Pulykacomb

A pulykacomb a pulyka egyik legnépszerűbb húsrésze, amely a comb- és lábrészt foglalja magába. Fogyasztása világszerte elterjedt, különösen olyan országokban, ahol a pulyka kedvelt szárnyas húsféle, például az Egyesült Államokban vagy Magyarországon.
A pulykacomb alsó és felső része ízülettel kapcsolódik egymáshoz. Mivel a legnagyobb termetű baromfiról van szó, ezért az egész comb szép adag húst jelent. A pulykacomb sütve nagyon ízletes, és tölteni is lehet. Pácolására és elkészítésére a gasztronómia végtelen számú megoldást ismer, manapság a pulyka fogyasztása reneszánszát éli.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A pulykacomb a pulyka húsának egyik legkedveltebb része. Sötétebb színű húsrész, hasonlóan gazdag ízvilágú, mint a vöröshúsok. Fehérjében gazdag, azonban kicsit zsírosabb, mint a pulykamell. Színe azért söstét, mert a pulyka alsó végtagjai folyamatos mozgásban vannak, ezért oxigénnel dúsított. Sokféleképp elkészíthetjük, ezért az étrendünkbe változatosan beépíthető. Az Egyesült Államokban gyakori, hogy a hálaadás alkalmával egész pulykát sütnek, amelynek a combja az egyik legkedveltebb rész.
Friss pulykacombért érdemes a piacra, hentesüzletbe ellátogatni, de szuper- és hipermarketek hűtőpultjában is megtaláljuk. Érdemes utánakérdezni a hús származási helyének, vagy leolvasni a csomagolásról, és előnyben részesíteni a hazai gazdaságból származó terméket. Az egészséges pulykacomb sötétebb rózsaszín vagy vöröses árnyalatú. A legjobb, ha helyi, szabad tartású állat húsát tudjuk megvenni.
A pulykacomb igen gazdag fehérjében, ugyanis 100 grammja közel 25 gramm fehérjét tartalmaz, emellett vasban, cinkben és foszforban sem szerénykedik. Kiemelkedő B-vitamin-tartalma, különösen a B6- és B12-vitaminok tekintetében. A pulykacomb ugyan zsírosabb, mint az állat melle, de a bőrt eltávolítva csökkenthető a rossz zsírok mennyisége, mert egyébként a pulykacomb mérsékelt mennyiségben egészséges zsírokat is tartalmaz.
A pulykacombot gyakran sütik akár egészben, akár darabolva. A sütés előtt fűszerezhető pácolással vagy száraz fűszerkeverékekkel. Lassan főzve ideális pörköltnek, ragunak, mivel a lassú főzési technikával a hús omlós és szaftos lesz. Ha grillre tesszük, akkor a bőre ropogósra sül, miközben a hús puha marad. Emellett gazdag húslevesek alapanyaga lehet.
Készülhet belőle egyszerű ünnepi pulykacomb, fűszeres göngyölt pulykacomb, tejszínes pulykacomb, csőben sült ünnepi pulykacomb. A vasárnapi rántott húst érdemes néha lecserélni sült pulykacombra vele sült zöldségekkel és gravyvel vagy vörösborban párolt pulykacombra.
Még több pulykacombos receptért görgess lejjebb!
Pulykacombot az év bármely időszakában tudunk venni a henteseknél, piacokon, hűtőpultokból.
A nyers pulykacomb hűtőben 2-3 napig áll el, míg a fagyasztóban 6-12 hónapig tarthatjuk anélkül, hogy minősége romlana.
fehérjetartalom
19.54 g
zsírtartalom
71005.95 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
72.69 g
Foszfor
177 mg
Nátrium
74 mg
Magnézium
21 mg
Kalcium
17 mg
B6 vitamin
0.34 g
Niacin - B3 vitamin
2.947 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.09 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.211 mg
fehérje
19.54 g
Zsír
telített zsírsav
2.06 g
egyszeresen telített zsírsav
2.06 g
többszörösen telített zsírsav
1.83 g
koleszterin
71 g
ásványi anyagok
Kalcium
17 mg
Vas
1.72 mg
Magnézium
21 mg
Foszfor
177 mg
Nátrium
74 mg
Cink
3.09 mg
Réz
0.142 mg
Mangán
0.022 mg
Szelén
26.4 µg
szénhidrát
víz
72.69 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.077 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.211 mg
Niacin - B3 vitamin
2.947 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
1.09 mg
Folát
10 µg
Retinol
1 µg
B12 vitamin
0.39 µg
A vitamin
1 µg
B6 vitamin
0.34 g
Egy olyan kényelmi termékekkel telepakolt világban élünk, ahol már kevesen nyúlnak a klasszikus módszerekhez és receptekhez. Nagy kár, hiszen nem biztos, hogy mindennek a kényelemről kéne szólnia a főzésben: a vaníliakrémek és sodók szerintem kiváló példaként jelentkeznek erre.
Lakos BenedekMai menüsorunk sem lesz szerény: színes, ízes fogások kavalkádja fogad, csak legyen, aki elkészíti.
NosaltySokan a csapból folyó vizet fogyasztják, mint ivóvizet, hiszen sokkal olcsóbb, mint palackozott ásványvizet venni, nem is beszélve a palackvisszaváltás kényszeréről. Svéd kutatók friss kutatása alapján azonban úgy tűnik, bizonyos megbetegedések és a klóros víz fogyasztása között összefüggés lehet.
NosaltyVagyunk egy páran, akik el sem tudják képzelni a napindítást egy csésze, de inkább egy bögre forró kávé nélkül. Azonban van egy dolog, amit semmiképp ne tegyünk meg a kávéval, mert egy kutatás szerint akár rákkeltő hatása is lehet.
Ha egy igazán kényeztető, mégis harmonikus menüvel szeretnéd meglepni magad és a családod, ez a hármas tökéletes választás!
A sült krumpli egyike azoknak az ételeknek, amelyeket alapvetően a legkönnyebben meg lehet sütni forrólevegős sütőben, ám csak akkor lesz aranyszínű, kívül ropogós és belül puha a végeredmény, ha elkerülünk bizonyos hibákat. Nézzük, melyek azok!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Ízlés szerint csoki- vagy gyümölcsdarabkákat tehetünk a muffintésztába.
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!