Házi almás-mákos rétes
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához (4 rúdhoz)
-
31g rétesliszt114 kcal
-
31g finomliszt114 kcal
-
4g kacsazsír0 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
25g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
4 kcal
-
3g tojássárgája8 kcal
A töltelékhez (1 rúdhoz)
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához (4 rúdhoz)
-
250g rétesliszt910 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
30g kacsazsír0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
200g víz0 kcal
-
7g só0 kcal
-
2g ecet0 kcal
-
35 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
A töltelékhez (1 rúdhoz)
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 7% Zsír
A tésztához (4 rúdhoz)
-
12.6g rétesliszt46 kcal
-
12.6g finomliszt46 kcal
-
1.5g kacsazsír0 kcal
-
2.8g tojás3 kcal
-
10.1g víz0 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0.1g ecet0 kcal
-
0.2g napraforgó olaj2 kcal
-
1g tojássárgája3 kcal
A töltelékhez (1 rúdhoz)
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.4 g
Zsír
-
Összesen 15.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1428.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 507 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 131 mg
-
Foszfor 377 mg
-
Nátrium 375 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 85.1 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 99.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 52 micro
-
Kolin: 51 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 89 micro
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 115.1 g
Zsír
-
Összesen 126.9 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 77 g
-
Koleszterin 397 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11430.5 g
-
Cink 25 mg
-
Szelén 231 mg
-
Kálcium 4054 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 1046 mg
-
Foszfor 3018 mg
-
Nátrium 2996 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 21 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 680.5 g
-
Cukor 201 mg
-
Élelmi rost 78 mg
VÍZ
-
Összesen 798.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 170 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 83 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 416 micro
-
Kolin: 407 mg
-
Retinol - A vitamin: 152 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 164 micro
-
β-crypt 72 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 709 micro
- 7% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.8 g
Zsír
-
Összesen 6.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 576.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 204 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 152 mg
-
Nátrium 151 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.3 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 40.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 36 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához (4 rúdhoz)
- A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót és hozzákeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást, és a vizet.
- A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb akkor kevesebbet.
- Összegyúrjuk és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. Akkor jó, mikor, fényes, hólyagos a tészta és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát. Négyfelévágjuk,kevés olajjal kikent kis tálkákba tesszük a gombócokat és a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal és 30 percig folpack-al letakarva, langyos helyen pihentetjük.
- A pihentetés után, a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz, az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, belisztezzük és a tenyererünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó mikor átlátszik az abrosz mintája.
- Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Mielőtt megtöltjük, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral. A töltelék változó lehet. Ez alkalommal almás-mákos töltelékkel töltjük.
- A töltelékhez amákot a cukorral összekeverjük, beletesszük egy edénybe és annyi tejet öntünk hozzá, amennyivel sűrű masszát kapunk, belereszeljük a citromhéjat, hozzáadjuk a mazsolát és kissé megfőzzük. Az almákat megmossuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, kinyomjuk a levét, és hozzáadjuk a mákhoz, a búzadarával együtt.
- Miután a tölteléket kis kupacokban elterítjük, a tészta teljes felületén, az abrosz segítségével lazánfeltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük, majdszilikon lappal, vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
- Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült, felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük. A töltelékeknél arra kell figyelni, hogy ha lédúsabb a töltelék, tegyünk egy kevés búzadarát vagy finom morzsát a tésztára, vagy magába a töltelékbe, hogy ne áztassa el a tésztánkat.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x40
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 171
- Tegnapi nézettség: 25
- 7 napos nézettség: 213
- Össznézettség: 92329
- Feltöltés dátuma: 2012. június 18.
Ajánló
Sokféle variációt kitalálhatunk, friss illetve aszalt gyümölcsökkel, túróval, mákkal, dióval, mogyoróval, és természetesen sós töltelékkel is készíthetjük, húsos, halas, zöldséges, zöldfűszeres ragukkal.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Ez a recept, amit a rétestésztához használok, elméletileg 4 rúd rétes készítéséhez elegendő. Azért írom, hogy elméletileg, mert nem biztos, hogy mindenki egyformán, szinte, hártya vékonyra tudja húzni. Én például, mikor rászántam magam a rétestészta projektre, nem viccelek, egy hétig, minden nap rétest készítettem. Igaz, már majdnem ott tartottam, hogy hagyom a csudába az egészet, de mivel tudom, hogy a párom is, és a kicsi fiam is oda van a rétesért, erőt vettem magamon, és addig gyakoroltam, amíg szinte tökéletesre sikeredett. És most már azt is tudom, hogy nyugodtan be lehet tenni a hűtőbe a tésztát, és másnap ugyanúgy ki lehet húzni és megtölteni, csak fel kell langyosítani egy kicsit. Én ezt úgy oldottam meg, hogy a kis tálkát amiben a tészta volt, beletettem egy nagyobb tál meleg vízbe. Tudom, az a legkönnyebb, hogy az ember elmegy a boltba és megveszi a készen kapható rétestésztát és nem nyűglődik vele otthon, pikk-pakk megtölti és megsüti. Igen ám, de ha valaki állandóan azt hallja otthon, hogy a házi rétes az az igazi, annak nincs párja, hogy a bolti rétestésztából készített, az csak a rétes kicsúfolása, akkor elgondolkodom azon, hogy anyáink, nagyanyáink, milyen természetességgel készítették otthon a rétest, mindenféle bolti vacak nélkül. Ha ők meg tudták csinálni, akkor én miért ne tudnám. És már csak azért is megéri vesződni vele, mert az elismerés biztos nem marad el. Ha egyszer ráérzünk a technikájára, onnantól kezdve már gyerekjáték. Az biztos, hogy eleinte sok türelem és kitartás kell hozzá.