Indiai ihletésű feketelencse-főzelék
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Selectfood
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 4% Zsír
A főzelékhez
-
53g lencse188 kcal
-
267g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g fokhagyma5 kcal
-
4g gyömbér3 kcal
-
2 kcal
-
2g garam masala0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
55g joghurt34 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A sárgarépafasírthoz
Összesen
603
kcal
- 5% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 4% Zsír
A főzelékhez
-
160g lencse563 kcal
-
800g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
12g gyömbér10 kcal
-
20g paradicsomszósz5 kcal
-
5g garam masala0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
165g joghurt101 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
A sárgarépafasírthoz
Összesen
1808
kcal
- 5% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 4% Zsír
A főzelékhez
-
9.6g lencse34 kcal
-
47.8g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
0.7g gyömbér1 kcal
-
1.2g paradicsomszósz0 kcal
-
0.3g garam masala0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
9.9g joghurt6 kcal
-
2.7g finomliszt10 kcal
A sárgarépafasírthoz
Összesen
107
kcal
- 5% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27.1 g
Zsír
-
Összesen 22.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 74 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1168.1 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 290 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 68 mg
-
Foszfor 395 mg
-
Nátrium 383 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 75 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 415.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 563 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 23 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 312 micro
-
Kolin: 126 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 2065 micro
-
β-karotin 5000 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 927 micro
-
Lut-zea 493 micro
Összesen
603
kcal
- 5% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 81.2 g
Zsír
-
Összesen 67 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 222 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3504.3 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 63 mg
-
Kálcium 869 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 204 mg
-
Foszfor 1185 mg
-
Nátrium 1150 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 225 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 1245.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1689 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 38 mg
-
D vitamin: 49 micro
-
K vitamin: 70 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 935 micro
-
Kolin: 377 mg
-
Retinol - A vitamin: 182 micro
-
α-karotin 6195 micro
-
β-karotin 15000 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 2781 micro
-
Lut-zea 1480 micro
Összesen
1808
kcal
- 5% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 209.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 69 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.5 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 74.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 101 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 370 micro
-
β-karotin 897 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 166 micro
-
Lut-zea 88 micro
Összesen
107
kcal
Hozzávalók
A főzelékhez
-
160 g lencse
-
8 dl víz
-
só ízlés szerint
-
12 g fokhagyma
-
12 g gyömbér
-
2 ek paradicsomszósz
-
1 ek garam masala
-
chili ízlés szerint
-
165 g joghurt
-
3 evőkanál finomliszt
A sárgarépafasírthoz
-
1 db tojás
-
1 szelet kenyér
-
20 g müzli
-
200 g sárgarépa
-
30 g parmezán sajt
-
2 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
-
cayenne paprika ízlés szerint
-
2 ek zsemlemorzsa
Elkészítés
A főzelékhez
- Tegyük fel főni az egy órára vízbe áztatott fekete lencsét a kissémegsózott vízben. Forrás után fedő alatt és lassú tűzön rotyogtassuk kb 3/4 órán keresztül, vagy annyi ideig, míg majdnem teljesen megfő a lencse.
- Adjuk hozzá a fokhagyma-gyömbér és 1 ek vízből készített pasztát, 1 ek Garam masalát, paradicsomszószt, chilit,és főzzük még 10 percig.
- Öntsük belea natúr joghurtot, forraljuk össze még egyszer, és vegyük le a tűzről. Ellenőrizzük az ízesítést, és ha kívánkozik még bele valamiből, akkor pótoljuk.
- Ha levesre vágytunk, el is készült.
- Ha főzelékre, akkor osszuk el kétfelé a levest, az egyik felébe keverjük a lisztet, és botmixerrel pürésítsük. Hogyha nem szeretnénk túl csípősre a főzeléket, akkor figyeljünk arra, hogy a chilit egészben hagyjuk.
- Öntsük visszaa levesbe, keverjük jól össze és hirtelenforraljuk fel. A sűrítést a joghurt hozzáadásával egyszerre is megtehetjük, úgy egy alkalommal kevesebbszer kell összeforralnunk.
- A sárgarépafasírthoz facsarjuk ki a felesleges tejet a beáztatott kenyérből, majd keverjük össze az összes hozzávalót annyi zsemlemorzsával, amennyivel összeáll a massza.
- 20 percig hagyjuk állni, formázzuk, hempergessük zsemlemorzsába és forró olajban, vagy ActiFry-ban süssük készre.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 133
- Tegnapi nézettség: 9
- 7 napos nézettség: 41
- Össznézettség: 20474
- Feltöltés dátuma: 2013. április 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Selectfood
4 recept
Tipp: Tálaláskor díszítsük a főzeléket natúr joghurttal, és ha csípjük a csípőset, akkor néhány szelet chilivel. Laktató étel a sárgarépafasírttal fogyasztva, de mint általában a főzelékekhez, ehhez is jól illik a kenyér - főként az indiai naan. A főzeléket még csak egyszer, a sárgarépafasírtot már sokszor elkészítettem.