Húsgombócos bolognai spagetti
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 6% Zsír
A szószhoz
-
60 kcal
-
18 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
3g tej1 kcal
A húsgombóchoz
-
75g darált marhahús107 kcal
-
8g zsemlemorzsa30 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
25g parmezán sajt98 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
18 kcal
A tésztához
-
63g spagetti tészta232 kcal
-
0g só0 kcal
-
18 kcal
-
25g sajt88 kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 6% Zsír
A szószhoz
-
1000g passzírozott paradicsom240 kcal
-
71 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
10g tej6 kcal
A húsgombóchoz
-
300g darált marhahús426 kcal
-
30g zsemlemorzsa119 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
100g parmezán sajt392 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
71 kcal
A tésztához
-
250g spagetti tészta928 kcal
-
0g só0 kcal
-
71 kcal
-
100g sajt352 kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 6% Zsír
A szószhoz
-
51.7g passzírozott paradicsom12 kcal
-
0.4g napraforgó olaj4 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
0.5g tej0 kcal
A húsgombóchoz
-
15.5g darált marhahús22 kcal
-
1.6g zsemlemorzsa6 kcal
-
2.8g tojás4 kcal
-
5.2g parmezán sajt20 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
2.3g petrezselyem1 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.4g napraforgó olaj4 kcal
A tésztához
-
12.9g spagetti tészta48 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.4g napraforgó olaj4 kcal
-
5.2g sajt18 kcal
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Likopin
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45.4 g
Zsír
-
Összesen 26.8 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 139 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3166.6 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 81 mg
-
Kálcium 555 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 117 mg
-
Foszfor 655 mg
-
Nátrium 1743 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 69.6 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 328.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 252 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 194 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 212 micro
-
Kolin: 146 mg
-
Retinol - A vitamin: 148 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1240 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 34738 micro
-
Lut-zea 758 micro
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Likopin
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 181.5 g
Zsír
-
Összesen 107.4 g
-
Telített zsírsav 44 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 39 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 554 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12666.6 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 322 mg
-
Kálcium 2221 mg
-
Vas 32 mg
-
Magnézium 467 mg
-
Foszfor 2622 mg
-
Nátrium 6971 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 278.2 g
-
Cukor 51 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 1315.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1009 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 16 micro
-
E vitamin: 26 mg
-
C vitamin: 134 mg
-
D vitamin: 80 micro
-
K vitamin: 774 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 50 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 849 micro
-
Kolin: 585 mg
-
Retinol - A vitamin: 591 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4960 micro
-
β-crypt 34 micro
-
Likopin 138950 micro
-
Lut-zea 3033 micro
- 10% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Likopin
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 5.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 654.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 115 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 136 mg
-
Nátrium 360 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 68 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 31 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 256 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 7185 micro
-
Lut-zea 157 micro
Hozzávalók
A szószhoz
-
10 dl passzírozott paradicsom
-
1 ek napraforgó olaj
-
4 gerezd fokhagyma
-
oregánó ízlés szerint
-
bazsalikom ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 teáskanál cukor
-
1 ek tej
A húsgombóchoz
-
3 ek zsemlemorzsa
-
1 db tojás
-
10 dkg parmezán sajt
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 csokor petrezselyem
-
oregánó ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 ek napraforgó olaj
A tésztához
-
250 g spagetti tészta
-
só ízlés szerint
-
1 ek napraforgó olaj
-
10 dkg sajt
Elkészítés
A szószhoz
- Először a húsgombócokat kell elkészíteni, mivel azoknak állniuk kell a hűtőben. Először apróra vágjuk a fokhagymát és a petrezselymet.
- Utána egy megfelelő nagyságú tálba tesszük az összes hozzávalót, és jól eldolgozzuk.
- Ezek után a két tenyerünkben lévő bemélyedések segítségével 5 Ft-os nagyságú (1,5-2 cm) golyókat formálunk. A 30 dkg-ból körülbelül 100 golyó jön ki. (Kb. 10 perc megcsinálni.)
- A húsgolyókat hűtőbe tesszük legalább 20 percre.
- A második lépés a paradicsomszósz elkészítése. Veszünk egy tapadásmentes fazekat vagy teflonserpenyőt és fedelet vagy cseppfogó szitát.
- Először a fokhagymagerezdeket egészben megtörve az olajba tesszük, nagyon picit megpirítjuk őket (ez a pirítási fázis akár ki is hagyható).
- Ezek után jön a paradicsom, melyhez kevés vizet is adunk.
- Ha már forró a szósz, akkor lehet elkezdeni befűszerezni. A só és a cukor, amire nagyon oda kell figyelni, a többit nehezebb elrontani.
- A paradicsom főzése lassú tűzön megy félretolt fedéllel, és ritkán bele kell keverni. Kell neki legalább 20 perc, hogy besűrűsödjön. Akkor jó, ha már szó szerint fröcsög.
- Gombócok megfőzése: Ha már elég sűrű a paradicsomszósz, akkor ki lehet venni a húsgombócokat a hűtőből, és szépen beleejteni. Picit el lehet keverni, hogy rendesen ellepje őket a szósz. A gombócokat 20 percig kell főzni a szószban.
- A főzés legvégén egy pici tejet keverünk a szószhoz. (Ez a lépés akár ki is hagyható.)
- Tészta elkészítése: Amíg a gombócok főnek, addig fel lehet tenni az enyhén sós vizet a tésztának. A tésztának körülbelül 5-10 perc kell. Ezek után lehet leszűrni kevés olaj kíséretében.
- Tálalunk. A tészát a tányérra helyezzük. Középre teszünk paradicsomszószt és gombócokat. A tetejére sajtot reszelünk.
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 231
- Tegnapi nézettség: 27
- 7 napos nézettség: 240
- Össznézettség: 88795
- Feltöltés dátuma: 2011. július 28.
Ajánló
A húsgombócokból kihagyható a parmezán (mert elég drága, és különösebben nem javít az ételen). A paradicsomszósznál lehet sűrítményt is használni. Ebben az esetben a sűrítményt a fokhagymával együtt ugyanúgy meg kell pirítani. Ha a sűrítmény színe kezd besötétedni, akkor lehet hozzáadni a vizet. A szósz fűszerezését érzéssel kell csinálni. Figyelni kell rá, hogyha az elején fűszerezünk, akkor a végére besűrűsödhet, és töményebbek lehetnek az ízek. Ezt kompenzálhatja, ha étkezésnél elkeverjük a szószt a tésztával. A borsot nem feltétlen kell bőkezűen alkalmazni, sokkal jobban jön ki, ha a húsgolyókban van több bors, a szószban pedig kevesebb. A cukrot valamikor nem is használom, én sósabban szeretem a szószt, de van, akinek az édes jön be. A tejet azért adom a végén a szószhoz, mert az lágyítja a paradicsom ízét. A tészta, amikor megfőtt, átlátszó lesz, és eltűnik belőle a tartás, teljesen rugalmas lesz. Ezt ránézésre is lehet látni, de kóstolással is meg lehet mondani. Az ideális időtartam valahol 5 és 10 perc között van, kell egy kis rutin, hogy ráérezzen az ember. A tésztánál, amikor kész, egy-két csepp olajat lehet önteni a vízre, így nem tapad össze, amikor kihűlt. A másik megoldás, hogy a tésztát hideg vízzel öntöm le a szűrés után, viszont ezt inkább levestésztáknál érdemes alkalmazni.
Receptjellemzők
Ezt a receptet még TV-ben láttam anno, azóta már elég sokszor elkészítettem, és mindig osztatlan sikert arat.