Lasagne - Makka kollégiumi verziója
- 13% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
A lasagne-hoz
-
63g lasagne tészta232 kcal
-
50g sajt176 kcal
-
4g vaj25 kcal
A húsos részhez
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
125g darált pulykahús144 kcal
-
50g gomba11 kcal
-
29 kcal
-
50g paradicsom9 kcal
-
35 kcal
-
6g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
A besamellhez
-
25g vaj179 kcal
-
11g finomliszt41 kcal
-
250g tej140 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 13% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
A lasagne-hoz
-
250g lasagne tészta928 kcal
-
200g sajt704 kcal
-
14g vaj100 kcal
A húsos részhez
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
500g darált pulykahús575 kcal
-
200g gomba43 kcal
-
140g sűrített paradicsom115 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
24g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
A besamellhez
-
100g vaj717 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
1000g tej560 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 13% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
A lasagne-hoz
-
8.7g lasagne tészta32 kcal
-
7g sajt25 kcal
-
0.5g vaj4 kcal
A húsos részhez
-
5.9g vöröshagyma2 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
17.5g darált pulykahús20 kcal
-
7g gomba1 kcal
-
4.9g sűrített paradicsom4 kcal
-
7g paradicsom1 kcal
-
0.6g napraforgó olaj5 kcal
-
0.8g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
A besamellhez
-
3.5g vaj25 kcal
-
1.6g finomliszt6 kcal
-
34.9g tej20 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 13% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 61.2 g
Zsír
-
Összesen 50.2 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 207 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2109.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 86 mg
-
Kálcium 676 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 111 mg
-
Foszfor 651 mg
-
Nátrium 574 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 79.9 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 288.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 411 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 197 micro
-
Kolin: 127 mg
-
Retinol - A vitamin: 359 micro
-
α-karotin 61 micro
-
β-karotin 600 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 11354 micro
-
Lut-zea 77 micro
- 13% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 244.8 g
Zsír
-
Összesen 200.6 g
-
Telített zsírsav 106 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 56 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 826 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8437 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 343 mg
-
Kálcium 2704 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 443 mg
-
Foszfor 2603 mg
-
Nátrium 2297 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 319.7 g
-
Cukor 81 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 1152.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1645 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 75 mg
-
D vitamin: 96 micro
-
K vitamin: 46 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 72 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 788 micro
-
Kolin: 507 mg
-
Retinol - A vitamin: 1436 micro
-
α-karotin 243 micro
-
β-karotin 2399 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 45416 micro
-
Lut-zea 306 micro
- 13% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.5 g
Zsír
-
Összesen 7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 294.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 94 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 80 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.2 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 40.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 57 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 84 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1585 micro
-
Lut-zea 11 micro
Hozzávalók
A lasagne-hoz
-
25 dkg lasagne tészta
A húsos részhez
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
0.5 kg darált pulykahús
-
20 dkg gomba
-
140 g sűrített paradicsom
-
2 db paradicsom
-
2 ek napraforgó olaj
-
3 ek víz
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
majoranna ízlés szerint
-
oregánó ízlés szerint
A besamellhez
-
10 dkg vaj
-
3 evőkanál finomliszt
-
1 l tej
-
só ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A lasagne-hoz
- A hagymát apróra felkockázzuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, amint megérezzük az illatát 2-3 ek vizet tegyünk rá, nehogy megégjen. Pár keverés után adjuk hozzá a húst, amit a fakanál élével igyekezzünk minél morzsalékosabbá tenni.
- Amíg a hús kifehéredik, hámozzuk és kockázzuk fel a paradicsomot és a gombát. Ha a hús kifehéredett, adjuk hozzá mindkettőt és pároljuk addig, amíg meg nem puhulnak.
- Ezután adjuk hozzá a sűrített paradicsomot és ízlés szerint fűszerezzük. Természetesen lehet más fűszereket is használni (bazsalikom, rozmaring stb).
- Ha kész a húsos rész, csináljuk meg a besamellt. A vajat olvasszuk fel, és adjuk hozzá a lisztet, pirítsuk zsemleszínűre, ha kész, adjuk hozzá a tejet, majd kézi habverővel folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre. Amíg sűrűsödik sózzuk, borsozzuk, és adjunk hozzá szerecsendiót ízlés szerint.
- Egy magasfalú tepsit vagy jénait vajazzunk ki, az aljára tegyünk egy sor száraztésztát és a besamell negyedét, arra a húsos részt, majd megint tészta. Ezt még kétszer ismételjük meg. A harmadik tésztarétegre már csak besamellt öntünk és rászórjuk a reszelt sajtot.
- Sütőben készre sütjük.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 18x25
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 41
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 6638
- Feltöltés dátuma: 2011. október 13.
Ajánló
Bármilyen más fűszerrel elkészíthetjük: pl hagyomány olaszos vonallal (bazsalikom, rozmaring), de én próbáltam kicsi fahéjjal is, ezzel elvíve arab világba, úgy is isteni volt.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Mikor kollégista lettem hamar rájöttem, hogy se a sajtos tejfölös tészta, se félkész zacskós kaják nem tartoznak a kedvenceim közé. Egyszer a lakótársaimmal együtt leültünk, hogy keressünk valami finom receptet, csináljuk meg, és együnk végre egy jót. Nem sokáig keresgéltünk, mivel egy lasagne-nak a képe igazán megfogott minket. Olvasgattuk mi kell hozzá: bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, parmezán, sárgarépa, fehérrépa, zeller stb... Ilyesmi nem hogy nem volt található a szegényes készleteink között, de még használni se nagyon használtuk őket soha az életben, és igencsak idegenkedtünk tőle. Így a húsos részt elvittük magyaros vonalba, és határozottan jó lett! Akkora sikere lett, hogy egy idő után rendszeresen elkészítettük, és egyre több "szomszéd" járult hozzá az alapanyagokhoz, hogy többet csináljunk, mert ők is enni szerettek volna belőle. Hamar eljutottunk a gáztepsi méretig. És még annyit el kell mondjak, hogy két olasz cserediák is megkóstolta, és nagyon ízlett nekik. Igaz-mondták, hogy ez nem igazán lasagne, de attól még isteni finom. Ennél nagyobb dícséret nem is kellett!