegyedő olajat eloszlatják. Európában a rizstejet elsősorban a vegetáriánusok és azok fogyasztják, akik tejfehérje- vagy tejcukor érzékenyek. A szójatej szójababból előállított növényi ital. Természetéből fakadólag magas a fehérje- és alacsony a zsírtartalma. Telítetlen zsírsavakban gazdag és kevés koleszterint tartalmaz. A tofut szójatejből állítják elő, melyet altatnak, majd az aludt tejet szögletes tömbökké préselik.
Bármikor.
Hűtőben.
fehérjetartalom
0.28 g
zsírtartalom
0.938 g
szénhidráttartalom
9.17 g
víztartalom
89.28 g
Kalcium
118 mg
Foszfor
56 mg
Nátrium
39 mg
Magnézium
11 mg
B6 vitamin
0.039 g
Kolin
2.1 mg
E vitamin
0.47 mg
Niacin - B3 vitamin
0.39 mg
fehérje
0.28 g
Zsír
egyszeresen telített zsírsav
0.625 g
többszörösen telített zsírsav
0.313 g
ásványi anyagok
Kalcium
118 mg
Vas
0.2 mg
Magnézium
11 mg
Foszfor
56 mg
Nátrium
39 mg
Cink
0.13 mg
Réz
0.037 mg
Mangán
0.282 mg
Szelén
2.2 µg
szénhidrát
rost
0.3 g
cukor
5.28 g
víz
89.28 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.027 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.142 mg
Niacin - B3 vitamin
0.39 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.146 mg
Folát
2 µg
Kolin
2.1 mg
Retinol
63 µg
E vitamin
0.47 mg
D vitamin
42 µg
K vitamin
0.2 µg
B12 vitamin
0.63 µg
A vitamin
63 µg
B6 vitamin
0.039 g
Egy olyan kényelmi termékekkel telepakolt világban élünk, ahol már kevesen nyúlnak a klasszikus módszerekhez és receptekhez. Nagy kár, hiszen nem biztos, hogy mindennek a kényelemről kéne szólnia a főzésben: a vaníliakrémek és sodók szerintem kiváló példaként jelentkeznek erre.
Lakos BenedekMai menüsorunk sem lesz szerény: színes, ízes fogások kavalkádja fogad, csak legyen, aki elkészíti.
NosaltySokan a csapból folyó vizet fogyasztják, mint ivóvizet, hiszen sokkal olcsóbb, mint palackozott ásványvizet venni, nem is beszélve a palackvisszaváltás kényszeréről. Svéd kutatók friss kutatása alapján azonban úgy tűnik, bizonyos megbetegedések és a klóros víz fogyasztása között összefüggés lehet.
NosaltyVagyunk egy páran, akik el sem tudják képzelni a napindítást egy csésze, de inkább egy bögre forró kávé nélkül. Azonban van egy dolog, amit semmiképp ne tegyünk meg a kávéval, mert egy kutatás szerint akár rákkeltő hatása is lehet.
A sült krumpli egyike azoknak az ételeknek, amelyeket alapvetően a legkönnyebben meg lehet sütni forrólevegős sütőben, ám csak akkor lesz aranyszínű, kívül ropogós és belül puha a végeredmény, ha elkerülünk bizonyos hibákat. Nézzük, melyek azok!
A napokban áfa-visszatérítést ígért a kormány a nyugdíjasoknak, melynek értelmében bizonyos termékek áfájat visszaigényelhetik. Úgy tűnik, mégsem annyira fekete-fehér a döntés, mint sokan hitték.
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!