Hamis vadas szalvétagombóccal Petruskától
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Petruska
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 7% Zsír
A vadashoz
-
250g pulykacomb299 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
250g sárgarépa91 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
65g zeller23 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
44g tejföl87 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
18 kcal
A szalvétagombóchoz
Összesen
1448
kcal
- 8% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 7% Zsír
A vadashoz
-
1000g pulykacomb1195 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
1000g sárgarépa365 kcal
-
360g fehérrépa230 kcal
-
260g zeller94 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
175g tejföl347 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
71 kcal
A szalvétagombóchoz
Összesen
5794
kcal
- 8% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 7% Zsír
A vadashoz
-
22.6g pulykacomb27 kcal
-
3.8g vöröshagyma1 kcal
-
22.6g sárgarépa8 kcal
-
8.2g fehérrépa5 kcal
-
5.9g zeller2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
4g tejföl8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g mustár0 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
0.1g citromlé0 kcal
-
0.2g napraforgó olaj2 kcal
A szalvétagombóchoz
Összesen
131
kcal
- 8% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 73.7 g
Zsír
-
Összesen 58.6 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 317 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3211.4 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 125 mg
-
Kálcium 584 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 196 mg
-
Foszfor 920 mg
-
Nátrium 1360 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 155.7 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 614.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2124 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 81 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 304 micro
-
Kolin: 148 mg
-
Retinol - A vitamin: 261 micro
-
α-karotin 7736 micro
-
β-karotin 18487 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 780 micro
Összesen
1448
kcal
- 8% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 294.7 g
Zsír
-
Összesen 234.4 g
-
Telített zsírsav 99 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 61 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 38 g
-
Koleszterin 1268 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12845.7 g
-
Cink 41 mg
-
Szelén 502 mg
-
Kálcium 2335 mg
-
Vas 50 mg
-
Magnézium 782 mg
-
Foszfor 3681 mg
-
Nátrium 5440 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 622.7 g
-
Cukor 153 mg
-
Élelmi rost 78 mg
VÍZ
-
Összesen 2459.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8496 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 138 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 326 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 80 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1217 micro
-
Kolin: 591 mg
-
Retinol - A vitamin: 1046 micro
-
α-karotin 30945 micro
-
β-karotin 73947 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 9 micro
-
Lut-zea 3122 micro
Összesen
5794
kcal
- 8% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 5.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 290.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 53 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 123 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.1 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 55.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 192 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 28 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 701 micro
-
β-karotin 1675 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 71 micro
Összesen
131
kcal
Hozzávalók
A vadashoz
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
1 kg sárgarépa
-
2 nagy db fehérrépa
-
1 közepes db zeller
-
6 db babérlevél
-
175 g tejföl
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 csapott ek cukor
-
1 ek napraforgó olaj
A szalvétagombóchoz
-
2 db tojás
-
4 evőkanál finomliszt
-
4 dl tej
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A vadashoz
- A hagymát felvágjuk, olajon megfonnyasztjuk. Rátesszük a húst, megpirítjuk a hagymán, majd kisebbre vesszük a lángot. Sózzuk, borsozzuk, beletesszük a babérleveleket is. Ha kell, időnként kevés vizet öntünk alá, hogy ne égjen le! Ha a hús már majdnem puha, rátesszük a megtisztított zöldségeket. Nem kell túl apróra vágni. Együtt pároljuk tovább.
- A puha húst kivesszük egy tányérba, a babérleveleket kidobjuk, a zöldségeket vagy rúdmixerrel, vagy a hagyományossal összeturmixoljuk. (Én ilyenkor teszem bele a tejfölt és a mustárt is.)
- Teflon serpenyőben 2 csapott ek cukrot pirítunk, kevés vízzel felengedjük, megvárjuk míg elolvad a cukor, és a répás szószhoz öntjük. Visszatesszük a felszeletelt húst. Egyet rottyantunk rajta és kész. Persze közben érdemes megkóstolni, hogy kell-e bele még valamiből egy kevés.
- Amíg a hús puhul, elkészítjük a gombócot. Egy nagy tálba tesszük a kockázott kenyeret, megszórjuk a liszttel. A tejet vajjal, sóval, borssal felmelegítjük, míg elolvad benne a vaj. Utána ráöntjük a kenyérre és jól elkeverjük. Lehet beletenni apróra vágott petrezselymet is, vagy pirított szalonnakockákat. 20 percet pihenni hagyjuk.
- Közben egy nagy lábosban sós vizet forralunk a gombócnak.
- 20 perc letelte után a gombócnak valót egy tiszta konyharuhára halmozzuk, középre egy vastag csíkban. Körbe tekerjük rajta a konyharuhát, a végeit és a szélénél biztosítótűvel megtűzzük. A már összetűzött ruhában kézzel kissé tömörítjük a gombócot. Vagyis kicsit formázunk még rajta, kissé megnyomkodjuk.
- Belehajtogatjuk a lábasba, amiben forr a víz, és 25 percig gyöngyöző vízben főzzük. Ha nagyon feljön a tetejére, akkor félidőben megfordítjuk.
- Főzés után kivesszük a vízből, leszedjük róla a konyharuhát. Vigyázat forró! Szeletelünk belőle egy adagnyit, teszünk rá a húsból és a mártásból. Jó étvágyat!
- Elkészítettem: 12 alkalommal
- Receptkönyvben: 47
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 9572
- Feltöltés dátuma: 2012. június 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Petruska
61 recept
Gyerekkori nagy kedvencem. Én mindig dupla adag zöldséggel készítem el, mert a mártást és a gombócot szeretem csak belőle. A húst meghagyom a többieknek.