Müzli

Müzli

Leírás

A müzli szó önállósodott, kicsinyítőképzős formája a svájci német "Mues" szónak, mely pépet, kását jelent. Zabpelyhet és más gabonaalapú termékeket, gyümölcsöt, illetve aszalt gyümölcsöt tartalmaz, melyet tejjel, joghurttal vagy gyümölcslével, leggyakrabban reggelire fogyasztanak. A svájci csokoládé és a fondue mellett egyike azon svájci specialitásoknak, melyeket világszerte fogyasztanak. Napjainkban a müzli a reggeli fontos alkotórésze európaszerte. Svájcban könnyű vacsoraként is fogyasztják: a "Birchermüesli complet" pl. Birchermus-ból, vajaskenyérből és tejeskávéból áll. De ki is volt Maximilian Oskar Bircher-Brenner, aki után az első müzli a nevét kapta? Egy orvos és táplálkozás szakértő, a teljesértékű táplálkozás úttörője, aki szanatóriumi betegei mielőbbi felépülését elősegítendő, friss gyümölcsben bővelkedő táplálékot kínált; és ez sikerült is neki. Bircher-Brenner eredeti receptje 1 adaghoz: 1 evőkanál zabpehely 3 evőkanál víz 12 órát állni hagyni 1 evőkanál citromlé 1 evőkanál cukrozott sűrített tejet hozzáadni és összekeverni, amíg szósz állagú nem lesz 2 savanykásabb alma (400 g); közvetlenül tálalás előtt a szószba reszelni és belekeverni, hogy ne barnuljon meg 1 evőkanál apróra vágott mogyorót vagy mandulát a tetejére szórni Napjainkban a forgalomba hozott müzli gabonapelyhek, mazsola, aszalt gyümölcsök és mogyoró kész keverékét jelenti. Sokszor vitaminokkal és ásványi anyagokkal is dúsítják.

Mikor vegyem

Bármikor.

hogyan tároljam

Száraz helyen.

100g Müzli

fehérjetartalom

9 g

zsírtartalom

0 g

szénhidráttartalom

61 g

víztartalom

0 g

gramm müzli?

Top ásványi anyagok

Nátrium

17 mg

Top vitaminok


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

9 g

Zsír

ásványi anyagok

Nátrium

17 mg

szénhidrát

rost

10 g

cukor

16 g

vitaminok

Címlapról ajánljuk