Növényi tej

Növényi tej

Leírás

A növényi tej erjesztett gabonából előállított, állati eredetű tejet helyettesítő tej. A gabonatejet zabból, rizsből, rozsból, búzából vagy szójából állítják elő. A növényi tej küllemét tekintve nagyon hasonlít a tehéntejhez. Kevesebb fehérjét és több szénhidrátot tartalmaz, mint a tehéntej. Kevés telített zsírsavat tartalmaz, és nem tartalmaz laktózt (tejcukrot). Így a tejcukorra érzékenyek is fogyaszthatják. Tejfehérjét sem tartalmaz, ezért vegetáriánusok és tejfehérje érzékenyek is fogyaszthatják. Vanília, csokoládé és más ízesítésekkel is kapható. Gyakran tartalmaz hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat. A növényi tejszín is kedvelt alapanyaga elsősorban a vegetáriánus konyhának. A kókusztej a gyümölcshús és víz pürésített keverékéből készül, melyet kendőn paszíroznak át és így nyerik a tejszerű folyadékot. Számos fogás: szószok, levesek, és néhány koktél, pl. a "Piña Colada" kedvelt alapanyaga. A rizstej a növényi tej leggyakoribb formája. Bő vízben főzött darált rizsből állítják elő, mely erjedni kezd. A krémes állagú masszát fermentálják, azaz erjesztik és átszűrik. Növényi olajat adnak az átszűrt folyadékhoz és emulgeálják, azaz a folyadékban az eredetileg nem elegyedő olajat eloszlatják. Európában a rizstejet elsősorban a vegetáriánusok és azok fogyasztják, akik tejfehérje- vagy tejcukor érzékenyek. A szójatej szójababból előállított növényi ital. Természetéből fakadólag magas a fehérje- és alacsony a zsírtartalma. Telítetlen zsírsavakban gazdag és kevés koleszterint tartalmaz. A tofut szójatejből állítják elő, melyet altatnak, majd az aludt tejet szögletes tömbökké préselik.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Hűtőben.

100g Növényi tej

fehérjetartalom

0.28 g

zsírtartalom

0.938 g

szénhidráttartalom

9.17 g

víztartalom

89.28 g

gramm növényi tej?

Top ásványi anyagok

Kalcium

118 mg

Foszfor

56 mg

Nátrium

39 mg

Magnézium

11 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.039 g

Kolin

2.1 mg

E vitamin

0.47 mg

Niacin - B3 vitamin

0.39 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

0.28 g

Zsír

egyszeresen telített zsírsav

0.625 g

többszörösen telített zsírsav

0.313 g

ásványi anyagok

Kalcium

118 mg

Vas

0.2 mg

Magnézium

11 mg

Foszfor

56 mg

Nátrium

39 mg

Cink

0.13 mg

Réz

0.037 mg

Mangán

0.282 mg

Szelén

2.2 µg

szénhidrát

rost

0.3 g

cukor

5.28 g

víz

89.28 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.027 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.142 mg

Niacin - B3 vitamin

0.39 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.146 mg

Folát

2 µg

Kolin

2.1 mg

Retinol

63 µg

E vitamin

0.47 mg

D vitamin

42 µg

K vitamin

0.2 µg

B12 vitamin

0.63 µg

A vitamin

63 µg

B6 vitamin

0.039 g

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...