Hagyományos mákos és diós bejgli
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Szekeres Lajosné Klári
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
Tészta
-
75g finomliszt273 kcal
-
38g tej21 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g margarin179 kcal
-
9 kcal
-
8g tojássárgája24 kcal
-
7g tojás9 kcal
Mákos töltelék
-
31g mák164 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
21g alma10 kcal
Diós töltelék
Összesen
1099
kcal
- 9% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
Tészta
-
600g finomliszt2184 kcal
-
300g tej168 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
160g cukor619 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g margarin1434 kcal
-
71 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
55g tojás69 kcal
Mákos töltelék
-
250g mák1313 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
170g alma80 kcal
Diós töltelék
Összesen
8801
kcal
- 9% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
Tészta
-
25.5g finomliszt93 kcal
-
12.7g tej7 kcal
-
1.3g élesztő1 kcal
-
6.8g cukor26 kcal
-
0g só0 kcal
-
8.5g margarin61 kcal
-
0.3g napraforgó olaj3 kcal
-
2.5g tojássárgája8 kcal
-
2.3g tojás3 kcal
Mákos töltelék
-
10.6g mák56 kcal
-
5.1g cukor20 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0.3g narancshéj0 kcal
-
7.2g alma3 kcal
Diós töltelék
Összesen
373
kcal
- 9% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 21.7 g
Zsír
-
Összesen 58.7 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 31 g
-
Koleszterin 104 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1352.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 554 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 180 mg
-
Foszfor 521 mg
-
Nátrium 44 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 128.1 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 45.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 244 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 120 micro
-
Kolin: 107 mg
-
Retinol - A vitamin: 230 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 168 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 134 micro
Összesen
1099
kcal
- 9% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 173.8 g
Zsír
-
Összesen 469.7 g
-
Telített zsírsav 69 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 128 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 247 g
-
Koleszterin 831 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10816.9 g
-
Cink 37 mg
-
Szelén 303 mg
-
Kálcium 4433 mg
-
Vas 43 mg
-
Magnézium 1439 mg
-
Foszfor 4169 mg
-
Nátrium 354 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 30 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1024.8 g
-
Cukor 458 mg
-
Élelmi rost 90 mg
VÍZ
-
Összesen 362.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1953 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 30 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 170 micro
-
K vitamin: 200 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 17 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 962 micro
-
Kolin: 859 mg
-
Retinol - A vitamin: 1836 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 1345 micro
-
β-crypt 44 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1076 micro
Összesen
8801
kcal
- 9% Fehérje
- 50% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.4 g
Zsír
-
Összesen 19.9 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 35 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 458.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 188 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 177 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.5 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 15.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 83 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 78 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
373
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
60 dkg finomliszt
-
3 dl tej
-
3 dkg élesztő
-
16 dkg cukor
-
1 csipet só
-
20 dkg margarin
-
1 ek napraforgó olaj
-
3 db tojássárgája
Mákos töltelék
-
250 g mák
-
120 g cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 narancsból nyert narancshéj
Diós töltelék
Elkészítés
Tészta
- A tejet a cukorral langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A margarint és az olajat is langyosra melegítjük. A dagasztógépbe öntjük a megszitált liszt három negyedét, az élesztős tejet, a tojásokat, a sót és a margarint.
- Lassú fordulaton elkezdjük a géppel a dagasztást, majd közepes fordulaton addig dagasztjuk, amíg összeáll tészta. Megnézzük, hogy milyen az állaga. Ha túl lágy, akkor adunk hozzá még lisztet, és összedagasztjuk. Kivesszük a dagasztatógépből, átgyúrjuk és ellenőrizzük a tészta állagát.
- Egy tálba tesszük, meglisztezzük a tetejét és kb. 30 perc alatt a duplájára kelesztjük. Gyúródeszkára borítjuk, két egyforma darabra osztjuk. Átgyúrjuk, kis cipókat formázunk belőle, rövid ideig pihentetjük, mert könnyebben lehet kinyújtani.
- Az egyik cipót 3 mm vastag téglalap alakúra nyújtjuk, a tészta tetejét vékonyan megkenjük olajjal. A mákos tölteléket a tészta tetejére rakjuk és egyenletesen elosztjuk rajta. Majd a tészta két szélét behajtjuk és feltekerjük.
- A diós töltelékkel ugyanígy járunk el, csak itt a diós töltelék tetejére mazsolát szórunk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük felvert tojással, majd kb. 25 percig meleg helyen újra kelesztjük.
- Ezután újra megkenjük a felvert tojással és megszurkáljuk a tetejét, hogy ne repedjen ki. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 25 perc alatt szép pirosra sütjük. Rácson langyosra hűtjük, mert csak így lehet majd (recés késsel) szépen szeletelni.
Mákos töltelék
- Először elkészítjük a tölteléket: a mákot a cukorral ledaráljuk, hozzáadjuk a citrom és a narancs reszelt héját, valamint a reszelt almát és összekeverjük.
Diós töltelék
- A darált dióhoz hozzáadjuk a kristálycukrot és összekeverjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 56
- Össznézettség: 8680
- Feltöltés dátuma: 2022. december 09.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Szekeres Lajosné Klári
120 recept