Hotburger
- 6% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
A húshoz
-
2 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
25 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
100g darált sertéshús182 kcal
Zsemléhez
-
19g tej11 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
13g író5 kcal
-
1g só0 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
44 kcal
A kenéshez, szóráshoz
A sütéshez
Összeállításhoz
-
400g jégsaláta53 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
6g lilahagyma2 kcal
-
10g cheddar sajt40 kcal
-
15g csemegeuborka4 kcal
- 6% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
A húshoz
-
28g salottahagyma18 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g parmezán sajt196 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
800g darált sertéshús1456 kcal
Zsemléhez
-
150g tej84 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
100g író40 kcal
-
8g só0 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
40g napraforgó olaj354 kcal
A kenéshez, szóráshoz
A sütéshez
Összeállításhoz
-
3200g jégsaláta426 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
50g lilahagyma18 kcal
-
80g cheddar sajt322 kcal
-
120g csemegeuborka28 kcal
- 6% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
A húshoz
-
0.5g salottahagyma0 kcal
-
1g tojás1 kcal
-
0.9g parmezán sajt3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
14.2g darált sertéshús26 kcal
Zsemléhez
-
2.7g tej1 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
1g tojás1 kcal
-
1.8g író1 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
8.9g finomliszt32 kcal
-
0.4g élesztő0 kcal
-
0.7g napraforgó olaj6 kcal
A kenéshez, szóráshoz
A sütéshez
Összeállításhoz
-
57g jégsaláta8 kcal
-
3.6g paradicsom1 kcal
-
0.9g lilahagyma0 kcal
-
1.4g cheddar sajt6 kcal
-
2.1g csemegeuborka1 kcal
- 6% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 38.7 g
Zsír
-
Összesen 34.1 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 160 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1651.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 297 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 78 mg
-
Foszfor 521 mg
-
Nátrium 696 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.7 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 504.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 236 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 37 micro
-
K vitamin: 97 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 165 micro
-
Kolin: 164 mg
-
Retinol - A vitamin: 128 micro
-
α-karotin 40 micro
-
β-karotin 1272 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 1186 micro
- 6% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 309.7 g
Zsír
-
Összesen 273 g
-
Telített zsírsav 97 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 110 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 47 g
-
Koleszterin 1282 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13212.9 g
-
Cink 31 mg
-
Szelén 416 mg
-
Kálcium 2374 mg
-
Vas 29 mg
-
Magnézium 620 mg
-
Foszfor 4165 mg
-
Nátrium 5566 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 525.5 g
-
Cukor 93 mg
-
Élelmi rost 56 mg
VÍZ
-
Összesen 4034.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1886 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 33 mg
-
C vitamin: 119 mg
-
D vitamin: 293 micro
-
K vitamin: 779 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 59 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1323 micro
-
Kolin: 1316 mg
-
Retinol - A vitamin: 1026 micro
-
α-karotin 324 micro
-
β-karotin 10180 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 9491 micro
- 6% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 4.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 235.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 99 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 71.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 181 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 92 micro
-
Lut-zea 169 micro
Hozzávalók
A húshoz
-
1 db tojás
-
só ízlés szerint
-
1 kávéskanál fűszerpaprika
-
80 dkg darált sertéshús (marhaszegy, ha nincs, akkor 60 dkg lapocka és 20 dkg zsírszalonna összedarálva)
Zsemléhez
-
1 ek cukor
-
2 kk só
-
50 dkg finomliszt
-
2 dkg élesztő
-
5 ek napraforgó olaj
A kenéshez, szóráshoz
A sütéshez
Összeállításhoz
Elkészítés
A húshoz
- A kilfik elkészítése: A tejet meglangyosítjuk, hozzátesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson.
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az olajat, a tojást és az írót. Megvárjuk, míg az élesztő felfut.
- Ha kész, a tálban lévő anyagokat elkezdjük összedolgozni, és fokozatosan öntjük hozzá az élesztős tejet. Puha, rugalmas tésztává dolgozzuk össze úgy, hogy lehetőleg hosszúkás formát kapjunk, mintha veknit készítenénk.
- A tetejét kicsit meglisztezzük, letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt, 8 egyforma, hosszúkás darabra vágjuk, és kicsit még nyújtjuk, hogy kifliforma legyen. Figyelem, nem kell meghajlítani!
- Lekenjük őket a felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.
- 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
- A húspogácsa elkészítése: A húst ledaráljuk, vagy szépen nézünk a hentesre, és megkérjük, hogy darálja le nekünk. Ha kapunk faggyús szegyet, az a tökéletes, ha nem, akkor szalonnával pótoljuk a zsírosságot (különben száraz lesz a húspogácsánk).
- A hagymát vágjuk nagyon finomra, tegyük a húshoz a tojással, fűszerekkel, és parmezánnal együtt.
- Dolgozzuk jól össze, és tegyük a hűtőbe fél órára.
- Formázzunk belőle téglalap alakú húspogácsákat, és hevített serpenyőben, a vaj és olívaolaj keverékén kis lángon, óvatosan süssük át. Egy pogácsának kb. 10-15 perc kell, attól függően, hogy milyen vastagra készítettük, és hogy mennyire szeretnénk átsütni. Ha kész, hagyjuk állni 5 pecig.
- Összeállítás: A kihűlt kifliket vágjuk ketté, tegyünk bele egy húst, rá egy szelet sajtot, és ízlés szerint pakoljunk bele a salátából, hagymából.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 337
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 18215
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Nem vagyok az a hamburgeres fajta. Nem sznobságból, volt idő, mikor heti három simán lecsusszant, csak hát változnak a dolgok, az ízlés is. Rossz dolognak viszont egyáltalán nem mondanám. Ahogy a hot-dogot sem. Pedig volt már szerencsém néhány penetra darabhoz. A legrosszabbat mindkettőből születési helyükön ettem, a tavaly nyári rabszolgasors után jól megérdemelt utazgatásom alatt. A legpocsékabb hamburgeremet egy útszéli büfében tették elém a Grand Canyon közelében, és ami a vicc az egészben, hogy csak 1 dollárral volt olcsóbb, mint a győztes, valaha volt legjobb, a San Francisco-i Zuni Caféban. Leghorrorisztikusabb hot-dog élményem New Yorkban volt, mentségére legyen mondva, hogy experimentális jelleggel kóstoltam meg, nem számítottam sokkal jobbra, és összesen 99 centembe fájt. A legjobb viszont a Sziget fesztiválon jött velem szembe, hajnali 4 órakor, három végigugrált koncert, és jó pár fröccs után - bár az a sanda gyanúm, hogy nem a kulinária csúcsa volt, csak az esett a legjobban. Mindegy is, lényeg a lényeg: rosszul csókolózni nem lehet, csak rossz partnerrel hozott össze a véletlen, és rossz étel sincs, csak silány alapanyagból elkészített, összecsapott munka. Szóval ha valaki úgy gondolja, nem szereti a hamburgert, vagy a hot-dogot, akkor álljon neki ő maga, és szánja rá az időt, alapanyagot - garantáltan nem bánja meg. Nem állítom, hogy ez itt a valaha volt legjobb hamburger, de azt igen, hogy a legjobb, amit hot-dog formában kóstoltál :) Ha pedig máshogy szeretnétek csinálni, csak hajrá: nagyon kozmopolita étel, mindenféle változtatást eltűr. Ha magunk készítjük a zsömlét, húspogácsát, és ipari szószok helyett friss zöldséget, vagy házi majonézt/ketchupot használunk, tuti finom és egészséges vacsink lesz, aminek többé semmi köze a gyorsételekhez.