adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
a rusztikus fűszerkeverékhez
-
3 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
3g só0 kcal
-
0g oregánó1 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
a gumbo-hoz
-
63g csirkecomb70 kcal
-
25g füstölt szalonna164 kcal
-
5g finomliszt18 kcal
-
21g vöröshagyma8 kcal
-
3 kcal
-
1 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
25g csípős kolbász113 kcal
-
0 kcal
-
2g só0 kcal
-
31g fehérbor26 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
31g paradicsomlé5 kcal
-
13g paradicsom2 kcal
-
125g marha alaplé0 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
25g okra7 kcal
-
25g garnéla18 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Összesen
452
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
a rusztikus fűszerkeverékhez
-
23 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
22g só0 kcal
-
3g oregánó8 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
a gumbo-hoz
-
500g csirkecomb556 kcal
-
200g füstölt szalonna1310 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
25 kcal
-
5 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
200g csípős kolbász904 kcal
-
0 kcal
-
12g só0 kcal
-
250g fehérbor205 kcal
-
9g kakukkfű9 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
250g paradicsomlé43 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
1000g marha alaplé0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
200g okra57 kcal
-
200g garnéla142 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Összesen
3608
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
a rusztikus fűszerkeverékhez
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
2.6g vöröshagyma1 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
0.1g oregánó0 kcal
-
0.1g kakukkfű0 kcal
a gumbo-hoz
-
14.5g csirkecomb16 kcal
-
5.8g füstölt szalonna38 kcal
-
1.2g finomliszt4 kcal
-
4.9g vöröshagyma2 kcal
-
1 kcal
-
1.2g halványító zeller0 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
5.8g csípős kolbász26 kcal
-
0 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
7.3g fehérbor6 kcal
-
0.3g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
7.3g paradicsomlé1 kcal
-
2.9g paradicsom1 kcal
-
29.1g marha alaplé0 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
5.8g okra2 kcal
-
5.8g garnéla4 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Összesen
105
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18 g
Zsír
-
Összesen 33.3 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 84 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2581.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 71 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 187 mg
-
Nátrium 2261 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 180 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 92 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 49 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 44 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 27 micro
-
β-karotin 742 micro
-
β-crypt 120 micro
-
Likopin 3146 micro
-
Lut-zea 341 micro
Összesen
452
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 143.9 g
Zsír
-
Összesen 266.4 g
-
Telített zsírsav 95 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 84 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 674 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 20655.5 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 129 mg
-
Kálcium 567 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 354 mg
-
Foszfor 1492 mg
-
Nátrium 18085 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 117.4 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 1440.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 732 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 392 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 116 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 32 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 349 micro
-
Kolin: 360 mg
-
Retinol - A vitamin: 187 micro
-
α-karotin 215 micro
-
β-karotin 5935 micro
-
β-crypt 957 micro
-
Likopin 25166 micro
-
Lut-zea 2731 micro
Összesen
3608
kcal
- 7% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 7.7 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 601 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 43 mg
-
Nátrium 526 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 41.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 173 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 732 micro
-
Lut-zea 79 micro
Összesen
105
kcal
Hozzávalók
a rusztikus fűszerkeverékhez
-
2 ek fűszerpaprika
-
0.5 ek cayenne paprika
-
1.5 ek fekete bors
-
2 ek fokhagymapor
-
2 ek só
-
1 ek oregánó
-
1 ek kakukkfű
a gumbo-hoz
-
20 dkg füstölt szalonna
-
4 csapott ek finomliszt
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
0.5 közepes db piros kaliforniai paprika
-
1 közepes szár halványító zeller
-
5 gerezd fokhagyma
-
20 dkg csípős kolbász
-
1 teáskanál cayenne paprika
-
2 teáskanál só
-
2.5 dl fehérbor
-
3 szál kakukkfű
-
3 db babérlevél
-
2.5 dl paradicsomlé
-
1 közepes db paradicsom
-
1 l marha alaplé
-
1 ek cukor
-
20 dkg okra
-
20 dkg garnéla
-
petrezselyem ízlés szerint
Elkészítés
a rusztikus fűszerkeverékhez
- A hozzávalókat összekeverjük, fűszeres üvegcsébe töltve 3 hónapig használhatjuk. Száraz, hűvös, naptól védett helyen tároljuk.
a gumbo-hoz
- A csirkecombfilét falatnyi darabokra vágjuk, 1-2 ek rusztikus fűszerkeveréket masszírozunk bele, és hagyjuk állni, amíg sorra nem kerül a gumbo készítésénél.
- A szalonnát kockára vágjuk, a zsírját kiolvasztjuk, szűrőlapáttal kiszedjük. Erre már nem lesz szükségünk, csak a zsírjára.
- Meghintjük liszttel a forró zsírt, megpirítjuk jó sötét barnára. A liszt mennyisége attól is függ, hogy mennyire húsos a szalonna, ha túl híg lenne a rántás, adhatunk még hozzá, de ne legyen nagyon száraz, mert akkor a zöldségeket nem tudjuk majd dinsztelni. Ha szépen habzik, akkor lesz jó az arány. Állandóan kevergetve pirítsuk, nehogy odakapjon.
- Adjuk hozzá a kockára vágott hagymát, paprikát, zellerszárat, a finomra vágott fokhagymát, végül a felkarikázott kolbászt. Néha megkeverve 15-20 percig főzzük. Sózzuk, szórjuk meg a cayenne borssal, jól keverjük össze. Öntsük fel a borral, pár percig kevergessük, az aljára lesült finomságot a fakanállal kapargáljuk fel.
- Rakjuk bele a csirkecombot, kakukkfüvet, babérlevelet, öntsük hozzá a paradicsomlevet, kockázzuk bele a paradicsomot, öntsük fel a marha alaplével, végül cukrozzuk. Felforraljuk, majd kis lángon főzzük 15 percig.
- Most következik az okra, ha friss, akkor 10 percig főzzük vele, ha fagyasztott, akkor csak 5 perc kell neki.
- Legutolsó a garnéla, amivel további 5 percig főzzük. Tűzről levéve megkóstoljuk, ha szükséges, sózzuk.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 58
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 40
- Össznézettség: 23612
- Feltöltés dátuma: 2014. szeptember 01.
Ajánló
Párolt rizzsel és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
witch
735 recept
A piacon bóklászva a lánykám meglátta az okrát, és rögtön felkiáltott: gumbo! Neki ugyanis az jut eszébe róla. Az Egyesült Államok déli részén népszerű ez az étel, ami nekem meglepő, mert ez egy tartalmas, laktató étel. Ugyanis lent délen februártól novemberig tart a nyár, a fennmaradó időszak sem olyan hideg, hogy ilyen ételt kívánna az ember vagy legalábbis én. A fűszerkeverék Emeril receptje, ezt csak én "szúrtam" bele, hogy a húsnak egy kis plusz ízt adjak vele. Szóval az elhagyható, mert nem tartozik az eredeti recepthez.